Bolile copilului tradeaza problemele parintilor

/ / Modificat: 2013-03-29
Bolile copilului tradeaza problemele parintilor

Relatia dintre parinti se reflecta intotdeauna in starea de sanatate a copilului. Bolile de care sufera frecvent copilul nu au intotdeauna cauze medicale sau patologice. Adesea, simptomele lui sunt psihosomatice - manifestari fizice sau medicale aparute pe un fond psihic fragil, provocat de scandalurile, neintelegerile sau tensiunile dintre parinti. Iata cand si cum afecteaza problemele parintilor sanatatea copiilor!

Bolile copiilor - manifestari psihosomatice ale conflictelor dintre parinti

Nu degeaba se spune ca parintii fericiti au intotdeauna copii puternici si sanatosi. Este vorba de efectul de "oglinda". Starea de sanatate a copiilor reflecta relatia dintre parinti si viceversa. Cu alte cuvinte, copilul este cel asupra caruia sa rasfrang intotdeauna problemele emotionale dintre parinti. El devine "simptomul" tensiunilor emotionale dintre cei doi.

Sa luam un exemplu ipotetic. Daca ai o relatie cu partenerul tau presarata cu certuri, neintelegeri, scandaluri, tipete si tensiuni, este foarte posibil sa constati ca ai un copil bolnavicios - il doare tot timpul capul, burtica, se simte rau, face infectii des, sufera de viroze frecvente etc. Chiar daca ai tendinta de a da vina pe sistemul imunitar slabit, alimentatia defectuoasa sau pe alte cauze probabile ale acestor probleme frecvente in sanatatea lui, este posibil sa nu cauti unde trebuie.

Priveste mai in profunzime si vei constata ca cel mic nu are o afectiune patologica - cu cauze patologice - si ca tratamentele medicamentoase s-ar putea dovedi inutile pentru vindecarea lor. Manifestarile lui reprezinta modul in care reactioneaza la situatia tensionata din sanul familiei. Se numesc simptome psihosomatice.

Simptomele psihosomatice reprezinta modul prin care copilul transmite un mesaj important parintilor: acela ca sufera si ca este profund afectat de situatia familiala tensionata la care asista neputincios. Uneori, copilul nu stie sau nu poate sa exprime in cuvinte sentimentele care il incearca in astfel de situatii. De aceea, raspunsul lui este somatic - in corp se declanseaza diverse afectiuni sau boli, pe fondul tensiunilor emotionale pe care le provoaca certurile dintre parinti.

Conflictele parentale afecteaza sanatatea fizica si emotionala a copiilor

Bebelusul empatizeaza cu starea mamicii lui inca din burtica si reactioneaza conform cu aceasta. Dupa nastere, copiii preiau starea de spirit a ambilor parinti. Chiar daca multi parinti incearca sa ascunda tensiunile dintre ei si disimuleaza sau pozeaza adesea intr-o familie fericita in fata copilului, cel mic este greu de pacalit. Chiar daca nu este martorul unor situatii tensionate, copilul stie si simte cand ceva este in neregula cu unul dintre voi, in special cu mama, cu care are o relatie speciala de atasament.

Copilul percepe rapid tensiunea si incordarea emotionala a parintilor, iar starea lui emotionala si fizica are de suferit. Copilul acumuleaza tensiuni, framantari, griji si le exprima prin afectiuni si probleme de sanatate.

Divergentele dintre parinti conduc la imbolnaviri constante ale copilului, Nu apar intotdeauna aceleasi afectiuni. In momentul in care exista conflicte si probleme serioase in sanul cuplului parental, nici copilul nu mai primeste atentia si afectiunea de care are nevoie zilnic pentru a creste si se dezvolta armonios. In acele momente, boala este modul prin care copilul atrage atentia asupra lui si prin care incearca sa traga un semnal de alarma parintilor.

Inainte de a incerca toate tratamentele posibile si imposibile pentru tratarea afectiunilor frecvente ale copilului, incercati sa va "tratati" relatia de cuplu. Priviti mai intai in interiorul cuplului vostru, rezolvati-va problemele, ajungeti la o intelegere. Veti observa cum starea copilului vostru se va imbunatati considerabil. Se va transforma dintr-un copil fragil, bolnavicios si sensibil, intr-un copil sanatos, puternic si fericit.

Ai sesizat vreodata ca perioadele in care copilul tau se imbolnavea frecvent coincideau cu aceleasi perioade in care relatia ta de cuplu scartaia sau existau neintelegeri intre tine si tatic? Crezi ca exista o legatura intre starea de sanatate a copilului si problemele parintilor? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre