Cum sa-i inveti pe copii sa-si tina promisiunile

/ / Modificat: 2022-10-23
Cum sa-i inveti pe copii sa-si tina promisiunile

La inceput, parintii fac totul pentru copii. Le pregatim ghiozdanele, le separam hainele si le comandam rechizitele scolare. In cele din urma, caietul de comunicare ajunge si primele notite incep sa fie scrise, astfel incat copiii incep sa isi asume responsabilitatea.

Acest lucru se intampla deoarece copiii capata progresiv autonomie si este important sa ii insotim si sa ii ajutam sa isi dezvolte potentialul. Invatarea copiilor sa isi indeplineasca angajamentele este esentiala pentru ca acestia sa invete noi competente si sa inceapa sa se integreze in viata in societate. Sa vedem cum putem face acest lucru.

Exista diferite modalitati prin care ii putem invata pe copii sa isi respecte angajamentele. Iata cateva dintre ele:

Implicarea copiilor in treburile gospodaresti este un mod de a-si exercita responsabilitatea. Cu toate acestea, trebuie sa tinem cont de faptul ca angajamentele pe care le oferim trebuie sa fie adecvate varstei lor. Atunci cand acest lucru nu se intampla, ii putem mustra. De exemplu, le putem spune ca in fiecare zi trebuie sa faca patul si ca in fiecare joi trebuie sa faca ordine in camera lor.

Fiul tau/fiica ta adolescent trebuia sa faca baie inainte ca fratii lui/ei mai mici sa se intoarca de la ora de fotbal. In acest fel, nu va fi nicio intarziere in utilizarea toaletei si toata lumea va putea ajunge la film la timp. Daca nu a facut-o, in acel moment, fara suparare si cu multa asertivitate, ii atragi atentia ca sunt posibile intarzieri si ca acestea vor sosi atunci cand filmul a inceput. In acest fel, tanarul va observa ca, daca nu-si face partea sa, va exista o consecinta care ii va afecta atat pe ceilalti, cat si pe el.

Fii un exemplu! Aceasta este o masura simpla, dar esentiala. La o varsta frageda, adultii sunt principalele puncte de referinta pentru copii. Prin urmare, trebuie sa ai acele comportamente pe care doresti ca micutul sa le repete. De exemplu, daca vad ca ne scuzam tot timpul pentru ca intarziem sau pentru o anumita problema, vor crede ca asa este corect si vor face la fel.

Adaptati modul in care au nevoie de tine pentru a-i ajuta. Pentru unii copii va fi putin mai greu sa fie memorabili si sa-si aminteasca ce trebuie sa aduca la urmatoarea ora. Asa ca putem sa-i ajutam cu cateva suplimente. De exemplu, pentru copiii mai mici, le putem spune ca trebuie sa vina acasa cu trei lucruri (sau orice alt numar): ghiozdanul, haina si jocul sau obiectul principal pe care l-au folosit pentru activitatea din ziua respectiva. In cazul adolescentilor, le putem sugera sa foloseasca alarme sau un caiet.

Recunoasteti eforturile si realizarile lor. La fel de important este sa atragem atentia asupra copiilor care nu isi indeplinesc angajamentele, dar este la fel de important si atunci cand acestia le indeplinesc. Prin urmare, este bine sa ii felicitam pentru realizarile lor si sa le recunoastem eforturile, dar si greselile.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Respectare promisiune copii Invatare copii

Articole recomandate

Citeste si despre