Cand este copilul pregatit sa mearga singur la scoala

/ / Modificat: 2016-12-20
Cand este copilul pregatit sa mearga singur la scoala

Momentul cand copilul este pregatit sa mearga singur la scoala este unul dificil pentru multi parinti, fie din grija pentru siguranta micutului, fie pentru ca acesta este un pas normal in detasarea de parinti. Psihologii specializati in dezvoltarea copiilor spun ca cei mai multi copii sunt capabili sa se poarte corect intr-o situatie de urgenta, cu elemente-surpriza, in jurul varstei de 10 ani.

Un indiciu important in alegerea momentului este chiar dorinta copilului tau de a fi mai independent si de a merge singur la scoala. Unii copii precoce pot fi pregatiti mai devreme, insa psihologii nu recomanda acest pas inainte de varsta la care copiii sunt destul de dezvoltati pentru a reactiona corect la situatii periculoase.


Testul cu 11 intrebari

Cel mai simplu mod de a te asigura ca micutul tau este pregatit sa mearga singur la scoala este testul cu 11 intrebari, care iti poate arata cat de bine s-ar descurca micutul tau fara adulti prin preajma.

1. Stie copilul tau cum sa-si recunoasca sentimentele? Daca un strain il sperie in mod instinctiv, acesta poate fi un semnal util;

2. Ca parinte, esti pregatit sa auzi si sa accepti experientele copilului tau, oricat de neplacute ar fi?

3. Copilul tau stie ca nu trebuie sa asculte de orice adult?

4. Micutul tau stie sa se impuna atunci cand este nevoie?

5. Stie copilul tau cum sa ceara ajutor?

6. Copilul tau stie cui sa ceara ajutor? Ajutorul unei femei poate fi mai util decat al unui barbat in multe situatii;

7. Micutul tau stie cum sa descrie o situatie periculoasa?

8. Copilul tau stie ca poate lovi sau chiar rani pe cineva care il pune intr-o situatie periculoasa? Este foarte important sa-i explici micutului ca nu il vei certa pentru reactiile lui provocate de frica, atunci cand se afla intr-o situatie deosebita;

9. Stie copilul tau ca atunci cand un strain ii spune sa nu tipe, trebuie sa tipe?;

10. Micutul tau stie ca atunci cand se afla in pericol si un adult incearca sa il forteze sa mearga cu el trebuie sa tipe "Nu e tatal meu!" sau "Nu e mama mea!"? Cei mai multi trecatori nu pot face diferenta dintre un copil pe cale de a fi rapit si un copil rasfatat, suparat ca parintii nu i-au cumparat inghetata;

11. Stie copilul tau ca atunci cand se afla intr-un spatiu public nu trebuie sa insoteasca un strain niciodata intr-un spatiu mai privat? Acest lucru este si mai important atunci cand strainul incearca sa-l convinga sa mearga cu el, folosind chiar si "Mami si tati m-au trimis sa te iau."

Toate intrebarile din test par lucruri ce reies in mod natural din educatia si regulile de siguranta invatate de orice copil de la parinti. Nu iti asuma nici un risc si verifica pregatirea copilului tau pentru fiecare dintre situatii, pentru a te asigura ca micutul tau va putea face fata situatiilor neobisnuite in care poate fi implicat atunci cand merge singur pe strada.

Cea mai importanta reactie pe care copilul tau trebuie sa o invete pentru a fi cu adevarat pregatit sa mearga singur la scoala este sa tipe in orice situatie in care se simte in pericol si mai ales atunci cand i se spuna sa nu tipe. In acelasi mod, trebuie sa te asiguri ca micutul tau intelege faptul ca "Nu spune nimic nimanui" trebuie sa fie interpretat ca "Spune parintilor tot imediat ce ii vezi".

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Familie Discutie straini copii Vorbit la telefon copii Discutie parinti copii

Articole recomandate

Citeste si despre