Abilitatile sociale ale copilului inainte de a incepe scoala: de ce conteaza si cum le formezi

/ / Modificat: 2021-08-19
Abilitatile sociale ale copilului inainte de a incepe scoala: de ce conteaza si cum le formezi

Abilitatile sociale dezvoltate ale copiilor ii ajuta sa se integreze mai usor intr-un colectiv, sa isi controleze emotiile si sa comunice cat mai usor, atat cu invatatorii, cat si cu partenerii de joaca. Inca de acasa, copiii care se pregatesc de scoala au nevoie de indrumare din partea parintilor, iar aspectele cognitive ale socializarii si intelegerii sunt formate prin cat mai multe exercitii si expunere. Iata de ce conteaza acestea, in special inainte ca cel mic sa inceapa scoala, si cum le dezvolti:

Exprimarea si gestionarea emotiilor

Copiii sunt bun invatacei, motiv pentru care adesea copiaza comportamentele pe care le vad in jurul lor. De aceea se pune atat de mult accent pe puterea exemplului pe care il seteaza parintii. Un copil care creste intr-un mediu sanatos, in care comunicarea este la ordinea zilei, va invata sa-si exprime emotiile si sa le gestioneze cu succes in functie de situatie. Cei mici nu inteleg mereu ce ne provoaca tristete, furie sau frica si au nevoie de explicatii pentru fiecare dintre aceste stari. Ca parinte, ai datoria de a-i ghida prin labirintul mintii umane si de a le indica drumul potrivit. Trebuie sa fii cat mai receptiv si in fata emotiilor negative si sa-l ajuti pe copil sa exploreze acest taram, devenind antrenorul emotional al acestuia. Un copil cu o intelegere superioara a sentimentelor si a starilor pe care le simte se va integra mai usor intr-un grup de prieteni si in colectivul de la scoala.

Generozitatea

Generozitatea este unul dintre elementele de baza ale unei educatii emotionale si sociale corecte. Un copil generos, la fel ca un adult generos, se bucura de impliniri emotionale si formeaza mai usor relatii cu cei din jur. Invata-l pe copil sa imparta mereu ceea ce are, in special daca este vorba de jucarii, creioane, carti si alte bunuri care pot fi impartite cu alti copii. Intr-un colectiv precum cel de la scoala, generozitatea nu inseamna doar bunatate, ci devine un instrument de socializare. De exemplu, cauta alaturi de copilul tau un penar pentru prima zi de scoala si foloseste aceasta oportunitate pentru a-i explica de ce este important sa-i ajute mereu pe colegii care eu nevoie de pixuri, stilouri sau creioane pe care acesta le are deja pregatite in rucsac. Copilul trebuie sa paraseasca mediul sigur de acasa si sa gaseasca confort in situatiile noi pe care le aduce scoala,dar si responsabilitatile aferente.

Ascultarea

Ascultarea, atentia, luatul notitelor sunt aspecte esentiale pentru educatia copilului tau. De aceea este important sa i le dezvolti de acasa, cat mai repede si intr-un mod cat mai corect. Copilul tau trebuie sa creasca intelegand cat de important este sa asculte o poveste spusa de prieteni, o cerinta a educatorului sau invatatorului si observatiile facute de parinti. Cel mic va putea astfel sa se adapteze mai usor la asteptarile celorlalti si sa-si formeze abilitatile de atentie si cooperare. La o varsta frageda copilul nu are capacitatea de a intelege multe dintre aceste concepte, dar odata cu inaintarea in varsta, lucrurile se schimba in bine si dezvolta un nivel de curiozitate pentru tot ceea ce se petrece in jurul sau.

Ca parinte, ai responsabilitatea de a pregati copilul pentru mediul social de care se va bucura odata ce incepe scoala. Nu doar ca de aceste aspecte depinde performanta sa, ci si relatiile pe care le formeaza cu prieteni noi si capacitatea de a absorbi toate informatiile de la ore.

Sursa foto: pexels.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Socializare copii

Articole recomandate

Citeste si despre