4 moduri prin care iti distrugi emotional copilul, fara sa-ti dai seama

/ / Modificat: 2018-04-02
4 moduri prin care iti distrugi emotional copilul, fara sa-ti dai seama

Psihicul copiilor este format in mare parte de parinti. Cum cei mai multi isi doresc ca micutii lor sa fie cei mai buni si cei mai puternici, multi dintre parinti fac greseli uriase si isi distrug emotional copiii. Poate ca si tu faci aceste greseli!

Stim, nu le faci intentionat. Tocmai din acest motiv am facut o lista cu patru dintre cele mai frecvente greseli pe care le fac majoritatea parintilor cand vine vorba de disciplinarea copilului!

Nu il lasi sa isi exprime emotiile negative

De cate ori nu ai auzit fraza "Esti un plangacios", "Baietii nu trebuie sa planga, ei trebuie sa fie barbati"? Cu siguranta de foarte multe ori.

Parintii ar trebui sa ii ajute pe copii sa inteleaga ca orice tip de emotie, in special cele negative, sunt absolut normale si nu trebuie sa se rusineze sa recunoasca asta. Tristete, furie sau teama de ceva sunt sentimente firesti, pe care le traiesc si adultii.

Copiii cresc sanatos la nivel mental daca suntem alaturi de ei si le impartasim si intelegem emotiile. Orice parinte ar trebui sa evite cu orice pret sintagmele de genul : "opreste-te din plans", "n-ai de ce sa fii suparat", "te enervezi degeaba", "termină cu prostiile astea". Aceste fraze il pot distruge psihic pe copil deoarece el isi reprima sentimentele autentice, devenind astfel retras si, in unele cazuri, agresiv.

Ii spui prea des "Nu"

Foarte multi parinti folosesc cuvantul "nu" atunci cand copiii lor nu ii asculta sau faci ceva gresit. Acest "nu" are un impact negativ urias asupra psihicului unui copil. Ei au nevoie de explicatii a tot ceea ce se intampla. Asadar, evita acest "nu" si explica intotdeauna consecintele, urmarile care ar putea aparea in cazul in care el nu asculta.

Observatiile prin fraze negative sunt asociate de copii ca niste critici aspre si chiar cu lipsa de iubire. Atunci cand vrei sa ii reprosezi ceva copilului tau fa-o intr-o maniera cat mai blanda, care sa aduca o nota pozitiva.

Nu ii spune "Ma supar pe tine daca nu dormi", ci "Trebuie sa dormim, deoarece ieri te-ai trezit obosit sa mergem la scoala".

Uneori mergi pe principiul "Bataia e rupta din Rai"

Conform statisticilor facute de UNICEF in Romania, a reiesit ca 11% dintre parinti isi palmuiesc copiii, iar 16 procente cred ca "bataia este rupta din Rai."

Violenta de orice forma are un efect devastator asupra psihicului unui copil. Aceasta nu trebuie sa existe in relatie parinte-copil. Nici macar o palma la fund nu este un obicei bun. Violenta te face sa devii un parinte rau, care ar putea raspunde in fata legii pentru un astfel de comportament.

Expertii in parenting sunt de parere ca orice forma de pedeapsa corporala a copilului - deci chiar si o palmuta - creste riscul ca acel copil sa aiba ulterior probeme emotionale si de comportament.

Ai asteptari prea mari de la copilul tau

La polul opus jignirilor, asteptarile prea mari de la copii pot duce la probleme emotionale. Parintii care isi doresc copii care sa exceleze si sa fie perfecti, isi pot distruge emotional copiii. Cuvinte precum "vreau sa fii cel mai bun" sau "vreau sa ai 10 pe linie la scoala" au un impact negativ asupra psihicului unui copil.

Convingerile pe care le inducem sunt de devalorizare, incapacitate atunci când nu reusesc sa atinga standardele impuse, iar increderea in sine se reduce drastic.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Emotii copii Dezvoltare emotionala copii

Articole recomandate

Citeste si despre