11 moduri prin care poti ajunge la inima unui copil

/ / Modificat: 2017-05-22
11 moduri prin care poti ajunge la inima unui copil

Exista momente in care deciziile parintesti ii nemultumesc pe copii. Atunci, cei mici gasesc de cuviinta sa se revolte. In vreme ce ei nu sunt suficient de maturi sa inteleaga ceea ce fac, tu esti, asa ca armele se afla in mainile tale. Nu trebuie sa renunti la autoritatea parentala, ci sa gasesti calea catre inima lui, asa incat sa inteleaga mai usor ceea ce ii ceri si sa accepte educatia pe care i-o oferi.

Sa fii un parinte bun nu inseamna sa te grabesti sa-i cumperi copilului tau bicicleta pe care tocmai a spus ca si-o doreste. Nu inseamna sa il rasfeti la nesfarsit si sa faci tot posibilul sa nu il superi, ci sa te transformi intr-un confident al lui, in persoana care ii cunoaste nevoile si la care poate apela oricand are nevoie.

Iata cateva modalitati extrem de simple prin care poti ajunge la inima copilului:

1. Arata-i ca ai incredere in el!

Copiii devin puternici si siguri pe ei atunci cand au alaturi o persoana care are incredere in abilitatile lor. Ei simt nevoia sa fie tratati ca de la egal la egal, asa ca profita de orice ocazie pentru a-i demonstra micutului tau ca ai incredere in el. 

2. Ofera-i spatiu!

Vei observa ca, pe la 7-8 ani, pustiul tau nu va mai accepta sa il tii de mana cand se apropie de scoala si cu atat mai putin sa il saruti pe obraz la despartire. Trebuie sa accepti asta. Mai mult, va avea nevoie de propria lui camera, oricat de mica ar fi ea, in care sa isi tina lucrurile personale si pe care sa si le organizeze dupa bunul plac.

3. Respecta-l

Faptul ca iti respecti copilul nu iti diminueaza cu nimic autoritatea. Din contra, nu face decat sa creasca insusi respectul pe care copilul tau ti-l poarta. Trateaza-ti copilul de la egal la egal.

4. Fii fanul sau nr. 1!

Incurajeaza-l sa faca ceea ce ii place. Apreciaza-l, arata-i ca ii esti alaturi, ca nu tratezi cu indiferenta sau cu dispret planurile sale. Lauda ceea ce face bine si ajuta-l sa indrepte ceea ce face rau. Uneori copiii fac lucruri stupide, dar nu iti arata dezamagirea. Ofera-i sansa sa incerce din nou.

5. Arata-i disponibilitatea ta!

Daca vrei sa ajungi mai aproape de inima copilului tau trebuie sa ii arati cu orice ocazie ca el e cel mai important pentru tine. Uneori, doar sa fii acolo unde vrea el inseamna cel mai mult. Fa-ti timp sa stai langa el si sa il ajuti in cazul in care are nevoie de ceva. Spune intotdeauna prezent atunci cand te cauta.

6. Fii interesata de ceea ce e important pentru el!

Stii cu siguranta care sunt hobby-urile lui. Sprijina-l in cultivarea lor. Construiti jocuri Lego, daca e interesat de astronomie, citeste-i carti sau indruma-l sa isi dezvolte cunostintele. Orice ii face placere conteaza extrem de mult pentru el si pentru relatia dintre voi.

7. Asculta-l cu atentie!

Asa cum tu ai nevoie de cineva care sa te asculte atunci cand ai ceva important de impartasit, si copilul tau are de multe ori cate ceva de spus, chiar daca uneori ti se pare ca sunt banalitati. Iar un copil are nevoie mai mult sa il asculti tu pe el decat sa ii vorbesti. Ai grija ca ascultarea sa fie empatica. Daca vrei sa ajungi la inima lui trebuie sa ii arati ca il intelegi cu adevarat.

8. Imbratiseaza-l

Copiii au nevoie de atingeri, de apropierea fizica. Nu e nevoie sa il strangi in brate cand sunt si altii de fata. E suficient sa o faci dimineata, inainte sa plece la scoala, sau atunci cand vine sa iti faca o confesiune.

9. Ofera-i ajutorul!

Tu esti adultul si copilul stie si iti recunoaste nu doar autoritatea, dar si aptitudinile. Trebuie sa ia o decizie? Indruma-l, dar fa-o astfel incat sa aiba impresia ca hotararea ii apartine.

10. Vorbeste-i despre copilaria ta

Copiilor le place sa le spui cum era “pe vremea ta”. Sa le povestesti ce faceai in copilaria ta, cu ce te jucai, cu cine, unde, sa ii spui nazbatiile pe care le faceai. In felul acesta isi va da seama ca si tu ai fost copil si ca il poti intelege foarte bine. Mai mult, toate aceste povestiri il vor ajuta sa te cunoasca mai bine.

11. Multumeste-i!

Orice lucru, oricat de nesemnificativ poate parea pentru tine, pentru cel mic este extrem de valoros. Multumeste-i pentru implicare, atunci cand iti ofera ajutorul sau. Multumeste-i ca a fost cuminte, ca te-a ascultat. Multumeste-i inclusiv pentru notele bune pe care le ia la scoala. Acest lucru il va incuraja sa dea intotdeauna ce are mai bun.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Relatie mama copii Mama buna Dezvoltare comportament copii

Articole recomandate

Citeste si despre