Cum sa iti inveti copiii diferenta dintre dorinta si nevoie

/ / Modificat: 2017-10-20
Cum sa iti inveti copiii diferenta dintre dorinta si nevoie

Pe masura ce prichindeii cresc, ei incep sa isi doreasca din ce in ce mai multe lucruri, asa ca nu e de mirare ca o sa incepi sa auzi tot mai des "Mami, vreau o masinuta", "Mami, vreau ghiozdan roz"... Cu alte cuvinte, tot felul de propozitii care incep cu "Mami, vreau...".

Ca sa nu faci gaura in bugetul familiei, este important sa il inveti pe cel mic sa faca diferenta intre dorinte si nevoi. Fiind vorba despre un subiect destul de dificil, trebuie sa te straduiesti sa faci aceasta lectie cat mai distractiva. Vorbeste-i cu tact si pe intelesul sau, pentru ca altfel risti sa il plictisesti pe copil si sa nu inteleaga mare lucru.

Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa ii inveti pe copii diferenta dintre dorinta si nevoie:

Alege momentul oportun

O astfel de discutie trebuie sa aiba loc atunci cand tu si copilul sunteti odihniti si aveti o stare de spirit buna. Poti incepe prin a-i arata o sticla cu apa si una cu suc, apoi sa ii spui ca apa reprezinta o nevoie, ca omul nu poate sa supravietuiasca fara sa bea apa. In schimb, sucul este incadrat in categoria dorintelor, pentru ca nu este vital pentru supravietuire, ci doar pentru satisfacerea papilelor gustative.

Ca sa inteleaga mai bine, poti recurge si la o alta comparatie. Ii poti arata un puzzle, moment in care ii spui ca acest joc reprezinta o dorinta a lui si chiar daca nu se joaca atunci cand doreste sau daca nu primeste unul nou, el nu are de suferit din punct de vedere al sanatatii. In schimb, arata-i farfuria cu mancare si spune-i ca hrana este intr-adevar o nevoie pentru ca in cazul in care nu mananca, atunci se va imbolnavi.

Un alt exemplu pe care i-l poti da este cel al unei locuinte. O casa este o necesitate, pentru ca toti oamenii au nevoie de un loc al lor, insa o casa imensa, cu multe camere, trece in cealalta categorie, cea a dorintelor.

Copilul trebuie, de asemenea, sa inteleaga ca este firesc sa aiba dorinte, insa nu pot fi mereu indeplinite sau nu pot fi indeplinite pe loc, ci mai tarziu.

Invatarea prin joc

O alta metoda prin care il poti face pe cel mic sa isi dea seama de diferentele dintre nevoi si dorinte este prin joc. Mai exact, ia o foaie mare de hartie, iar la mijlocul ei traseaza o linie. De o parte si de alta a liniei scrie "Dorinte" si "Nevoi". Apoi ia cateva reviste si pune-l pe cel mic sa decupeze imagini cu produse alimentare, produse de igiena, jucarii, haine etc.

Dupa ce a terminat de decupat, roaga-l pe prichindel sa puna imaginile sub lista in care crede ca se incadreaza fiecare. Poti sa procedezi si tu exact ca si prichindelul, pentru ca jocul si procesul de invatare sa fie mai placute. La final, dupa ce toate imaginile au fost lipite, incepeti sa discutati despre alegerile facute, de ce un lucru este necesitate, iar altul este dorinta. Daca micutul a lipit poze cu lucruri care ilustreaza dorintele la nevoi sau invers, arata-i unde a gresit si explica-i de ce.

Invata-l sa daruiasca

Un alt mod de a-l face sa inteleaga diferenta dintre cei doi termeni este sa il inveti sa daruiasca din lucrurile lui unui alt copil. Dupa ce va termina de pregatit obiectele pe care vrea sa le doneze, el isi va da seama ca poate sa aiba, deja, tot ceea ce isi doreste.

Totodata, faptul ca isi va dona jucariile il va invata sa empatizeze si sa nu fie egoist, mai ales daca este singur la parinti si nu stie ce inseamna sa imparta cu cineva mancare, haine sau jucarii.

Poate sa invete din gestionarea banilor

Ii poti da copilului tau bani de buzunar sau alocatia sa lunara, bani pe care il rogi sa ii foloseasca pentru a acoperi o parte din cheltuielile pentru casa. Acest experiment reprezinta o modalitate fantastica de a-i invata pe copii valoarea banilor si cum trebuie sa ii gestioneze.

De exempu, fiul tau in varsta de 11 ani poate sa isi doreasca sa cumpere un joc video, dar trebuie sa si plateasca pentru autobuzul care il duce la scoala ori factura la telefon. Astfel, ii va fi mai usor sa faca distinctia intre necesitati si dorinte. De asemenea, va invata si cum sa fie mai econom.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Comportament copii Crestere copii Responsabilizarea copiilor

Articole recomandate

Citeste si despre