Ajuta copilul sa inteleaga si sa recunoasca sentimentele!

/ / Modificat: 2017-01-10
Ajuta copilul sa inteleaga si sa recunoasca sentimentele!

Intelegerea si deosebirea intre diverse tipuri de sentimente se dezvolta la copii in jurul varstei de 2-3 anisori. Micutii inteleg ce sunt emotiile si care sunt ele, dar au ceva dificultati in a le deosebi. Tu esti cea care trebuie sa il invete cum sa le recunoasca si sa le inteleaga corect!

Cel mai bun mod prin care il inveti pe copil sa faca diferenta intre emotii sau sentimente este sa i le exemplifici in situatii concrete. Si cum mai bine, decat pe el insusi!

Rasul, zambetele

Zambetele si rasul ar trebui sa fie la ordinea zilei pe chipul copiilor. Asadar, ai de unde alege o situatie pentru a-i explica cum sta treaba cu sentimentele asociate acestui comportament.

Asadar, cand iti surprinzi micutul ca rade cu gura pana la urechi explica-i ca face acest lucru pentru ca este fericit ca a facut ceva ce ii place, a primit un cadou sau a vazut o persoana draga. Insa este important sa il inveti ca nu numai altii il pot face fericit si ca poate face singur lucruri care sa il inveseleasca.

Tristetea, plansetele, apatia

Imediat ce il surprinzi pe micutul tau ca este apatic sau trist, poti profita de ocazie pentru a discuta despre sentimentul tristetii si despre cum sa il depaseasca.

Explica-i ca exista multe situatii care-l pot face sa planga sau sa se simta trist - s-a plictisit, a pierdut pe cineva drag, i-a murit animalutul de companie, i-a plecat un prieten drag etc. Explica-i ca nu este nimic rau in a fi suparat, dar ca intotdeauna trebuie sa gaseaca metode de a invinge aceasta stare. Este important sa vorbesti cu el despre emotiile negative care il pot napadi din cand in cand.

Supararea, furia, agresivitatea, frustrarea

Acestea sunt unele dintre cele mai frecvente stari la copilul mic. Invata-l si ajuta-l sa inteleaga ce anume provoaca aceste reactii si cum le poate depasi. Vorbeste-i despre evenimentele care il aduc de obicei in aceasta stare si ajuta-l sa le exprime in alte moduri. Spune-i cum se numesc aceste sentimente: furie, suparare, frustrare etc.

Frica, teama

Copiii resimt adesea sentimente de frica sau de teama, insa cu siguranta nu stiu ca se numesc asa. Ei traiesc mai degraba sentimentul, decat il recunosc. Explica-i mereu cand observi ca se sperie de ce anume s-a speriat si care sunt lucrurile care ii provoaca sentimente de teama. Este important sa il asiguri ca frica este un sentiment normal, dar ca poate fi controlata usor. Invata-l sa infrunte temerile, nu sa se ascunda in spatele lor.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Emotii copii

Articole recomandate

Citeste si despre