Cum sa faci cititul distractiv

/ / Modificat: 2013-04-05
Cum sa faci cititul distractiv

Cititul este o activitate educativa extrem de importanta in dezvoltarea copilului, care trebuie implementata in programul lui inca de la varste mici. Insa nu trebuie ca lectura sa fie introdusa cu forta in programul copilului. Indicat si constructiv este sa incerci sa ii cultivi pasiunea pentru aceasta activitate si sa il apropii de lumea cartilor. Primul pas in a invata copilul sa citeasca cu placere este sa ii captezi atentia asupra lui si, cum altfel, decat printr-o metoda distractiva?

Citeste-i cu intonatie!

Inainte de a incepe sa ii citesti o poveste copilului, fa-ti antrenamentul pentru a deveni cel mai talentat actor in interpretarea scenelor-cheie din carte. Citeste intotdeauna cu intonatie povestea, accentuand anumite pasaje, zambind si mimand starile pe care le transmit anumite personaje.  

Citeste-i carti cu povesti amuzante si interesante!

Renunta la cartile super plictisitoare, care adorm copilul dupa lecturarea primelor doua pagini. Citeste-i povesti amuzante, care sa-i capteze interesul si sa-l tina conectat la firul povestii pana la sfarsit.

Alege-i carti bogate in imagini colorate!

Efectul vizual al unei carti are un impact important asupra copilului, aproape la fel de mare precum povestea in sine sau citirea ei cu intonatie. Este important ca prichindelul sa fie atras si fascinat de culorile si imaginile din carte, de aceea este recomandat sa cumperi carti cat mai atractive din acest punct de vedere.  

Puneti in scena diverse fragmente de poveste!

Pe masura ce ii citesti copilului, incearca nu doar sa intonezi verbal, ci sa dai si viata anumitor pasaje, punandu-le in scena, in fata copilului. Citeste-i o carte si, dupa terminarea lecturarii ei, distrati-va impreuna incercand sa regizati o mica sceneta pe marginea povestii ei. Creati un mic teatru, chiar la voi acasa!

Creati impreuna o carticica!

O alta metoda prin care ii poti deschide copilului apetitul pentru citit si il poti apropia mai mult de universul magic al povestilor este sa creati impreuna o carticica de povesti. Ii va dezvolta creativitatea, imaginatia si ii va oferi satisfactia de a face cu propriile lui manute o carticica de povestioare.

Introdu in rutina de citit si audio-book-urile sau e-book-urile!

  Diversifica metodele prin care copilul poate descoperi si explora taramul de basm al povestilor. Nu doar cartile clasice sunt utile in a stimula copilul sa iubeasca mai mult cititul, ci si audio sau e-book-urile.

Audio-book-urile sunt variante electronice ale cartilor si o metoda moderna de a patrunde in lumea povestilor. Este important ca acestea sa fie prezentate si cunoscute de catre copii, dar sa nu inlocuiasca pe deplin cartile, accesorii esentiale pentru citit si un pilon de neclintit al culturii.

Mergi cu copilul in librarii si biblioteci!

Libraria reprezinta "caminul" cartilor. Este locul pe care trebuie sa il vizitezi cu copilul inca de mic. Lasa-l sa se aventureze printre rafturi, sa rasfoiasca carti si sa isi aleaga cartile cu povesti care ii fac cel mai mult cu ochiul. Prezinta-i libraria si biblioteca intr-un mod cat mai amuzant, umanizeaza-le si transforma-le in centre de interes pentru el!

Variati locurile unde cititi carti de povesti!

Chiar daca adesea ii citesti copilului seara, inainte de culcare, cand este deja bagat in patut, iar Mos Ene da tarcoale pe la genele lui, incearca sa mai variezi locurile unde aduceti la viata povestile.

Improvizati un cort in mijlocul casei, in care sa petreceti o ora citind si descoperind povesti noi, luati carti cu voi in parc si lecturati-le pe o bancuta sau la un picnic savuros. Este important ca cel mic sa inteleaga ca cititul nu are loc doar seara, inainte de culcare sau ca este o activitate scolara si atat.

Ajuta-l sa descopere ca poate citi oriunde si oricand doreste si ca nu este limitat in acest sens.

Tu cum reusesti sa faci cititul distractiv pentru copilul tau? 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Carti copii Citit copii

Articole recomandate

Citeste si despre