Reguli de folosire a telefonului mobil la copii si adolescenti

/ / Modificat: 2017-01-10
Reguli de folosire a telefonului mobil la copii si adolescenti

Copiii incep sa primeasca telefoane mobile de la varste din ce in ce mai fragede. Desi acestea permit localizarea si comunicarea imediata a celor mici cu parintii, ele atrag si efecte nocive in dezvoltarea lor. Nu lasa telefonul mobil la indemana copilului sau adolescentului! Stabileste reguli clare si impune limite in folosirea lui!

Invata-l regulile de eticheta in utilizarea telefonului mobil!

Micutii trebuie invatati de mici ca nu se raspunde sau vorbeste la telefon in timpul orelor, mesei, atunci cand fac teme, cand este momentul sa doarma sau de pe strada.

Exista o eticheta a utilizarii telefonului mobil in public si bune maniere pe care trebuie sa le predai copilului. El trebuie sa stie ca la scoala trebuie inchis in timpul orelor, nu trebuie sa vorbesti tare la el sau intr-o incapere in care ii deranjezi pe ceilalti (la film, biblioteca etc.). De asemenea, conversatiile private trebuie facute separat de alte persoane intr-un spatiu care ii ofera suficienta intimitate.

Stabileste un numar clar de minute pe care le poate vorbi!

Nu ii lasa mana libera la vorbit. S-ar putea sa se intinda mai mult decat ii este plapuma. De aceea, este de preferat sa alegi o cartela care sa se blocheze automat la consumul minutelor disponibile. In acest fel, nu risti ca factura telefonica sa te surprinda neplacut.

Pune-l sa il inchida pe timpul noptii!

Odata cu ora stingerii este timpul ca si telefonul sa "doarma". Incurajeaza-l sa-l inchida de tot pe timpul noptii. Nu vrei ca vreun apel gresit sau vreo gluma proasta sa ii disturbe somnul.

Verifica-i telefonul din cand in cand!

Este bine sa stii cu cine vorbeste copilul tau si care este continutul mesajelor trimise, chiar daca este o violare a intimitatii. Atata timp cat este minor, tu esti raspunzatoare pentru faptele si actele acestuia si mai ales, pentru siguranta lui. Asadar, este indicat sa fii la curent cu persoanele care il suna si pe care le apeleaza si sa te asiguri ca iti sunt cunoscute.

Invata-l sa nu vorbeasca la telefon cand este la volan!

Aceasta regula se aplica adolescentilor care isi au carnetul. Ea este nu numai o regula importanta pentru protejarea vietii lui si a celorlalti pasageri, dar este si o masura legala care se pedepseste contraventional.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre