Cum sa-ti faci copiii sa aiba incredere in tine

/ / Modificat: 2022-10-30
Cum sa-ti faci copiii sa aiba incredere in tine

In calitate de parinti, este normal sa ne dorim ca ai nostri copii sa aiba incredere deplina in noi si sa se uite la noi ori de cate ori sunt ingrijorati de ceva sau au indoieli cu privire la modul in care sa rezolve o problema. Dar aceasta incredere nu apare peste noapte si este necesar sa se lucreze de la inceput pentru a o obtine.

De aceea, daca vrei sa aiba incredere in tine atunci cand vor ajunge la adolescenta, acesta este decalogul de sfaturi pe care ar trebui sa le urmezi inca din frageda copilarie.

Asculta-ti copilul atunci cand iti vorbeste

Regula numarul unu pentru a-i face pe copiii tai sa aiba incredere in tine este sa-i asculti cand iti vorbesc, dar sa-i asculti cu adevarat! Adica, pune-ti cele cinci simturi in ceea ce spun, priveste-i in ochi, pune intrebari deschise care te fac sa intelegi mai multe detalii despre ceea ce iti spune si nu-l intrerupe cand vorbeste.

Fii atent cand se plange la tine

La fel cum ar trebui sa practicam ascultarea activa, este de asemenea important sa fim atenti atunci cand ei se plang si sa nu ne facem ca suntem distrasi sau sa-i ignoram. Daca gasim mereu o scuza pentru a nu le acorda atentie copiilor nostri atunci cand vor sa ne spuna sau sa ne arate ceva, sau daca au impresia ca mama si tata sunt mereu ocupati, le va fi greu sa vina la noi atunci cand au o problema.

Empatizeaza cu preocuparile lor

Ceea ce iti spune copilul tau poate parea banal pentru tine, dar pentru el/ea nu este deloc asa. "Lucrurile" lor, grijile lor, problemele lor sau ceea ce li s-a intamplat sunt importante din punctul de vedere al copilului, asa ca nu trebuie sa minimalizezi, sa razi sau sa trivializezi ceea ce iti spune.

Impartaseste-i grijile tale

Increderea trebuie sa fie reciproca, adica nu le putem cere copiilor nostri sa aiba incredere in noi daca noi nu avem incredere in ei si nu le impartasim grijile sau problemele noastre zilnice.

Incurajeaza dialogul in cadrul familiei

O modalitate buna de a incuraja dialogul in familie este de a vorbi in fiecare zi despre cum ne simtim, despre cele mai bune si cele mai rele momente ale zilei. Intalnirile de familie sunt, de asemenea, o modalitate minunata de a ne exprima liber si fara a fi judecati, in timp ce empatizam cu nevoile celorlalti si ne consolidam legaturile.

Cere-i parerea

Atunci cand ne educam copiii trebuie sa o facem cu respect, dragoste si empatie, oferindu-le posibilitatea de a-si exprima opiniile in cadrul nucleului familial si chiar implicandu-i in negocierea anumitor limite care le afecteaza educatia. Daca copilul tau se simte ascultat, respectat si are certitudinea ca aportul sau este luat in considerare si contribuie la bunul mers al caminului, relatia de incredere va avea baze solide si nu va face decat sa creasca putin mai mult in fiecare zi.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Incredere Copii

Articole recomandate

Citeste si despre