Copilul meu este rasfatat!

Intrebare:

- Am un baietel de 3 ani si jumatate, care este foarte rasfatat si daca nu ii facem pe plac incepe sa urle. Am incercet sa-l iau si cu frumosul si cu bataia, dar degeaba. Va rog sa ma sfatuiti pentru ca nu mai stiu cum sa ma inteleg cu el. Nu imi place ca trebuie sa fiu mai dura cu el dar de multe ori asta e singura solutie. Va multumesc!

Raspuns:


 

Chiar dumneavoastrã spuneþi cã este un copil rãsfãþat. Probabil cã pânã  pe la vârsta de 3 ani nu aþi considerat cã un copil aºa de mic are nevoie de reguli ºi, ca urmare, i-aþi satisfãcut toate capriciile.

Acum, când copilul a mai crescut, observaþi deja care sunt efectele atitudinii dumneavoastrã prea tolerante. Totodatã, cam de pe la 3 ani începe perioada lui "nu" - când majoritatea copiilor refuzã sã-ºi asculte pãrinþii pentru a-ºi afirma autonomia, pentru a demonstra "cine sunt ei". Este o perioadã mai dificilã, când copiii trebuie ajutaþi sã-ºi gestioneze reacþiile emoþionale ºi comportamentale. Tot în aceastã etapã de dezvoltare a copilului apar ºi celebrele crize de furie care exaspereazã mulþi pãrinþi. Dar, un copil nu se disciplineazã imediat cu bãtaia. Va fi nevoie însã, ca dumneavoastrã – pãrinþii sã vã schimbaþi atitudinea faþã de el. Schimbarea atitudinii pãrinþilor genereazã schimbarea comportamentului copilului.


  

De aceea, este bine sã vã creaþi o relaþie bazatã pe comunicare. Când copilul cere ceva ºi sunteþi nevoiþi sã-l refuzaþi din motive obiective, nu îi spuneþi imediat "nu". Explicaþi-i întâi motivul pentru care ceea ce cere el nu se poate realiza. Fiþi calmi în momentul în care oferiþi explicaþiile.

Dacã cel mic începe direct sã urle, spuneþi-i cã poate urla pânã nu mai poate, dar dacã va continua sã o facã, îi veþi anula alt lucru care îi face plãcere. De exemplu: nu mai mergeþi împreunã în parc în acea dupã-amiazã, sau nu îi cumpãraþi jucãria pe care o vrea el, etc.

Este însã obligatoriu, ca odatã ce aþi promis, sã vã þineþi de cuvânt. Astfel copilul va vedea cã atitudinea lui este greºitã ºi cã suportã consecinþele comportamentului sãu negativ. În cazul în care copilul are o crizã de furie ºi nu se opreºte din urlat chiar dacã i-aþi oferit aceste explicaþii, dacã începeþi sã þipaþi ºi dumneavoastrã la el veþi reuºi doar sã-i amplificaþi criza ºi sã vã enervaþi foarte tare. Din acel moment întrerupeþi orice explicaþie, ºi îi comunicaþi doar sã meargã în altã camerã pânã se liniºteºte, sau, îl duceþi chiar dumneavoastrã acolo ºi îi spuneþi sã stea 5 minute pânã se liniºteºte ºi sã vinã în momentul în care i-a trecut.

Copiii nu au noþiunea timpului la aceastã vârstã, dar dacã îi comunicaþi perioada de timp, nu se va simþi pedepsit ºi abandonat, îi sugeraþi doar cã este o stare care îi va trece repede. Pãstraþi-vã calmul în aceste situaþii, pentru cã aºa reuºiþi sã îi transmiteþi ºi copilului starea dumneavoastrã.

Pe parcursul crizei lãsaþi-l sã urle, nu mai mergeþi la el (dacã aþi aplicat metoda descrisã anterior), iar dacã rãmâne totuºi lângã dumneavoastrã, nu vorbiþi cu el, nu-i daþi nici o atenþie, iar dacã se agaþã de dumneavoastrã, desprindeþi-l cu fermitate (fãrã a-l brusca!), priviþi-l cu o expresie de supãrare ºi îi spuneþi doar atât (fãrã sã-i repetaþi la nesfârºit!): "vorbim doar  atunci când te liniºteºti".

Diana Paula Stoian,

Specialist in Psihologia Copilului

Detalii specialist

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Diana Paula Stoian

Psiholog - Specialist in artterapie si consiliere psihologica pentru copii

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:


Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul