Ce simte un copil cand ii spunem "Nu se intampla nimic, este doar o zgarietura"

/ / Modificat: 2019-04-11
Ce simte un copil cand ii spunem

Te-ai intrebat vreodata ce simte un copil cand ii spui "Nu se intampla nimic, este doar o zgarietura" sau "Nu mai plange pentru ca esti deja mare". Par cuvinte inofensive si sunt spuse de foarte multe ori de catre parinti, insa ele ii pot afecta puternic pe copii.

Ceea ce un copil simte cand ii sunt adresate aceste cuvinte sunt sentimente de frustrare, dezamagire, nesiguranta deoarece trairile lui nu sunt intelese si acceptate de mama sau de tata.

Atunci cand mama ii spune copilului ca este doar o zgarietura este ca si cum i-ar nega ceea ce simte. Acest mod de a actiona si, anume de a nega ceea ce simte copilul, nu il va ajuta sa treaca peste acea situatie. Din contra, suferinta lui va fi si mai mare, la nivel emotional.

Atunci cand un adult doreste sa minimizeze importanta unei experiente negative a unui copil, el il va conduce catre un efect opus. Copilul plange mai mult, devine mai furios, mai frustrat, dezamageste mai mult. Cand nu ne simtim acceptati, ne simtim nesiguri, lipsiti de protectie si doare. Si daca aceasta neacceptare vine de la mama sau de la tata, ea lasa rani mai adanci in sufletele micutilor.

Copilul simte o durere usoara, iar mama sau tatal ii spune prin aceste cuvinte ca ceea ce simte nu este de fapt real. Aceasta abordare poate crea multa confuzie intr-un copil. El poate gandi "Ma doare, insa nu ar trebui sa ma doara" sau, mai rau, "eu nu ar trebui sa simt ceea ce simt".

Cum ar trebui sa actionam in astfel de momente

"Te doare, pot face ceva pentru a te calma?"

"Esti trist pentru ca trebuie sa mergem acasa si ti-ai dori sa mai stam? Si eu as dori asta, dar este tarziu, iar tata ne asteapta acasa. Maine sau in alta zi ne putem intoarce."

Exista multe modalitati prin care poti valida ceea ce simte un copil. Important este sa il intelegi si sa ii arati acest lucru. Este o experienta a lui si el este singurul proprietar al emotiilor si sentimentelor sale.

Totusi, asta nu inseamna ca nu trebuie sa impunem limite. Cand nu le putem satisface o nevoie copiilor sau nu le putem da ceea ce vor ei, putem sa le validam emotiile si trairile.

Cand un copil simte si vede ca parintii il inteleg, el intelege si accepta. Va fi mai usor sa cooperezi cu el in situatii limita, deoarece se va crea o conexiune emotionala intre voi.

Cu cat exista o legatura mai stransa intre parinti si copii, cu atat exista mai multe cooperare si putem sa obtinem intelegere si din partea lor, fara a aparea un efect secundar: acela de revolta.

Emotiile negate se intensifica si mai mult si se pot somatiza in organism in moduri diferite: febra, eruptii cutanate, dar se pot transforma si in emotii negative in viata lor de adulti.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Emotii Emotii copii Comunicare copii parinti

Articole recomandate

Citeste si despre