Copiii trebuie sa mearga la cresa pentru a socializa? Care este adevarul, de fapt

/ / Modificat: 2023-09-10
Copiii trebuie sa mearga la cresa pentru a socializa? Care este adevarul, de fapt

Nevoia de a merge la cresa pentru a incuraja socializarea copiilor este o credinta larg raspandita, dar... care este adevarul? Copiii trebuie sa mearga la cresa pentru a socializa? 

Realitatea este ca nu: intr-un mediu familial standard, un copil in primii ani de viata primeste toata stimularea de care are nevoie pentru a se dezvolta social intr-un mod sanatos si dezirabil.

Este adevarat ca exista cazuri, in familiile socio-depresive sau cu dificultati, in care aceasta stimulare nu este suficienta si, prin urmare, se recomanda ca copilul sa primeasca o stimulare suplimentara, de exemplu prin frecventarea acestui tip de centru. Majoritatea familiilor ofera un context mai mult decat suficient pentru dezvoltarea copilului in primii ani de viata.

Socializarea, instrumentele pe care le invatam si pe care le punem la dispozitie pentru aceasta, se dobandesc in functie de varsta, adica este un tipar evolutiv, ca si vorbirea sau controlul sfincterelor, asa ca incercarea de a forta dezvoltarea sociala a micutului nostru nu prea are sens.

Un studiu realizat de NICHD Early Child Care Research Network (Reteaua de cercetare privind ingrijirea timpurie a copiilor) concluzioneaza ca, in realitate, varsta de intrare intr-un context scolar (cresa sau gradinita) nu are legatura cu functionarea socio-emotionala a copilului.

Este recomandat sa ne adaptam la nevoile si progresele copilului, intelegand ca aceste achizitii au loc in timp, pe intervale de varsta (atentie, nu exista o varsta fixa pentru orice, dar vorbim intotdeauna de intervale de timp in ceea ce priveste dezvoltarea copiilor).

A-i cere unui copil de un an sa inteleaga si sa stie cum sa gestioneze faptul ca i se ia o jucarie este aproape imposibil, avand in vedere ca la aceasta varsta nu are instrumentele necesare pentru a gestiona situatia. Asadar, oricat de mult ar sta cu alti copii, dezvoltarea lui nu va accelera.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Cresa copii Socializare copii Gradinita copii

Articole recomandate

Citeste si despre