Copiii si animalele de companie

/ / Modificat: 2007-10-04
Copiii si animalele de companie





 

Cu siguranta v-ati gandit sa ii oferiti celui mic un prieten de joaca, nu-i asa?

Pentru ca siguranta si sanatatea copilul dumneavoastra sunt cele mai importante, animalul de companie trebuie ales cu foarte mare grija.

In primul rand, trebuie sa alegeti rase si specii la care exista o probabilitate mai mare sa fie blande cu copilul dumneavoastra.

Cateva tipuri de animale de companie potrivite pentru un copil ar fi: pisicile, cainii, iepurii, hamsterii, pasarile mici, pestii. Totusi, niciun fel de animal nu trebuie considerat total inofensiv.

Unele animale, cum sunt reptilele (broasca testoasa, sarpele, soparla, iguana), transmit salmonella prin contact direct cu animalul sau indirect daca intram in contact cu obiecte pe care le-a atins animalul.

Altele, cum sunt cainii si pisicile, sunt purtatoare de infectii care pot produce anumite afectiuni, ca de exemplu Lyme.

Daca totusi doriti sa ii luati copilului dumneavoastra un caine ca animal de companie, cainii mici sunt cei mai indicati pentru ca muscatura lor nu e la fel de daunatoare ca in cazul cainilor mari.

Urmatorul pas este sa duceti animalutul la un control veterinar si sa discutati eventuale alergii ale copilului cu medicul pediatru.

Chiar si un animal bland il poate rani, asa ca invatati-l sa fie intelegator cu noul lui prieten si sa stea departe de el cand mananca, doarme, sau cand are grija de puii sai.

Igiena este foarte importanta, de aceea copiii trebuie invatati sa nu se apropie de mancarea pentru animale, sa se spele pe maini dupa ce se joaca cu el si trebuie sa tratati imediat orice muscatura sau zgarietura provocata de animal.

Copiii nu pot fi in intregime responsabili de ingrijirea animalului, dar le puteti da sarcini mici si usoare pe care sa le indeplineasca sub supravegherea dumneavoastra.

Astfel, va invata treptat ce inseamna sa fii responsabil. De asemenea, trebuie sa luati in considerare faptul ca toti copiii invata sa se comporte cu animalul lor de companie observand comportamentul parintilor.

Avantajele pe care le ofera un animal de companie sunt multiple. Viata si personalitatea copilului se vor imbunatati semnificativ. Cateva dintre aceste avantaje pot fi:

  • copilul va experimenta o stare de bine si va invata sa iubeasca si sa aiba incredere in ceilalti;

  • daca petrece mult timp cu animalul sau de companie o sa invete sa inteleaga anumite valori precum loialitatea si afectiunea;

  • in cazul in care animalul are nevoie de exercitiu, jocul intreprins alaturi de el o sa il apropie de natura si o sa il deprinda cu efortul fizic constant, lucru care mai tarziu il va ajuta sa dezvolte un stil de viata activ si sanatos;

  • animalul poate functiona si ca un element unificator al membrilor familiei si poate contribui la apropierea lor.

    Asadar, daca va incanta ideea de a cumpara un animal de companie pentru copilul dumneavoastra trebuie sa va amintiti ca micutul va ramane sanatos si fericit numai daca animalutul se simte la fel.

    Alina Sica

    Redactor Copilul.ro

  • Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Articole recomandate

    Citeste si despre