Ce poti face cand copilul are o criza sau un acces de furie

/ / Modificat: 2014-01-16
Ce poti face cand copilul are o criza sau un acces de furie

Crizele de isterie sau accesele de furie ale copilului sunt frecvente la varste mici. Chiar daca sunt considerate firesti in dezvoltarea lui si stii bine ca odata cu intrarea in etapa prescolara, aceste probleme comportamentale vor disparea, nu te poti obisnui cu sentimentul de jena pe care-l resimti cand se tavaleste pe jos si tipa in mijlocul magazinului sau restaurantului. Iata cateva sfaturi si masuri utile pentru a preveni, dar si pentru a calma rapid accesele de furie ale copilului!

Sfaturi pentru calmarea rapida a acceselor de furie ale copilului

Situatia ti-a scapat de sub control si nu reusesti sa-ti calmezi copilul pornit pe scandal. Este timpul sa apelezi la cateva masuri urgente, care te scapa de impulsul de a aplica pedepse pe care le vei regreta ulterior sau de a ceda in fata rugamintilor lui:  

Respira adanc timp de 10 secunde!

In ciuda fondului sonor asurzitor, cauzat de plansetele intense ale copilului si de tipetele agresive, ia-ti o pauza de cateva secunde si respira adanc. Te ajuta sa-ti stapanesti impulsul de a tipa sau a te manifesta agresiv. Cel mai important lucru este sa ramai calma. Daca cel mic observa ca te agiti si te enervezi, inseamna ca si-a atins scopul, iar manifestarile lui se vor accentua.

Du copilul intr-un loc retras!

Daca accesul de furie care a pus stapanire pe copil se manifesta intr-un spatiu public, este indicat sa te retragi cu el intr-un loc privat, departe de ochii curiosi si critici ai celor din jur. Tine-l in acel loc pana se calmeaza. Nu ii spune ca are cateva minute sa se linisteasca. Anunta-l doar ca va ramane acolo sau ca nu veti pleca din acel loc pana cand nu inceteaza cu acest comportament.

Poarta o discutie cu el pe un ton calm si prietenos!

Abia dupa ce se linisteste din plans si inceteaza sa mai tipe, poarta o discutie calma cu el. Spune-i ca il iubesti foarte mult, dar ca nu intelegi de ce a reactionat in acel mod. Este important sa stie ca iubirea pentru el este neconditionata de comportamentul lui si sa nu te vada nervoasa sau iritata.

Prin crizele de isterie pe care le provoaca, incearca doar sa te necajeasca, gandindu-se ca asa cum tu l-ai suparat cand ai refuzat sa ii satisfaci dorinta, asa ar trebui sa te simti si tu. Nu-i da satisfactie, intrucat vei oferi un exemplu negativ si va repeta acest comportament. Discuta calm cu el despre ceea ce s-a intamplat, asigura-l ca nu esti de acord si ca nu tolerezi astfel de manifetari.

Accentueaza ideea ca trebuie sa-ti spuna verbal nemultumirile pe care le are. Spune-i ca ii vei asculta intotdeauna parerile si cererile si ca le vei lua in considerare, insa ca trebuie sa inteleaga ca nu poate primi tot ce doreste. Gasiti solutii de compromis impreuna, astfel incat toata lumea sa fie multumita, iar copilul sa invete ca poate obtine ce-si doreste si prin alte cai decat prin accese de furie.

Afla cauzele acceselor de furie!

Poate ca cel mic nu stapaneste foarte bine limbajul si nu stie sa exprime in cuvinte de ce se comporta astfel, insa poti identifica care este sursa acestor comportamente investigand cele mai frecvente cauze care duc la aparitia lor. In cele mai multe cazuri, nu dorinta neindeplinita sta la baza crizei, ci:

  • lipsa de atentie din partea ta;
  • suferinta fizica;
  • experientele emotionale traumatice (divortul parintilor, certurile frecvente, decesul unei persoane dragi, expunerea la abuzuri etc.).

Analizeaza situatia copilului tau, gandeste-te ce se intampla in viata lui in perioada respectiva si afla daca vreuna dintre cauzele de mai sus este de vina pentru comportamentul negativ pe care-l repeta destul de des. Odata ce afli cauzele care stau la baza acceselor de furie, vei sti si care sunt solutiile pentru a le evita.  

Nu il pedepsi!

In astfel de situatii, pedepsele sunt considerate nu doar ineficiente, ci si un stimul pentru a le repeta si altadata. Avand in vedere ca motivele pentru care reactioneaza astfel nu sunt rautatile sau obraznicia, ci suferintele sau frustrarile, copilul nu trebuie pedepsit pentru aceste trairi, ci ajutat sa le inteleaga, sa le exprime corect si sa le depaseasca in alte moduri.

Trucuri pentru prevenirea crizelor de isterie ale copilului

Cunoaste-ti copilul si limitele lui!

Invata sa-ti cunosti mai bine copilul, pentru a identifica momentele in care nu-i place sa fie deranjat sau distras de la anumite activitati. Este solutia cea mai la indemana pentru prevenirea unei crize nedorite. De exemplu, nu lua copilul cu tine la cumparaturi la ora la care stii ca ia masa sau ca doarme dupa-amiaza. Daca ii este foame ori este obosit, va fi agitat si iritat si va izbucni un scandal la cel mai mic lucru care nu-i este pe plac.

Invata sa recunosti semnele care anunta criza!

Accesele de furie pot fi prevenite daca inveti sa recunosti semnele comportamentale care indica declansarea acestora. Devine iritat, agitat si insista asupra unei dorinte sau cereri minute in sir.  

Distrage-i atentia inainte de izbucnirea scandalului!

In momentul in care aduni laolalta semnele care prevestesc "atacul", cel mai bun lucru pe care il poti face pentru a preveni scandalul este sa ii distragi atentia. De exemplu, daca sunteti intr-un magazin si insista ca vrea o jucarie pe care nu i-o poti achizitiona, distrage-i atentia sunand pe cineva drag lui, cu care sa vorbeasca, sau aratandu-i o alta jucarie, pe bugetul vostru.

Nu il refuza categoric. Negociaza sau fa un compromis!

Refuzurile categorice sunt factori declansatori pentru accesele de furie ale copilului. Indulceste un pic refuzurile, astfel incat sa nu simta ca este neglijat ori ca dorintele lui nu sunt "auzite". De exemplu, daca doreste cu tot dinadinsul o jucarie pe care nu ti-o permiti, spune-i ca ai inteles dorinta lui, ca o sa ai jucaria in vizor, insa ca momentan, bugetul vostru este alocat pentru alte tipuri de cumparaturi.

Propune-i si o solutie de compromis: impartiti costurile jucariei. Incurajeaza-l sa stranga o parte din bani din alocatia zilnica ori saptamanala. Promite-i ca atunci cand va avea suma respectiva, vei completa tu restul de bani si va primi jucaria.

Tu cum reactionezi cand copilul tau face o criza de isterie in public sau in cele mai nepotrivite momente? Cum reusesti sa il impaci si sa pui punct scandalului intr-un mod pasnic si eficient? Spune-ne secretele tale de parinte in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Crize copii Accese furie copii Crize isterie copii Comportamente copii Probleme comportament copii Acces furie scaun masina

Articole recomandate

Citeste si despre