Tata de fata si mama de baiat, intemeierea unor relatii stabile si de durata

/ / Modificat: 2013-02-12
Tata de fata si mama de baiat, intemeierea unor relatii stabile si de durata

Sa fii tata de fata sau mama de baiat este o provocare, dar si o mandrie. Adesea mamicile isi doresc baietei, iar taticii vor sa aiba fetite. Insa atunci cand visul li se indeplineste apar dificultati si probleme in ceea ce priveste consolidarea unei relatii stabile intre parinte si copilul de sex opus.

Cum conturezi o relatie de durata si stabila?

Consolidarea relatiei tata-fiica

Tatii joaca un rol esential in viata fetitelor. Specialistii sustin ca unele dintre cele mai emotionante si marcante momente ale copilariei unei fetite sunt cele petrecute cu tatal ei. Totusi, taticii nu se simt foarte confortabil in preajma fiicei si uneori nici acestea nu reusesc sa comunice eficient cu ei, avand mai multa incredere in parintele de acelasi sex. Iata cum sa stabilesti o relatie solida cu fiica ta:

Implica-te in viata ei inca de la nastere!

Este important ca tatal sa aiba un rol activ in ingrijirea fetitei atunci cand este bebelus. Asa cum exista un atasament unic intre mama si bebe, acelasi lucru este valabil si pentru bebelus si tatici, numai ca taticii trebuie sa depuna mai mult efort si sa se implice activ.

Invat-o tot timpul lucruri noi!

Este important sa o inveti sa mearga cu bicicleta, rolele sau sa faca anumite treburi prin casa, dar ceea ce te-ar poutea apropia si mai mult de ea este invatarea anumitor abilitati barbatesti - mersul la pescuit, reparatii prin casa etc.

Ascult-o mereu!


Niciodata nu ii spune ca nu ai timp pentru ea atunci cand vrea sa iti spuna ceva; important este sa ii castigi increderea si sa ii arati ca esti mereu alaturi de ea; numai asa, micuta ta va apela la ajutorul si sfatul tau si veti avea o relatie temeinica si de durata. Spune-i cat este de frumoasa! Nu trebuie sa exagerezi si sa ii spui ca e cea mai frumoasa din lume. Rolul acestei afirmatii este sa o ajute sa se simta bine in pielea ei, asa cum este ea. Astfel, ii consolidezi o stima si o incredere in sine puternice. Este important sa accentuezi frumusetea interioara si importanta ei si mai putin aspectul fizic.

Distrati-va impreuna!

Implica-te in activitati distractive cu fetita ta - de la jocuri, activitati sportive, de agrement etc. petreceti impreuna momente amuzante si relaxante. Poarta-te exemplar! Fii un exemplu de "barbatie" pentru ea! Arata-i cum trebuie sa se poarte un barbat comportandu-te remarcabil cu femeile din viata ta, cu oamenii din preajma si in relatia cu alti copii; in acest fel, o ajuti sa aiba un "model" de barbat atunci cand va ajunge la maturitate si sa raporteze comportamentul barbatilor din viata ei la modelul ei din copilarie: tata.

Consolidarea relatiei mama-fiu

Baiatul mamei ramane unul dintre cele mai sensibile subiecte din viata unei mamici. Mandria oricarei mamici este fiul minunat pe care il creste si careia ii dedica toty timpul, comoara vietii ei. Cel mai delicat moment al relatiei dintre mama si fiu este acela in care in viata copilului ei apare o prietena sau o iubita. Pentru a mentine o relatie frumoasa si constructiva cu baiatul tau, trebuie sa urmaresti cateva reguli si trucuri esentiale.

Comunica tot timpul cu el!

Comunicarea este cheia oricarei relatii dintre copii, insa trebuie sa acorzi o atentie deosebita atunci cand ai un copil de sex opus. Gaseste mereu timp sa vorbesti cu el si asculta-l mereu cand are ceva sa iti spuna, fara a-l critica, ci a-l indruma spre propriile alegeri.

Castiga-i increderea!

Pentru consolidarea relatiei dintre mama si baiat, increderea este esentiala. Trebuie sa ii castigi increderea, sa stii ce inseamna confidentialitatea atunci cand ti-o cere. Numai asa copilul iti va marturisi probleme, secrete si situatii prin care trece.

Fii un exemplu feminin in viata lui!

Nu numai ca il va ajuta la modul in care va percepe celelalte femei sau fete din viata lui, dar va invata si ce inseamna sa respecti o femeie si cum sa ai grija de ea. Respecta-ti copilul, arata-i ca ii porti grija si comporta-te cu partenerul tau de viata asa cum ai dori sa se poarte alte femei cu el, pentru ca el isi va alege prietenele si iubitele dupa tiparul mamei lui.

Arata-i afectiune si dragoste in fiecare zi!

Nimic nu face mai fericit un baietel ori un copil decat vorbele dulci si suave ale mamei atunci cand ii spune cat ii este de drag si cat de mult este apreciat pentru tot. Arata-i in fiecare zi dovezi de iubire! Invata-l sa distinga intre bine si rau! Este important sa il inveti inca de cand este mic care este diferenta intre bine si rau, pentru a-l putea ajuta la maturitate si in comportamentele lui actuale. Implica-te in jocuri "de baieti"! Implica-te activ in metodele lui de a se distra. Joaca-te cu masinute, trenulete si robotei, dar nu uita sa ii insufli si dragostea de carte, de activitati sportive etc.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Mama de baiat Tata de fata Crestere copii

Articole recomandate

Citeste si despre