Cum sa alegi cartile pentru copilul tau

/ / Modificat: 2016-02-02
Cum sa alegi cartile pentru copilul tau

In zilele noastre, cand tehnologia este omniprezenta, copiii tind tot mai mult sa faca abstractie de activitati precum cititul si prefera sa primeasca informatiile de-a gata, din surse precum sunt televizorul, tabletele sau telefoanele inteligente.

Multi parinti se confrunta cu aceasta avalansa tehnologica, iar dorinta de a le insufla copiilor lor valorile traditionale prin mijloace traditionale este tot mai mare.

Pentru acestia, lectura si activitatile care ii ajuta pe cei mici sa se dezvolte sunt foarte importante. Dar cum iti determini copilul sa fie interesat de astfel de activitati si, mai ales, cum alegi cele mai potrivite lecturi pentru el?

Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa iei cele mai bune decizii in aceasta privinta:

Tine cont de interesele si de pasiunile lui

Degeaba incerci sa-l faci pe copilul tau sa citeasca basme, daca el este mai interesat de astronomie sau de geografie. Invata sa tii cont de lucrurile care ii plac atunci cand ii alegi cartile si vei reusi astfel sa-i captezi atentia mai usor.

Exista enciclopedii explicate pe intelesul lor pentru orice domeniu, asa cum sunt colectiile Larousse de exemplu, astfel incat tu sa-i poti cultiva pasiunile.

Citeste-i si invata-l sa citeasca

Aloca-i timp si demonstreaza-i astfel cat de importanta este lectura si cat de universal ar trebui sa fie interesul pentru citit. Invata-l alfabetul, daca este prea mic si inca nu cunoaste literele. Incearca sa nu o faci impus, ci starnindu-i curiozitatea.

Determina-l pe copilul tau sa te intrebe chiar el ce litera sau ce cuvant este scris intr-o carte pe care i-o lecturezi seara, inainte de culcare. Arata-i prin exemplul personal ca, daca te intereseaza un anumit lucru, poti afla foarte multe despre el prin lectura.

Citeste-i despre masini sau despre printese, daca asta ii capteaza atentia si evita sa ii impui sa cunoasca domenii care nu il intereseaza.

Alcatuieste-i propria biblioteca

Asa cum tu insati ai cateva rafturi pentru cartile preferate, si copilul tau are nevoie de o colectie. Fa din asta un o provocare pentru a-l determina sa gandeasca si sa isi dea singur seama ce ii place si ce nu.

Jucati-va asezand cartile in functie de domenii sau, de ce nu, in functie de culori si marimi. Cat timp va avea mereu la indemana cartile preferate, este imposibil sa nu le rasfoiasca macar din cand in cand.


Transforma lectura intr-o aventura

Poate ca cititul in pat inainte de culcare pare un cliseu sau poate ca celor mici nu le plac, pur si simplu, lucrurile conventionale. Arata-le ca pot citi pe terasa sau intr-un cort construit in camera lor din paturi.

Ajuta-i sa-si creeze mediul perfect pentru a citi si tine cont de fanteziile lor cand faci asta. Poate ca o carte de astronomie ar trebui rasfoita seara, langa fereastra, in timp ce el admira cerul instelat.

Sau poate ca basmele au alt farmec atunci cand sunt citite de un print sau o printesa costumati ca atare. Invata sa corelezi lecturile lui preferate cu alte activitati care ii plac, cum ar fi deghizatul sau descoperirea unor locuri noi si astfel va invata si el sa asocieze lectura cu sentimentul placut de a afla mereu lucruri noi.

Evita sa il agasezi cu lectura si sa-i interzici alte activitati

Un copil pasionat de tehnologie va prefera intotdeauna sa-si petreaca timpul in fata tabletei sau a laptopului. Nu trebuie sa ii interzici asta, insa ii poti arata ca si pe aceste suporturi exista o multime de posibilitati de lectura.

Cumpara-i carti online si demonstreaza-i ca in spatiul virtual nu este totul despre jocuri si aplicatii consumatoare de timp. Starneste-i curiozitatea cu demo-uri sau povesteste-i inceputul unei carti si fa-l curios sa afle mai multe. Sunt multe tertipuri la care poti apela in acest sens si cu siguranta iti vei da seama de ele pe masura ce il vei ajuta pe copilul tau sa descopere placerea cititului.

Tine cont si de faptul ca arta cinematografica poate fi si ea o forma de lectura si vizionati impreuna filme nedublate, dar subtitrate; il poti ajuta la inceput sa tina pasul cu traducerea, pentru ca astfel il vei determina sa-si doreasca tot mai multa independenta si, implicit, sa-si doreasca sa poata urmari singur subtitrarile.

Tu ce fel de reguli ai aplicat atunci cand ai ales cartile pentru copilul tau? Cum il ajuti pe copilul tau sa iubeasca lectura? Asteptam parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Lectura copii Carti copii

Articole recomandate

Citeste si despre