Cum poti creste un copil cu mentalitate flexibila

/ / Modificat: 2018-05-07
Cum poti creste un copil cu mentalitate flexibila

"La mine in clasa sunt numai prosti! Eu sunt cel mai destept! Calculez cel mai repede dintre toti si citesc cel mai bine", se lauda Ionut, in varsta de opt ani. Iar o astfel de replica este destul de des intanita. "Este cel mai bun din clasa! Are numai note de zece", ar suna replica mamei lui Ionut care se lauda cu performantele fiului ei. Cat de sanatoasa este o astfel de atitudine? Ce se ascunde de fapt in spatele ei?

Carol Dweck, profesor de psihologie la Stanford, a vorbit pentru prima data de doua tipuri de mentalitati: cea rigida si cea flexibila. 

Pe scurt, mentalitatea rigida consta in convingerea ca abilitatile unui om sunt batute in cuie, date o data pentru totodeauna, pe viata. De cealalta parte mentalitatea flexibila sustine posibilitatea ca, prin efort, orice om isi poate dezvolta insusirile fundamentale. 

Nevoie de control, versus provocare 

Persoanele cu mentalitate rigida sunt atrase de lucrurile sigure, pe care le pot controla, in timp ce persoanele cu mentalitate flexibila se adpateaza usor si accepta provocarile. Mai mult, cei cu mentalitate rigida sunt perfectionisti.

Cei cu mentalitate rigida renunta usor, percep efortul ca inutil, ignora orice fel de feedback si percep succesul celorlalti ca pe o amenintare. La polul opus, o persoana cu mentalitate flexibila invata din critici, nu cedeaza in fata esecului, munceste mult pentru ceea ce isi doreste si se inspira din reusitele celorlalti.

Cum iti poti schimba mentalitatea 

Vestea buna in legatura cu mentalitatea rigida este ca ea poate fi schimbata prin exercitiu. Atat la parinti, cat si la copii. Iar primul pas pentru ca micutul tau sa aiba o mentalitate flexibila este ca tu insati sa ai aceasta mentalitate. 

  • De fiecare data cand nu reusesti ceva, gandeste-te ce poti invata din aceasta experienta, cum te poate ajuta aceasta nereusita la dezvoltarea ta;
  • Atunci cand simti ca esti “proasta”, incearca sa renunti la aceasta eticheta, accepta ca poti gresi si gandeste-te cum poti transforma greseala in succes;
  • Incearca sa nu te mai gandesti la greseala si vina. Evita sa-i invinovatesti pe cei din jurul tau pentru ceea ce “nu merge bine”.

Cum iti poti ajuta copilul sa gandeasca flexibil 

  • Fereste-te sa-ti etichetezi copilul in vreun fel;
  • Lauda copilul pentru efortul depus, nu pentru o anumita abilitate sau pentru un anumit rezultat. In loc de “Ce frumos ai desenat! Ai talent!” ii poti spune “Am vazut ca te-ai straduit mult pentru acest desen”;
  • Incurajeaza copilul sa invete lucruri noi, sa incerce diverse activitati; 
  • Daca copilul se plange ca o anumita activitate este prea usoara sau ca s-a plictisit, incurajeaza-l sa gaseasca un mod prin care sa o faca mai interesanta. 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Copil Mentalitate Educare copii

Articole recomandate

Citeste si despre