Fetita mea se tortureaza!

/ / Modificat: 2005-11-03
Fetita mea se tortureaza!
Intrebare:

- Am o fetita de un an si opt luni si ma ingrijoreaza ca se bate in cap singura si tare. De cite ori nu-i convine ceva, nu-i fac pe plac, sau de cite ori o cert ca a facut ce nu trebuia, se maltrateaza, iar acest lucru ma sperie. Asa cum ma sperie ca de cite ori fac vreun: "Hii ce ai facut.....", ingerasul meu Raluca incepe sa-mi tremure. Nu inteleg ce se intimpla cu ea. Eu am tot incercat sa-i explic ca fata este "mai mai" si s-o mangii cind vad ca se bate dar nici un rezultat, asa cum ii explic ca nu-i fac nimic decit o cert si incerc sa-i iau gindul ca i-as face ceva cind fac acel "hii", dar nu am nici un rezultat. Va rog invatati-ma cum s-o fac sa nu mai se maltrateze si sa tremure. Va multumesc din toata inima!

Raspuns:

In primul rand o solutie la indemana dvs. este aceea de a renunta la acel "hiii…", exprimare care nu face altceva decat sa sperie copilul.


In primul rand o solutie la indemana dvs. este aceea de a renunta la acel "hiii…", exprimare care nu face altceva decat sa sperie copilul.

Tremuratul ce survine ulterior este o reactie corporala asociata starii de teama, teama indusa probabil de reactia dvs. Chiar daca observati mici prostioare facute de Raluca, pe cat posibil alungati din exprimarea dvs. acea sintagma. Pastrati-va calmul si reactionati mult mai linistit, stare pe care i-o transmiteti si celei mici astfel. Astfel daca dvs. nu o mai speriati pe ea, si ea va inceta sa mai tremure si sa va sperie prin acest lucru.

Cat priveste faptul ca recurge la a se lovi singura cand nu-i faceti pe plac este posibil ca aceasta maltratare sa fie un mijloc de a va conditiona pe dvs, de a va face sa-i acceptati dorintele si de a va pedepsi in mod inconstient pentru refuzul dvs.

A ceda unor astfel de presiuni o vor convinge ca "planul" ei functioneaza si acesta se va inregistra in mintea ei ca aplicabil in astfel de situatii.

Astfel trebuie sa lucrati cu dvs. in a intrerupe aceasta legatura ce se poate consolida si sa nu cadeti prada conditionarilor copilului. Pentru ca acest caz se repeta si in situatia in care fetita este certata ca nu a facut ce trebuia va indemn sa va cenzurati reactiile si "certurile" posibil mult prea dure pentru fetita dvs. Chiar daca Raluca incepe sa reactioneze astfel in cazul refuzului dvs. de a-i accepta anumite dorinte, nu cedati, explicati-i calm motivele pentru care nu-i puteti oferi cele dorite si mentineti-va in continuare pe pozitii, pastrand aceeasi stare de calm. Chiar daca prostioarele facute va necajesc deseori, tineti minte ca dvs. trebuie sa-i insuflati copilului o stare de siguranta, daragoste si caldura.

Mult succes!

Clara Monica Craciun,

psiholog
Clinica Psihosolutions.

www.psihosolutions.ro

Cauti un raspuns la problemele copilului tau?  Adreseaza si tu o intrebare!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre