Cum sa iti ajuti copilul sa se calmeze, in functie de varsta

/ / Modificat: 2018-02-15
Cum sa iti ajuti copilul sa se calmeze, in functie de varsta

Copiii au adesea crize de furie, crize de plans, momente in care sunt vizibil suparati si isi exprima acest sentiment. In astfel de momente, parintilor le revine rolul de a-i ajuta pe copii sa isi recapete calmul. Oricat ar parea de grea situatia in unele clipe, nu este imposibil, este nevoie ca parintii sa descopere modul potrivit de a aborda situatia.

Psihoterapeutul Amy Morin, care a scris cartea "13 Things Mentally Strong Parents Don't Do (13 lucruri pe care parintii puternici mental nu le fac", spune ca pentru a fi capabil sa lupti cu stresul, furia, frustrarea si anxietatea este nevoie de un anumit set de abilitati.

Cum iti ajuti copilul sa se calmeze in functie de varsta

Descopera cum iti poti ajuta copilul sa devina mai calm, in functie de varsta acestuia, folosind tehnici abordate de psiholog, explicate de cei de la offspring.lifehacker.com:

1. In cazul prescolarilor: metoda "Spune stop si miroase pizza"

Respiratia lenta si adanca este de ajutor pentru relaxarea corpului, ceea ce duce la scaderea sentimentului de furie. Atunci cand copiii sunt suparati, o buna tactica este sa ii inveti sa se opreasca din ceea ce fac si sa..."miroasa pizza", ori un alt aliment care le place.

De fapt, metoda functioneaza astfel: tu vei inspira, ca si cum ai mirosi o bucata de pizza, apoi sufla aer pe gura, ca si cum ai incerca sa racesti o bucata de pizza. Repeti acest exerciti de cateva ori, iar copilul trebuie sa faca la fel.

Potrivit lui Morin, in timp, copiii vor invata sa faca acest lucru si singuri atunci cand se simt coplesiti de sentimente de furie sau cand sunt suparati.

2. In cazul copiilor de varsta scolara: metoda "Schimba canalul"

Metoda pusa la punct de Morin functioneaza asa: ii spui copilului sa se gandeasca la ursi albi (pot fi ursi polari, dar si ursi de plus) pentru 30 de secunde, apoi taci si lasi copilul sa isi imaginezi ursii, iar cand trece timpul acordat, spui stop, apoi il rogi sa se gandeasca la orice altceva, numai la ursi albi nu, in urmatoarele 30 de secunde. Cand expira timpul, intreaba-l despre experienta sa.

Majoritatea copiilor vor spune ca ursii de culoare alba au ramas in gandurile lor, iar daca spune ca nu s-a gandit la tema ursilor, intreaba-l cum a facut asta. Ii dai apoi o sarcina simpla, dar care sa ii capteze atentia pe deplin, tot pentru 30 de secunde, dupa care il intrebi cat de mult s-a mai gandit la ursii albi. Cel mai probabil raspuns va fi deloc.

Ceea ce isi propune metoda este ca atunci cand copilul se simte blocat sau cand emotiile pe care le simte devin distructive, copilul sa invete sa isi distraga singur atentia de la ceea ce il nemultumeste, facand ceva ce ii place. De asemenea, in cazul in care coplul vrea sa iti vorbeasca despre ceea ce simte, incurajeaza-l sa faca asta.

3. In cazul adolescentilor: metoda "Creeaza o stare de siguranta"

Adolescentii se pot enerva usor, pornind de la o nota mica la un test, de la faptul ca nu primesc invitatie la o petrecere sau pentru ca nu au dormit suficient. In cazul lor, ii poti invata cum sa isi creeze o stare de siguranta: pot vorbi cu un prieten, sa asculte melodia preferata, sa faca sport.

Iti poti ajuta copilul adolescent sa identifice lucrurile care il ajuta sa faca mai usor fata stresului, intr-un mod sanatos, imparataseste-i strategiile tale.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Crize isterie copii Accese furie copii Tantrum copii

Articole recomandate

Citeste si despre