Respectul si increderea in relatia cu copilul tau

/ / Modificat: 2013-02-18
Respectul si increderea in relatia cu copilul tau

Ti s-a intamplat vreodata sa ii promiti ceva copilului tau si sa nu reusesti sa te tii de cuvant? Cum te-ai simtit in acele clipe? Cum ai gestionat acea situatie si cum ai reactionat fata de copilul tau?

Mie mi s-a intamplat de mai multe ori, din pacate, si, sincer, nu m-am descurcat prea bine. Datorita faptului ca ma simteam vinovata si emotiile mele erau foarte mari, mi s-a intamplat sa tip la copiii mei pentru ca ii vedeam suparati si nu suportam asta.

Abia dupa ce vedeam care era efectul vorbelor mele asupra lor, imi dadeam seama cat de mult gresisem.

Copiii au foarte mare INCREDERE in parintii lor.

Atunci cand increderea le este inselata, se simt dezamagiti, tradati, neintelesi si e foarte normal sa se supere. Daca noi, ca parinti nu le dam voie sa isi exprime supararea, dam dovada de lipsa de RESPECT pentru ei si pentru sentimentele lor.

Cei trei piloni ai unei relatii autentice sunt: INCREDEREA, RESPECTUL si AFECTIUNEA. Daca oricare dintre acesti piloni este fisurat sau stirbit, relatia are foarte mult de suferit.

Despre astfel de lucruri vorbim in workshop-urile noastre cu parintii. Daca esti curioasa sa vezi ce facem in aceste workshop-uri, inscrie-te in grupa care incepe pe 21 februarie!

 

Formular inscriere Workshop-uri CopiiMinunati

Pentru a beneficia de reducerea Copilul.ro, in campul "Cod reducere" trebuie sa introduceti codul 48978copilul. Astfel, veti plati doar 80 lei pentru un workshop in loc de 100 lei.


Ce simte un copil, atunci cand mama sau tatal lui nu face ceea ce i-a promis si cum se poate descurca cu toate aceste emotii care vin peste el? Mai ales daca este pus intr-o situatie delicata, din care nu stie cum sa iasa? Pentru ca este foarte posibil ca un copil sa nu stie cum sa se descurce singur, atunci cand parintele nu face ceea ce i-a promis.

Cum poate un copil sa treaca peste lipsa de respect pe care o simte atunci cand mama sau tatal sau il mai si cearta pentru ca nu a facut singur ceea ce ar fi trebuit sa faca impreuna?

Copilul tau are incredere oarba in tine. Te respecta si te iubeste neconditionat. Mai ales atunci cand este mic. Pe masura ce trece timpul, daca promiti ceva si nu te tii de cuvant si daca il certi fara sa fie vinovat, subminezi foarte mult relatia voastra. Asa ajung adolescentii sa fie rebeli, sa nu isi respecte parintii si sa nu aiba incredere in ei.

De aceea, daca vrei sa ai o relatie cu adevarat puternica si autentica cu copilul tau, nu uita: INCREDERE, RESPECT si AFECTIUNE – trei piloni esentiali in orice relatie. (Inclusiv in relatia ta cu tine insuti.)

Iubirea neconditionata stiu sigur ca exista in relatia dintre tine si copilul tau.

Ce sa faci pentru a consolida respectul si increderea?

  • Tine-te de cuvant intotdeauna fata de copilul tau. Mai bine nu promiti si faci, decat sa promiti si sa nu faci.
  • In cazul in care gresesti fata de copilul tau, recunoaste-ti greseala si cere-ti iertare. Astfel vei scapa de sentimentul de vinovatie, iar copilul va invata de la tine ca este in regula sa gresesti, ca toti oamenii invata din greseli. Va intelege ca nu esti perfect si va respecta faptul ca iti recunosti greseala. Vazand asta la tine, va putea recunoaste si el, la randul lui, atunci cand greseste.
  • Respecta-ti copilul cu adevarat. Tine cont de nevoile si de dorintele lui, chiar daca nu sunt aceleasi cu ale tale. Fii corect cu el si nu iI pedepsi niciodata doar pentru a scapa tu de vinovatie.
  • Iubeste-ti copilul neconditionat. Iubeste-l mai ales atunci cand greseste si arata-i asta, pentru ca atunci are cea mai mare nevoie. De ce? Pentru ca vinovatia il poate impinge sa faca unele lucruri pe care mai apoi, atat el, cat si tu le veti regreta.

Cu drag,

Oana Popa

Lifecoach

www.copiiminunati.ro

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Respectare promisiune copii Incredere

Articole recomandate

Citeste si despre