Vocabularul tipic si cai de comunicare la copilul de 4-5 ani

/ / Modificat: 2012-11-29
Vocabularul tipic si cai de comunicare la copilul de 4-5 ani

Varsta de 4-5 ani la copii constituie o perioada in care prichindeii sunt foarte receptivi la ceea ce se intampla in jurul lor. Acum, limbajul micutilor devine mai complex si este momentul potrivit pentru a incepe studierea unei limbi straine.

Vocabularul tipic la copilul de 4-5 ani

Vocabularul unui copil de 4-5 ani contine intre 1000 si 2000 de cuvinte, iar structura unei propozitii are aproximativ 5-8 cuvinte. Se poate ca cel mic sa invete cuvinte de legatura precum "dar", "cand", cuvinte care arata gandirea - "nu stiu" - sau starea emotionala - "suparat".

Tot la aceasta varsta, copiii incep sa vorbeasca si despre trecut, nu doar despre lucrurile care s-au intamplat recent. In acest fel, micutii incep sa foloseasca timpul trecut al verbelor. Pana la sfarsitul acestei perioade de varsta, copiii sunt capabili sa inteleaga ce inseamna "inainte", "dupa". Unele notiuni sunt confuze inca pentru ei, ca de exemplu "in acelasi timp".

Pentru dezvoltarea vocabularului, se pot folosi carticele specifice varstei de 4-5 ani, de limba si comunicare. Aceste carti includ denumiri de plante, animale, fiinte, actiuni, trasaturi si imagini pentru dezvoltarea mobilitatii gandirii.

Varsta de 4-5 ani este considerata optima pentru a incepe invatarea unei limbi straine. Initial, copiii acumuleaza noua informatie intr-un mod natural, prin jocuri distractive, cantecele, intrebari si raspunsuri scurte, de tipul cererilor sau comenzilor "Cum te cheama?", "Hai sa numaram", salutul in limba straina etc.

Vizionarea constanta a unor casete cu filme potrivite varstei, in limba straina respectiva si contactul direct cu un vorbitor nativ sunt alte mijloace de a ajuta copilul sa invete primele notiuni din acea limba straina, intr-un mod natural.

Intre 4 ani si jumatate si 5 ani, copiii au o pronuntie suficient de clara incat sa poata fi intelesi aproape in toate cazurile, atat de catre familie, cat si de catre restul lumii.

Cai de comunicare la copilul de 4-5 ani

La varsta de 4-5 ani, interactiunea cu cei din jur este deosebit de importanta in dezvoltarea copilului. Acum este varsta la care cei mici merg la gradinita si se adapteaza unui nou stil de viata. Copiii de 4-5 ani invata sa raspunda atunci cand sunt intrebati, invata sa asculte si, in acelasi timp, modul lor de exprimare devine mai complex.

Copilul de 4-5 ani isi dezvolta vocabularul prin comunicarea zilnica cu persoanele din jur, prin jocuri de cuvinte, povesti, jocuri specifice acestei varste. Petrece-ti timp in compania celui mic ajutandu-l sa faca diverse asocieri de idei, cum ar fi sa vorbeasca despre personajele de basme cu trasaturi similare, din povesti diferite. Fetitele, de exemplu, pot fi incurajate sa spuna ce le place lor la printesele din povesti.

Copilul de 4-5 ani invata sa vorbeasca despre el insusi si despre familia lui, realizand, in cuvintele lui, primele caracterizari. De exemplu, cei mici sunt capabili sa spuna ca au un frate si o sora si sa precizeze numele acestora.

Tot acum, copilul este capabil sa retina informatiile dintr-o poveste care i s-a citit si sa o povesteasca el insusi, asa cum si-o aminteste. Mai mult decat atat, copiii de 4-5 ani pot inventa si povesti propriile lor povesti.

Basmele, o intamplare din parc, o emisiune educativa, un film de desene animate, toate acestea pot constitui o tema de discutie cu copiii la varsta de 4-5 ani.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Comunicare copii

Articole recomandate

Citeste si despre