Pregatirea copilului pentru venirea unui fratior

/ / Modificat: 2013-08-06
Pregatirea copilului pentru venirea unui fratior

Toti parintii manifesta o oarecare teama atunci cand se pregatesc de venirea pe lume a celui de-al 2-lea copil. Cea mai mare ingrijorare este legata de reactia copilului la aparitia unui nou bebe in casa si la faptul ca ar putea fi gelos sau ca s-ar putea simti dat la o parte. Te intrebi mereu daca e mai bine ca discutia despre noul fratior sa apara in timpul sarcinii sau dupa nasterea copilului si cum sa o faci!

Cand trebuie sa vorbesti cu copilul despre noul fratior?

Este important sa ii vorbesti copilului despre noul fratior inainte cu mai multe luni ca acesta sa se nasca. Eventual chiar atunci cand sarcina incepe sa se vada putin. In acest fel vei avea suficient timp pentru a-l acomoda cu ideea ca va avea un nou fratior si ce implica acest lucru.

La ce sa te astepti?

Dupa ce ii mentionezi pentru prima data copilului despre noul fratior, lasa-l o perioada sa rumege ideea. El nu va vorbi tot timpul despre acest subiect, dar va fi tentat sa iti mai puna intrebari din cand in cand. Nu il forta sa vorbeasca despre subiect daca nu isi arata interesul.

Este posibil sa iti puna intrebari ca:

  • Este in burta ta?

  • Se poate misca acolo?

  • Cum mananca?

  • Ce face acolo? etc.

Ii poti raspunde la aceste intrebari provocandu-l la a se gandi chiar el la raspunsuri. Intreaba-l "ce crezi ca face acolo?", "tu crezi ca se misca?" etc. Atunci cand intreaba ceva copiii au de obicei o idee despre raspuns, nu sunt in tottalitate nestiutori. In acest fel ii stimulezi si gandirea creativa.

Discutiile cu micutul despre noul bebe care e pe drum trebuie sa fie intotdeauna pozitive si deschise. Nu trebuie ca el sa stie ca tu ai simptome neplacute de sarcina care te fac sa te simti rau, asa ca nu pune accentul pe ele. Daca esti uneori extrem de obosita din cauza sarcinii ii poti spune in felul urmator: "Bebele se misca mult in burtica. Uneori acest lucru este obositor. Aveam momente in care ma simteam obosita si cand tu cresteai aici, in brutica mea."

Iata cum il mai poti ajuta pe copil sa se famiarizeze cu ideea venirii unui nou fratior:

  • lasa-l sa puna mana pe burtica cand fatul se misca;

  • il poti ruga sa cante alaturi de tine bebelusului din burta;

  • daca vrei sa muti copilul din camera pentru a face loc nou-nascutului asigura-te ca faci acest lucru cu mult timp inainte de nasterea copilului, pentru a nu se simti inlocuit sau dat la o parte;

  • citeste-i povesti despre frati si surori care sa-l ajute sa isi dea seama cum functioneaza o asemenea relatie;

  • ia-l cu tine la un consult medical in care se pot auzi bataile inimii.

Cum il faci sa inteleaga cum va fi cu un nou bebelus prin preajma?

Cel mai important instrument in acest sens este comunicarea. Vorbeste cu el despre cum va fi cu un nou copil in preajma, mai ales cu unul mic.

  • descrie-i cum arata un nou-nascut si cum cresc ei (foloseste-te de fotografii cu el de cand era micut pentru a exemplifica);

  • explica-i ca atunci cand se va naste fratiorul lui el nu va fi capabil sa se joace asa cum o face el si ca va petrece mai mult timp in patut dormind, plangand si ca mai mult va manca in acea perioada;

  • spune-i ca nou-nascutii plang pentru ca este singurul mod prin care ei pot transmite ca au nevoie de ceva;

  • viziteaza prieteni si rude care au copii foarte mici pentru a-i exemplifica exact ceea ce ii povestesti.

Cel mai important este sa asociezi discutiile despre viitorul nou-nascut cu persoana lui. La fiecare explicatie pe care i-o dai, spune-i ca si el a fost asa si a facut la fel si ca in timp a crescut etc. Arata-i fotografii si obiecte pe care le-ai pastrat de la el in acea perioada. Spune-i cat de mult a fost asteptat si iubit si cata atentie i s-a oferit. Aceste lucruri il ajuta sa inteleaga ca si el a fost odata bebelus si va diminua gelozia de la nasterea noului bebe, cand i se va acorda uneori mai multa atentie.

Implica copilul in diverse planuri si activitati care tin de noul bebelus

Daca poti si se arata interesat implica-l in diverse lucruri care tin de noul copil:

  • intreaba-l ce culoare e mai frumoasa pentru camera noului bebe;

  • ia-l la cumparaturi cand vrei sa cumperi lucruri pentru fratior si cere-i parerea asupra modelului patutului, caruciorului etc.;

  • roaga-l sa te ajute sa aranjezi hainutele noului bebe;

  • lasa-l sa se joace si sa exploreze lucrurile noului bebelus chiar daca acesta nu s-a nascut inca.

In acest fel el se va simti implicat in pregatiri si nu va simti ca este dat la o parte.

Pe masura ce te vei apropia de data nasterii vei trece prin multe schimbari fizice si psihologice care il pot afecta pe copil. Acesta poate deveni anxios cu cateva saptamani inainte de nastere. El vede si schimbarile fizice prin care treci, dar resimte si grijile i temerile legate de nastere care te incearca si se poate simti usor neajutorat si nesigur, dezvoltand unele temeri. Este necesar sa petreci timp cu el si csa fii alaturi de el cand are nevoie de tine. In acest fel ii vei reda increderea in el si se va simti protejat, in siguranta si nu va dezvolta teama ca il vei parasi dupa nasterea noului fratior.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Pregatire copil fratior Comunicare copii Emotii copii

Articole recomandate

Citeste si despre