Sfaturi pentru iesirile la film cu copiii

/ / Modificat: 2013-04-03
Sfaturi pentru iesirile la film cu copiii

Iesirea la film cu copilul reprezinta o experienta de care multi parinti se feresc adesea. De frica acceselor de furie, scandalurilor in public si a lipsei de rabdare a copilului, acestia prefera sa evite salile de cinema. Insa nu isi dau seama ca mersul la cinema este o experienta cu beneficii importante in dezvoltarea lui! Afla varsta potrivita la care sa iti duci copilul prima oara la film, dar si cateva sfaturi utile pentru a transforma iesirile cu el la film in activitati relaxate si distractive!

Prima oara cu copilul la film, la ce varsta?

Prima iesire a copilului la cinema trebuie sa fie o experienta frumoasa si distractiva pentru copil. Trebuie pregatita din timp, cu multa rabdare si intelegere. Insa inainte de a alege un film la care sa mergi cu copilul, este important sa afli daca are varsta potrivita pentru a face fata unei astfel astfel de experiente. Pentru ca cel mic sa poata asista la un film intreg in sala de cinema este important sa atinga un prag al varstei care sa ii permita sa aiba rabdare si sa ramana concentrat la o activitate mai mult timp.

Specialistii sustin ca abia de la varsta de 4 ani in sus, copilul se poate bucura de o astfel de experienta. In aceasta etapa a copilariei, cel mic este apt sa aiba rabdarea si concentrarea necesare pentru a viziona o productie cap-coada si pentru a intelege povestea expusa in film.

Fiecare copil este unic si se dezvolta in ritm propriu. Este foarte posibil ca nici la 4 ani, copilul sa nu fie apt sa stea linistit tot filmul si sa inceapa sa dea semne de plictiseala. Cel mai important indicator pentru a-ti da seama daca este sau nu pregatit sa mearga prima oara la cinema este comportamentul lui de acasa, din fata televizorului sau din timpul cititului unei povesti. Urmareste daca cel mic reuseste sa vizioneze un desen animat mai lung de 20 - 30 de minute, fara intrerupere. Observa si daca este concentrat si atent la o poveste pe care i-o citesti, pana la finalul ei. In cazul in care nu da semne prea multe de fastaceala in aceste doua experiente, ai toate sansele ca iesirea cu el la film sa fie un succes.

Trucuri pentru iesiri la film relaxate si distractive cu copilul

Pregateste copilul pentru iesirea la film!

Pregatirea prealabila a copilului pentru iesirea la cinema este obligatorie. Trebuie inceputa cu cateva zile inainte de a merge la film si incheiata exact inainte de a iesi pe usa spre cinema. Vorbeste-i copilului despre ce este un cinematograf si ce se intampla acolo. Exemplifica-i cu poze de pe internet sau filmulete. Asociaza experienta cu vizionarea unui film la tv si cu faptul ca este cam acelasi lucru, doar ca vor fi mai multe persoane in sala care se vor uita impreuna cu el la film. Vorbeste-i despre comportamentul pe care trebuie sa il aiba in timpul filmelor si despre ce "castiga" de pe urma acestei experiente. Puteti sa vizitati impreuna o sala de cinema. Este o experienta care il ajuta sa se familiarizeze cu locatia si sa inteleaga mai bine ce se intampla acolo. In acest fel, copilul nu va fi luat prin surprindere de locatie cand va pasi prima oara in ea.

Invata-l regulile elementare de la cinema!

In pocesul de pregatire a copilului pentru iesirea la film intra si invatarea bunelor maniere sau a regulilor pe care trebuie sa le respecte in public si in sala de cinema. Multe dintre bunele maniere pe care trebuie sa le stie sunt aceleasi cu cele pe care trebuie sa le respecte in public - sa nu tipe, sa nu alerge, sa fie cuminte, sa salute politicos etc.

O alta parte tine de reguli pe care trebuie sa le respecte in sala de cinema. Dintre toate, este cel mai important sa ii repeti constant ca nu are voie sa vorbeasca in timpul filmului si ca trebuie sa stea linistit, in scaunul lui, pana la final. Atentioneaza-l ca aceste reguli sunt obligatorii si intreaba-l daca crede ca le poate respecta. Stabileste si un set de consecinte ale incalcarii lor, pentru a intelege ca exista repercusiuni in caz ca nu se tine de cuvant.

Alege un film potrivit pentru varsta copilului!

Alegerea filmului potrivit pentru varsta si preferintele copilului garanteaza o mare parte din succesul iesitului la cinema cu cel mic. Urmareste ce filme ruleaza la cinemaurile din orasul tau si fa o lista cu top 3 filme pentru copii. Alege-le in functie de durata, orele la care ruleaza si interesul pe care l-ar putea avea pentru copil. Prezinta copilului oferta - cu detalii, descrieri, povesti - si lasa-l sa aleaga unul care ii surade. In acest fel, cresti sansele ca cel mic sa stea potolit la film si sa il urmareasca pana la capat.

Alege un film scurt!

Este recomandat sa alegi un film cu o durata mai scurta, pentru a evita situatia in care copilul s-ar putea plictisi. Daca este prea lung, copilul va incepe, la un moment dat, sa se foiasca in scaun. Ar putea sa iti repete constant ca vrea afara, ca ii este foame sau sete etc. Va cauta orice pretext pentru a iesi din sala!

Adu gustari de acasa!

Gustarile sunt importante atunci cand mergi cu copilul la film. Cu siguranta ca si micutul tau va dori sa savureze popcorn sau suc, la fel ca toti ceilalti din sala. Cel mai indicat este sa aduci cu tine astfel de gustari. Cele de la salile de cinema sunt nesanatoase - pline de grasimi, zahar si aditivi nocivi pentru sanatate. Insa daca le faci acasa, te asiguri ca va manca floricele sanatoase si ca va bea suc proaspat de fructe, limonada ori alta bautura sanatoasa.

Alege momentul potrivit al zilei pentru a merge film!

Momentul zilei in care decizi sa duci copilul la film este esential pentru ca iesirea la cinema sa fie relaxata si distractiva. Nu il duce niciodata la film in orele de masa, in perioada din zi in care trebuie sa doarma sau sa iasa afara, la joaca. Cel mai indicat este sa il duci dupa-amiaza, cand este vremea gustarilor si copilul este odihnit, dupa somnul de pranz.

Fii pregatita pentru orice!

Chiar si cu toate masurile de precautie luate, tot este recomandat sa fii pregatita pentru situatia in care copilul ar putea rabufni. Pana la urma este copil, iar accesele de furie, fastaceala si plictiseala sunt firesti la aceasta varsta. In cazul in care copilul da semne de nerabdare sau iti spune ca se plictiseste, este mai bine sa renuntati si sa il scoti din sala, inainte de a izbucni un scandal de proportii.

Tu cand ai mers cu copilul tau prima oara la cinema? Cum a decurs experienta? Spune-ne povestea ta in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Cinema copii Filme copii

Articole recomandate

Citeste si despre