Mesele in familie intaresc relatia parinti-copii

/ / Modificat: 2014-01-09
Mesele in familie intaresc relatia parinti-copii

art_cina-in-familieMesele luate in familie sunt precursoarele unei relatii parinti-copii extrem de solide. Specialistii au dat, la unison, verdictul: copiii care mananca frecvent alaturi de parinti sunt mai sanatosi, fericiti, au performante scolare crescute si sunt mai apropiati de parintii lor.

Masa in familie si comunicarea parinti-copii

Traditia meselor in familie revine cu un scop si un rol precis: educarea si dezvoltarea optima a copilului si constituirea unei familii unite si puternice. Se pare ca mesele luate in sanul familiei faciliteaza comunicarea dintre copil si parinte. Acest lucru ajuta la intarirea legaturii dintre acestia.

Acest obicei benefic trebuie implementata din copilaria timpurie. Este cea mai eficienta abordare in consolidarea relatiei dintre membrii familiei si in mentinerea unei cai de comunicare deschise intre voi.

Specialistii au descoperit ca adolescentii care au luat de-a lungul timpului masele alaturi de parinti sunt mai putin predispusi sa fumeze, consume alcool sau droguri ilegale decat cei care au luat si iau adesea masa independent.


Pe masura ce copiii cresc si ajung la adolescenta incepi sa ai, ca parinte, din ce in ce mai multe dificultati in a intelege comportamentul si reactiile lui, iar comunicarea lasa de dorit. Se pare ca mesele luate in familie ajuta la combaterea acestor efecte nocive asupra relatiei parinte-copil.

familie_comunicare_copilStatisticile relateaza faptul ca mesele in familie au un impact pozitiv asupra relatiei parinti-copii chiar si dupa ce se iau in considerare diferentele legate de etnie, sex sau context socio-economic in care traieste copilul.

Beneficiile acestei rutine asupra relatiei si comunicarii dintre cei mici si parinti se justifica prin faptul ca acestea ofera oportunitati multiple de a ramane conectati unii la viata celorlalti. Acestea ofera sansa de a afla mai multe despre ceea ce se petrece in viata micutilor si despre problemele si grijile cu care se confrunta. Se pare ca discutiile din cadrul meselor sunt mult mai productive, relaxate si chiar si cele mai delicate sau problematice subiecte sunt abordate mai usor si productiv.

Totusi, psihologii sustin ca este mai indicat sa se evite in timpul meselor subiectele care pot genera discutii aprinse intre parinti si copii. Pana la urma masa trebuie sa fie un moment de relaxare si bunadispozitie. Nu este indicat sa se inghita cu noduri. Nu este benefic pentru digestie si pentru tonusul mental al copiilor.

Cina, cea mai importanta masa in familie

planuri_familieObiceiul de a lua micul dejun, pranzul sau cina alaturi de ceilalti membri ai familiei reprezinta cea mai buna metoda de a intari relatia dintre parinti si copii. Totusi, realizarea acestei rutine este imposibil de aplicat in viata de zi cu zi.

Serviciul, scoala sau gradinita nu ofera mereu posibilitatea de a reuni toata lumea la masa zilnic. Totusi, cina ramane una dintre cele mai importante mese. Seara se aduna laolalta toata familia si este o oportunitate nemaipomenita de a dezabate problemele si intamplarile de peste zi.

Aveti grija sa luati cat mai multe mese in famie, Psihologii sustin ca familia ar trebui sa se adune la masa de cel putin 3 ori pe saptamana.

Conversatiile din timpul cinei ajuta copilul sa inteleaga mai bine familia si valorile acesteia. Pastrarea unei linii conversationale pozitive ajuta la consolidarea increderii in sanul familiei si ii ajuta sa treaca mai usor peste problemele sau discutiile aprinse care ar putea aparea uneori.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Masa in familie Comunicare parinti-copii Comunicare copii Emotii copii Obiceiuri sanatoase copii

Articole recomandate

Citeste si despre