Cand si cum se dezvolta socializarea la copii?

/ / Modificat: 2014-06-03
Cand si cum se dezvolta socializarea la copii?

Socializarea este esentiala pentru cresterea si dezvoltarea armonioase ale unui copil. Dezvoltarea sociala incepe sa prinda contur inca de la nastere si se dezvolta pe tot parcursul vietii copilului. De la primele interactiuni cu tine si taticul si pana la crearea primilor prieteni si apoi la scoala si la serviciu, copilul este inconjurat tot timpul de oameni care formeaza cercul lui social, in care, practic, se dezvolta.

Foto: heartsandmindsmusic.com

Cand incepe dezvoltarea sociala la copii?

Copilul incepe sa interactioneze cu persoanele din jurul lui de la momentul nasterii. De atunci se numeste ca incepe dezvoltarea lui sociala. Nu trebuie sa ajunga la varsta la care sa isi faca primii prieteni pentru a fi sociabil si a cunoaste ce inseamna socializarea.

El va cunoaste dezvoltarea sociala pe tot parcursul vietii - ii va descoperi noi laturi, principii, perspective etc.

Este important, ca parinte, sa constientizezi ca este rolul si datoria ta sa il incurajezi si sa il incurajezi sa fie sociabil inca din fasa.

Cum se dezvolta socializarea copilului?

Socializarea copilului incepe cu voi, parintii. Tu si taticul sunteti primii prieteni, parteneri de joaca si confidenti ai bebelusului, chiar daca el nu poate sa spuna sau sa faca prea multe. Totusi, el iti raspunde in felul lui la cereri, solicitari, aprecieri - plansete, atingeri, gangureli, miscarea manutelor, apucarea lucrurilor etc., fiind felul lui de a socializa.

Cu ajutorul vostru, copilul incepe sa se familiarizeze cu oamenii si, treptat, incepe sa ii placa si pe alti oameni din preajma lui. Este inca un pas facut in dezvoltarea lui sociala.

In jurul varstei de 3 ani, sociabilitatea lui prinde alt contur. Descopera placerea de a interactiona, vorbi si a se juca cu alti copii, pentru ca la putin timp dupa aceea, in perioada prescolara, sa isi faca si primii prieteni. Micutul are nevoie de tine pentru a-i "slefui" abilitatile sociale si a-l invata care sunt regulile in acest joc numit "prietenie".

De la varsta scolara, ba chiar de la gradinita, copilul va gravita in jurul a din ce in ce mai multe persoane, iar socializarea va cunoaste o explozie. Va descoperi lucruri minunate care se pot face impreuna cu alti copii, cum sa empatizeze cu bucuriile si suferintele lor, cum sa raspunda si actioneze in situatii limita, iar treptat, va cunoaste si invata regulile unei prietenii trainice.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Socializare copii Dezvoltare sociala copii

Articole recomandate

Citeste si despre