Greseli frecvente in laudarea copilului, solutii

/ / Modificat: 2011-03-29
Greseli frecvente in laudarea copilului, solutii

Laudarea copilului este un mod util de incurajare a lui spre realizari si comportamente pozitive. Insa nu intotdeauna parintii reusesc sa o faca corect. Uneori ei lauda copilul, in locul comportamentului lui si folosesc cuvinte sau termeni care doar suna frumos, dar nu ii fac pe prichindei sa se si simta bine. Alteori, sunt pure banalitati, pe care micutul le aude la tot pasul sau chiar minciuni, care deja nu-l mai impresioneaza, pentru ca le-a tot auzit! Iata cateva greseli frecvente, exemple si solutiile lor!


Unde gresesc adesea parintii in laudarea si aprecierea copilului?

  • folosesc termeni generali si nu sunt specifici;

  • lauda copilul, nu comportamentul;

  • preiau uneori responsabilitatea succesului asupra lor; spun ca datorita lor a reusit copilul sa faca ceea ce a facut, ca ei l-au invatat;

  • il pedepsesc pentru greseli; din greseli se invata – ele sunt o parte din procesul invatarii la copii;

  • ofera recompense materiale pentru reusitele lor, aratandu-le astfel "aprecierea" pentru felul in care s-au purtat;

  • folosesc sarcasmul sau ironia.

Exemple de greseli frecvente in laudarea copilului si solutiile lor

 

"E cel mai frumos desen pe care l-am vazut"

Impresionant, dar e o minciuna si are si un efect negativ asupra copilului. Nu iti dai seama, dar astfel de reactii, care suna foarte bine, nu fac decat sa puna presiune asupra lui impunandu-i involuntar standarde. Se va gandi "daca pentru mami desenul asta este cel mai frumos, ce sa fac oare data viitoare ca s-o impresionez si mai mult?"

Spune-i altfel, punand accentul pe eforturile lui, si nu pe produsul final: "imi place tare mult cum ai imbinat culorile petalelor de la flori si cum ai desenat casuta, ai folosit culori foarte vesele si frumoase".

"Sunt atat de mandra de tine"

Pentru ca? Daca nu accentuezi comportamentul pentru care micutul tau te-a facut atat de mandra, nu vei obtine nimic benefic din laudarea lui. Cel mult il vei rasfata si il vei descuraja sa mai faca si alte lucruri la fel sau sa se straduiasca mai mult data viitoare.

Specifica pentru ce esti mandra, dar nu punand accentul pe rezultat, ci pe eforturile lui: "sunt mandra de tine de cat de mult ai muncit la terminarea puzzle-ului si stiu cat de greu a fost. Dar a iesit foarte bine si foarte frumos! A meritat, nu-i asa?" Nu ii spune numai ca esti mandra de el pentru ca a facut puzzle-ul. El va intelege ca nu vei mai fi mandra de el data viitoare cand nu va mai termina puzzle-ul!

"Ai fost atat de cuminte la cumparaturi. Mami te iubeste mult pentru asta!"

Mami il iubeste numai cand e copil cuminte sau cand e copil bun? Nu, mami trebuie s ail iubeasca neconditionat. Cel mai rau lucru pe care il poti face in cresterea copilului este sa ii conditionezi dragostea ta de anumite reusite sau de unele lucruri.

Concentreaza-te pe efortul lui de a sta linistit si de a te ajuta: "stiu cat de greu a fost pentru tine sa stai atata timp linistit si sa ma ajuti la cumparaturi, ai facut o treaba grozava si sunt foarte multumita de tine, iti multumesc!"

"Esti un geniu! Este cel mai destept copil din lume pentru ca ai rezolvat problema de matematica"

Cam mult spus pentru o problema de matematica (indiferent ca e ecuatie sau simpla adunare). Daca e "cel mai destept din lume" inseamna ca nu mai are nevoie sa o demonstreze in continuare implicandu-se in alte provocari la matematica sau la alta materie. El stie deja ca e cel mai destept.

Mai bine spune-i "Stiu ca ai muncit mult pentru rezolvarea problemei, dar iata ca ai reusit. Explica-mi si mie cum ai putut sa ii dai de cap? Nu-i asa ca te simti bine cand reusesti sa faci ceva?" Pune-i intrebari cu privire la reusita lui pentru a-i orienta atentia asupra sentimentelor si felului in care se simte cand reuseste. Stie ca ii place sentimentul, nu ezita sa il invii in el de fiecare data cand ai ocazia!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Laudarea copilului Incurajare copil Greseli in laudarea copilului Comportament copii Lauda copii

Articole recomandate

Citeste si despre