Copil singur la parinti: avantaje versus dezavantaje

/ / Modificat: 2016-11-24
Copil singur la parinti: avantaje versus dezavantaje

Multe persoane cred ca un copil singur la parinti este de cele mai multe ori rasfatat si obraznic sau crede ca totul i se cuvine. In realitate, copilul unic manifesta acelasi comportament social ca si primul nascut dintr-o familie cu mai multi copii. Psihologii au remarcat ca acesta are de multe ori rezultate mai bune in plan social si intelectual decat copiii din familiile numeroase, tocmai pentru ca se bucura de mai multa atentie din partea parintilor.

Decizia de a avea un singur copil, dictata de buget

Societatea moderna a pus femeia si barbatul pe acelasi picior de egalitate nu numai cand vine vorba de cariera profesionala sau drepturile sociale, ci si cand vine vorba de impartirea responsabilitatilor casnice. Multe femei prefera sa aiba un copil mai tarziu, pentru a se putea concentra pe cariera sau pe studii in prima parte a tineretii.

In Romania, confrom statisticilor privind bugetele familiilor, cele mai bune conditii materiale de crestere si dezvoltare a copilului exista in gospodariile cu un singur copil. Aceasta idee este sustinuta si de academicieni. Economic vorbind, un copil are cele mai mari sanse sa duca o viata buna daca este singur la parinti.

Opiniile psihoterapeutilor sunt impartite. Unii cred ca existenta unui singur copil in familie duce la crearea unui triunghi conjugal, care ar dezechilibra balanta emotionala. Parintii ii acorda copilului toata atentia lor, iar acesta resimte, la randul sau, asteptari foarte mari de la parinti. Odata devenit adult, copilul unic va avea asteptari exagerate de la cei din jur, perpetuand astfel model din familie.

Alti specialisti in pshihologia copilului sustin ca un copil unic va dezvolta mai multa incredere de sine, va fi mai matur, ascultator si cooperant.

Avantajele de a fi singur la parinti

Iata care sunt mecanismele care favorizeaza dezvoltarea calitatilor copilului unic:

1. Are camera lui proprie

Chiar si in familiile care locuiesc in apartamente cu doua camere, copilul unic este privilegiat, pentru ca se poate bucura de camera lui proprie - un spatiu al sau, in care sa se poata retrage nestingherit, atunci cand doreste sa petreaca cateva momente singur. Un copil care are camera lui proprie va ajunge sa respecte foarte mult ideea de intimitate si spatiu personal.

2. Se bucura de toata atentia parintilor

Copilul unic nu risca sa fie cuprins de sentimente de gelozie, asa cum se intampla cu primii nascuti din familiile in care apare un bebelus si nici nu va suferi de teama ca ar putea fi respins de mama, in anumite momente. Un copil singur la parinti va avea mereu parte de atentia si afectiunea parintilor sai, acest fapt contribuind la mentinerea echilibrului sau emotional si la o dezvoltarea psihica adecvata.

3. Este mai sigur pe el

Cercetatorii au demonstrat ca baietii si fetele care cresc in familii cu un singur copil dau dovada de mai multa incredere in fortele proprii. Si asta pentru ca parintii au mai mult timp sa se ocupe de el, il incurajeaza si il sustin necinditionat.

4. Este mai atasat de familie

In lipsa « concurentei » reprezentate de fratior sau surioara, copilul unic se va atasa mai mult de parinti, ei fiind principalele persoane cu care relationeaza in casa. El are parte de cine in familie, iesiri in oras si concedii cu parintii, in care simte toata dragostea parintilor indreptata asupra lui.

5. Este independent si automon

Parintii investesc mai multe resurse in educatia copilului unic si il cresc adesea intr-un spirit mai liber. Studii recente au aratat faptul ca un copil singur la parinti are mai multe sanse sa devina independent, fata de un copil care creste intr-o casa plina de frati si surori. Copilul unic este responsabilizat mai bine, prin faptul ca petrece mult timp in compania adultilor.

6. Stabileste relatii de prietenie trainice

Cercetatorii au observat ca relatiile de prietenii pe care le leaga un copil singur la parinti cu alti copii sunt mai trainice. Si asta pentru ca micutul invata de mic sa valorizeze importanta prietenei, dar si cum sa isi aleaga prieteni de incredere. Copilul unic este mai selectiv cu prietenii, dar mai stabil in mentinerea relatiei.

7. Isi controleaza mai bine impulsurile

Copilul singur la parinti invata sa se comporte asemena unui adult, acordand mai mare atentie gestionarii emotiilor puternice. In casele cu mai multi frati, acestia se vor antrena la joaca si isi vor da frau liber impulsurilor.

Dezavantajele de a fi singur la parinti

Psihoterapeutii tin sa sublinieze faptul ca un copil isi dezvolta personalitatea interactionand cu alti copii. In plus, relatia copil-parinte este una de putere, nu una de egalitate, cum se intamppla in cazul relatiei dintre frati. Atunci cand exista un frate sau o sora, copiii se influenteaza reciproc si personalitatea lor se dezvolta diferit.

1. Un copil arogant, cu gesturi de adulti

Copilul singur la parinti poate ajunge sa deprinda prea devreme obiceiuri ale adultilor, riscand sa devina arogant, maturizat inainte de vreme, in sensul negativ ale cuvantului. Totodata, exista riscul sa dezvolte un complex de superioritate fata de ceilalti copii de varsta lui si sa fie astfel respins din grup.

2. Micul tiran

Dragostea si atentia nemasurata a parintilor pot trasforma copilul unic intr-un mic tiran, capabil sa-si manipuleze mama si tatal dupa bunul lui plac. In timp, el va ajunge sa se poarte asa si cu celelalte persoane. Obisnuit sa primeasca totul de-a gata, ii va lipsi increderea in fortele proprii, atunci cand va fi pus in situatia de a se confrunta cu probleme reale, de unul singur si poate cadea in depresie.

copil singur la parinti

3. Singur si trist

Unii copii singuri la parinti isi doresc foarte mult un fratior si o surioara, mai ales cand aud de la alti copii cat de distractiv este sa traiesti intr-o familie numeroasa. Ei tanjesc dupa cineva cu care sa se harzoneasca dimineata si cu care sa interactioneze constant, in afara de parinti. Chiar daca isi fac prieteni de varsta lor, acestia nu pot tine mereu loc de frati sau surori.

4. Lipsa competitivitatii si a cooperarii

Baietii singuri la parinti isi doresc de regula un frate, in timp ce fetelor le-ar placea o sora. Fratii sunt competitivi, in timp ce fetele prefera cooperarea. Ambele scenarii se dovedesc benefice atunci cand vine vorba de dezvoltarea abilitatilor sociale si emotionale ale copiilor.

5. Presiunea parintilor

Uneori, copiii unici simt ca parintii cer prea mult de la ei. Multi parinti isi inscriu fetele si baietii la diferite activitati extrascolare: karate, tenis, inot, lectii de pian sau vioara, ore de desen. Totul din dorinta de a le oferi copiilor o educatie cat mai buna si mai variata. Acest fapt insa atarna greu pe umerii celor mici. Coplesiti ce cerintele parintilor, copiii unici pot ajunge sa traiasca adevarate traume emotionale.

Sfaturi pentru parinti

Caracterului copilului nu este dictat de circumstanta de a fi singur la parinti ci de modul in care este educat, de valorile familiei in care care screste. Un copil unic trebuie crescut cat de mult posibil intr-o lume a copiilor. El trebuie sa fie incurajat sa se joace in fata blocului, sa mearga la gradinita, la petreceri cu alti copii, oriunde are ocazia sa socializeze cat mai mult cu cei de varsta lui.

Iata cateva sfaturi pe care le poti pune si tu in practica, daca ai un singur copil:

Invata-l sa imparta

Cheama-i prietenii in vizita si incurajeaza-l sa-si imparta jucariile cu ei. Daca ai o fetita, sfatuieste-o sa isi faca prietenii cu care sa se joace cat mai des si cu care sa faca schimb de carti sau papusi. In parc, invat-o sa ofere din punga ei cu pufuleti si celorlati copii.

Incurajeaza-i indepedenta

Nu-l cocolosi si nici nu te oferi sa faci totul in locul lui. Da-i mici sarcini pe care stii sa le duca la bun sfarsit si lasa-l sa doarma in camera lui. Pe masura ce creste, lasa-l sa mearga singur la scoala si nu il controla exagerat de mult.

Stabileste limite clare

Fiind singurul tau copil, micutul tau poate avea impresia ca esti mereu la dispozitia lui. Explica-i cu blandete, alegand cuvinte pe intelesul sau, ca fiecare trebuie sa doarma in camera sa, pentru a-si respecta dreptul la intimitate.

Totodata, fa-l sa intelegea ca anumite decizii se iau doar de catre adulti. Desigur, il poti implica in luarea unor decizii care il privesc, cum ar fi alegerea filmului pe care sa-l vizionati in familie sau unde mergeti in concediu.

Seteaza-ti asteptari realiste

Nu pune prea multa presiune pe umerii lui, cerandu-i mereu sa vina cu note mari sau sa fie cel mai bun din jucator din echipa sa de fotbal.

Atentie cu satisfacerea tuturor poftelor

Este normal sa iti doresti sa ii oferi copilului tau tot ce ai mai bun. Acest lucru nu inseamna insa sa il rasfeti pana peste cap. Cadourile trebuie oferite cu masura, iar cuvintele de lauda, ponderate.

Tu ce sfaturi cunosti pentru cresterea copilului singur?

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Copil unic Copil singur la parinti Avantaje copil singur parinti

Articole recomandate

Citeste si despre