Cum sa creezi un spatiu de lectura pentru cei mici

/ / Modificat: 2021-08-18
Cum sa creezi un spatiu de lectura pentru cei mici

Din momentul in care copilul intra in contact cu lecturile din programa scolara, parintii isi doresc ca cei mici sa dezvolte o pasiune pentru citit si sa practice zilnic aceasta activitate. insa, de cele mai multe ori, lectura se poate sa nu fie o activitate pe placul copiilor, astfel ca parintii apeleaza la tot felul de tactici pentru a le insufla celor mici dorinta de a citi.

Fiecare parinte isi doreste un parcurs scolar cat mai bun pentru cei mici, iar cu ajutorul lecturii acest tel este realizabil, intrucat cititul dezvolta creierul, vocabularul dar si orizonturile cunoasterii. Vei gasi in cele mai multe carti de parenting, atat strategii care sa te ajute sa il convingi pe cel mic sa citeasca, dar si multe alte informatii privind relatia parinte – copil, dezvoltarea emotionala a copilului ori gestionarea conflictelor.

O tehnica apreciata de foarte multi parinti, care incurajeaza cititul de catre copii, este aceea de a crea un spatiu dedicat acestei activitati. Pentru a realiza un spatiu dedicat lecturii, ai nevoie de imaginatie si de un pic de ajutor din partea celui mic. Iata care sunt lucrurile de care trebuie sa tineti cont pentru a crea impreuna spatiul vostru confortabil de citit:

1. Unde sa amenajezi spatiul pentru citit?

Pentru a crea un loc dedicat lecturii, nu este nevoie sa ai un apartament foarte mare. Cel mai indicat este ca acesta sa fie amenajat langa o fereastra, pentru a beneficia de lumina naturala cat mai mult timp, insa asigura-te ca adaugi si o lampa sau o veioza pentru zilele mai intunecate. Pentru a putea fi folosit de catre toti membrii familiei, este recomandat ca acest spatiu sa se afle intr-un colt al sufrageriei, iar astfel va veti putea bucura impreuna de relaxarea pe care o ofera lectura. Este foarte important, de asemenea, sa adaugi acestui locsor de relaxare si cateva elemente viu colorate sau obiecte inspirate din cartile de literatura pentru copii, astfel incat cei mici sa fie foarte atrasi de acest spatiu.

literatura pentru copii

 2. Decoratiuni si obiecte de mobilier necesare

 Pentru amenajarea acestui spatiu dedicat lecturii, nu ai nevoie sa investesti o suma foarte mare, ci poti sa te folosesti de obiectele din casa, cum ar fi: o masuta, un scaun sau un fotoliu. Implica-l si pe cel mic in deciziile de amenajare si lasa-l pe el sa aleaga pernutele, plantele, dar si lampa care sa defineasca acest spatiu. Dar, cel mai important lucru pe care trebuie sa il adaugi spatiului de relaxare este raftul pentru carti. Poti opta pentru un raft mic din lemn, sau un raft textil, in care sa se regaseasca atat carti pentru copii cat si cartile tale preferate, pentru a transforma lectura intr-o activitate comuna.

amenajare loc lectura

3. Confortul este principalul obiectiv

Fie ca alegi sa adaugi in acest spatiu un fotoliu confortabil sau o saltea pufoasa, cand cauti obiectele de mobilier pentru locul destinat lecturii, asigura-te ca le alegi pe acelea care te ajuta sa stai confortabil si iti dau senzatia de relaxare deplina. Pentru ca cei mici trebuie sa fie atrasi de acest spatiu, poti amenaja o banca pe care ei sa se intinda si care sa aiba pe ea o saltea relaxanta, ori poti instala un cort intr-un colt al camerei, in care sa pui fie un covor foarte pufos, fie o saltea speciala pentru copii. De asemenea, alege sa folosesti multe culori calde, care sa confere senzatia de armonie.


4. Clubul de lectura al familiei

Acum ca aveti spatiul de lectura creat, puteti infiinta propriul club de lectura unde sa impartasiti, alaturi de cei mici, impresiile despre ultimele carti citite. ii puteti implica in acest club de lectura si pe prietenii copiilor vostri, care se vor simti si mai incurajati sa citeasca. Cea mai des intalnita tema a unui club de lectura este aceea a cartilor ecranizate, astfel ca puteti citi cartea impreuna cu cel mic, iar apoi sa vizionati si filmul, iar, in acest fel cel mic va putea sa inteleaga mult mai bine actiunea cartii, dar si sa isi dezvolte imaginatia.
Pentru ca lectura sa fie o activitate pe placul celor mici, aceasta nu trebuie facuta din obligatie. De aceea, prin crearea acestui spatiu dedicat cititului, cei mici vor fi mult mai incantati sa descopere frumoasele aventuri si personajele magice care se regasesc in cartile pentru copii. Pe masura ce creste, ofera-i copilului tau sansa sa isi aleaga singur lecturile, pentru a dezvolta in timp o pasiune din citit.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Lectura copii

Articole recomandate

Citeste si despre