Cum invatam copiii sa imparta jucariile?

/ / Modificat: 2011-02-25
Cum invatam copiii sa imparta jucariile?

Cand doi copii mici se joaca impreuna, chiar daca se plac foarte mult, se intampla de multe ori sa nu se inteleaga pentru ca nu vor sa-si imparta jucariile.

Impartitul este o capacitate care nu se invata peste noapte, ci in mai multi ani. Este mai dificil la copiii mici, care s-ar putea sa nu fie 100% siguri de diferenta dintre "impartitul jucariilor" si "datul jucariilor". Daca imparte ursuletul favorit, il mai primeste inapoi? La varsta de 2-3 ani, copiii invata sa socializeze. Gradinita va ajuta, este un loc unde copiii invata sa se joace impreuna si sa imparta jucariile.

Greseli frecvente pe care le fac parintii in incercarea de a-i face pe copii sa imparta jucarii

Ii forteaza sa imparta jucariile

Ce crezi ca poate sa invete un copil atunci cand ii iei jucarioara din fata, fara voia lui,  pentru a o da unui alt copil? Aceasta nu este o metoda prij care il inspiri sau il determini s avrea sa imparta jucarii.

De fapt, copilul nu invata absolut nimic din asta, decat ca daca vrea ceva de la un alt copil si acela nu i-l da, atunci poate opta pentru metoda "smulgerii" sau ca nu trebuie sa ceara voie sa ia jucaria. Nu este indicat sa fortezi niciodata copilul sa faca ceva. Vorbeste-i si explica-i ce trebuie sa faca si ai rabdare cu el pana cand va decide in acest sens!

 

Smulg jucariile din manutele copiilor

Aceasta este o metoda des practicata de parintii care nu au suficienta rabdare in a explica copiilor cum si de ce trebuie sa dea si celorlalti o jucarie pentru a o folosi. Nu exista nicio justificare pentru a smulge jucaria din mainile copiilor si nici pentru a folosi vreo forma de agresivitate in educatia si disciplinarea lui. Atunci cand folosesti forta, copilul va intelege ca acesta este cel mai bun mod prin care va obtine si el, la randul lui, jucarii de la ceilalti.

Forteaza copiii mai mari sa dea jucarii celor mai mici

Probabil ca te-ai regasit in postura de a-i spune copilului mai mare "da-i si lui jucariile, nu vezi ca este mai mic decat tine?". Copiii mici vor dori intotdeauna tot ce vad ca au altii, mai ales copii. Dar ideea ca este mai micut decat el nu este un criteriu adecvat de a-l invata pe copil sa imparta jucarii. Nu acesta este scopul pentru care trebuie sa imparta, ci din generozitate.

 

Ii pun sa isi astepte randul sau sa alterneze jucaria de la unul la altul

Este o metoda parentala utila, care il invata pe copil recompensa intarziata, dar nu pentru copiii de 1-2 ani. Ideea de a se juca pe rand cu o jucarie poate fi utila in momentul in care copiii incep sa inteleaga conceptul de timp, ceea ce se intampla abia pe la 3 ani.

Ce faci cand copiii se cearta pe jucarii?

Cauta solutii, nu vinovati!

Daca observi ca micutii se cearta pe tema jucariilor si nu reusesc sa gaseasca o solutie, scoate-i pe amandoi responsabili pentru cearta si nu invinovati doar unul. De asemenea, incurajeaza-i sa gaseasca o solutie, indrumandu-i cu sfaturi si sugestii, dar lasandu-i pe ei sa ia decizii.

Observa, fara a interveni!

Atunci cand copiii se cearta pentru o jucarie, stapaneste-ti instinctul de a interveni pentru a lua partea unuia sau altuia. Lasa-i sa isi rezolve singuri problemele! Numai in cazul in care cearta ia o fornma agresiva sau simti ca degenereaza este bine sa intervii! Important este sa invete sa rezolve singuri probleme!

Distrage-i atentia!

Nu orice cearta trebuie sa se transforme intr-o lectie. In unele cazuri, cand copilul este intr-o stare destul de proasta si se mai cearta si cu alt copil pe o jucarie, cea mai buna metoda este aceea de a-i distrage atentia cu o alta jucarie sau activitate pe care sa se concentreze si sa uite de conflict.

Metode eficiente prin care il inveti sa imparta jucariile

  • "Mananc un mar foarte bun, mi-ar placea sa-l impart cu tine. Vrei si tu putin?" (mancati impreuna o prajitura pe care ati facut-o impreuna, cu participarea copilului la decorare).

  • "Hai sa impartim masinutele, tu ce cuoare vrei, galbena sau rosie?" (sau va jucati pe rand cu masinuta rosie).

  • Laudati-l de fiecare data cand isi imparte jucariile (Foarte frumos din partea ta ca l-ai lasat si pe Adrian sa se joace cu tractorul tau) si incercati sa nu faceti mare caz cand nu a reusit sa imparta jucariile sau mancarea, niciodata nu-l pedepsiti – ii puteti arata ca sunteti putin tristi sau dezamagiti, dar doar atat.


Puteti minimiza conflictele dintre copii, pregatind campul de joaca:

  • Cumparati duplicate de jucarii populare si ieftine cum ar fi lopatele sau greble pentru cand mergeti in parc.

  • Cand vine un prieten in vizita puneti la vedere jucariile din care aveti mai multe: puzzle, cuburi, papusi, masinute etc.

  • Inainte sa vine prietenii in vizita il puteti lasa sa aleaga cateva jucarii speciale pe care nu vrea sa le imparta (ursuletul cu care doarme de exemplu) si ajutati-l sa le puna de o parte pe perioada vizitei, dar asigurati-va ca a inteles ce se intampla - jucariile ramase sunt pentru toti copiii.

  • Gasiti activitati care sunt mai distractive in doi, cum ar fi pictatul unei cutii sau construirea unor figurine din plastilina – in felul acesta se vor implica in aceleasi activitati distrative fara sa fie nevoiti sa imparta.

  • Limitati timpul de joaca la o ora sau doua, copiii mici nu au rabdare pentru evenimente sociale prelungite si programati intalnirirle de joaca cand sunt odihniti si relaxati.

  • Acestea sunt doar cateva idei care sa ne ajute sa-i invatam pe copii cum sa imparta, dar astept sfaturi si pareri de la alti parinti.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Jucarii copii Joaca copii Impartire jucarii copii Conflicte copii

Articole recomandate

Citeste si despre