Cum sa te porti cu copilul cand afli ca este homosexual

/ / Modificat: 2013-04-15
Cum sa te porti cu copilul cand afli ca este homosexual

Felul in care te porti cu copilul tau atunci cand afli ca este homosexual sau este confuz in privinta propriei sexualitati va determina tipul de relatie pe care o veti avea pentru tot restul vietii. Cel mai important este sa iti amintesti ca fiul tau atras de acelasi sex are nevoie si merita acelasi nivel de grija, respect, informatie si sprijin pe care l-ar primi un copil cu o orientare sexuala "normala".

Primul tau scop in situatia in care copilul tau iti marturiseste ca este homosexual ar fi sa nu il indepartezi de tine. Pune intrebari, asculta-l, empatizeaza cu el, respecta-i punctul de vedere si arata-i ca ii esti alaturi.

Poate fi vorba doar despre o criza de identitate sexuala sau mai mult decat atat, pasul cel mai important pe care sigur vrei sa il faci este sa ii castigi increderea si disponibilitatea de a-ti asculta sfaturile. Mai presus de orice, copilul tau are nevoie sa il iubesti, iar dragostea ta pentru el nu poate sa dispara niciodata, indiferent de alegerile pe care le face in viata.

Cum sa reactionezi cand copilul iti spune ca este homosexual

Prima bariera de care este important sa treci cu bine este sa iti controlezi comportamentul si emotiile, deseori influentat de socul puternic al aflarii acestei vesti. In timp ce unii parinti cu viziuni largi asupra sexualitatii pot primi cu usurinta informatia, ceilalti sufera o reala trauma, de care copiii lor se tem cel mai mult.

Ia-ti propria suparare deoparte si invata sa o gestionezi separat, punandu-ti copilul pe primul plan. Altfel risti sa fii exclusa total din viata lui, oricat de mult ai incerca in viitor sa ii recastigi atasamentul.

Fiul tau nu se teme cel mai mult ca ii vei interzice sa iasa cu persoane de acelasi sex, ci ca il vei abandona. Arata-te mai degraba dispusa sa il intelegi si sa il ajuti sa se cunoasca pe sine mai bine, fara sa ii impui conduite sau, mai rau, sa il jignesti. Datoria ta este sa il protejezi, nu sa il izgonesti de langa tine.

Ce sa spui si cum sa te comporti cu un copil homosexual

"Te iubesc orice ar fi, voi ramane parintele tau mereu", este primul lucru pe care ar trebui sa i-l spui copilului tau. Transmite-i ca nu se va schimba nimic intre voi si ca ii apreciezi curajul si increderea de a-ti fi marturisit acest adevar incomod. La fel de important este sa fii sincera, dar sa ii comunici in mod delicat sentimentele tale.

Ii poti spune "eu si tatal sau suntem uimiti si confuzi, dar vom face tot ce ne sta in putinta sa iti fim alaturi". Echilibreaza mereu fiecare replica de ingrijorare cu una de reasigurare a protectiei si dragostei tale.

Incearca pe cat posibil sa nu iti schimbi comportamentul fata de copilul tau, ca si cum lumea s-ar invarti mai nou in jurul faptului ca ti-a marturisit homosexualitatea pe care si-o asuma. El ramane fiul tau oricare ar fi identitatea sa sexuala, deci incurajeaza implicarea lui in toate celelalte aspecte ale vietii (scoala, sport, prieteni, hobby-uri, slujba etc).  

Aduna informatii despre viata copilului tau homosexual

Nu poti fi cu adevarat alaturi de copilul tau homosexual, daca nu intelegi exact cu ce provocari se confrunta zi de zi. Roaga-l chiar pe el sa iti povesteasca experientele si trairile lui. Intreaba-l daca vrea sa fiti discreti in aceasta privinta sau daca prefera ca toata familia sa ii afle orientarea sexuala.

Tu cum ai reactiona daca ti-ar spune copilul tau ca este homosexual? Spune-ne parerea ta in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre