A nu vorbi copiilor despre sex

/ / Modificat: 2017-09-13
A nu vorbi copiilor despre sex

Cu siguranta ca toti actualii si viitorii parinti isi pun problema ca trebuie sa discute candva cu copii lor despre sex. Totusi, foarte putini din ei reusesc sa abordeze problema cu usurinta.

Cel mai puternic motiv este acela ca sexul este un tabu social. Cu toata deschiderea si libera circulatie a informatiei, cu toate ca despre sex nu se mai vorbeste demult doar in soapta sau "la ureche", acest subiect a ramas undeva in mintea noastra ca ceva ce trebuie tinut ascuns, un pacat aducator de necazuri si parca, in mod inconstient, incercam sa-i ferim pe copiii nostri de el.

Dar iata ca tocmai aceasta libera circulatie a informatiei caracteristica societatii actuale face ca discutiile despre sex cu copiii sa fie absolut necesare.

De ce? Pentru ca in prezent si copiii au acces la orice fel de informatie legata de sex: buna sau, mai ales, rea. Astfel, oferindu-le informatii corecte ii putem proteja de capcanele in care pot sa cada, inocenti fiind.

O temere a parintelui pus in fata necesitatii de a vorbi copilului despre acest subiect este aceea ca dezvaluind niste informatii il invata "cum sa faca" sau ca-i deschide drumul catre sex "cu mana lui". O alta retinere provine din ideea ca "il murdareste" pe copil cu acest subiect "atins de pacat". De aceea, la intrebarile copilului, parintele raspunde evaziv, folosind cuvinte si explicatii care nu definesc nici pe departe ceea ce este cu adevarat sexualitatea: cocosel in loc de penis, "acolo jos" in loc de vulva, copilul vine adus de barza s.a.m.d.

Totusi, numeroase studii si anchete sociale arata ca in randul tinerilor care au beneficiat de educatie sexuala se inregistreaza mult mai putine cazuri de boli cu transmitere sexuala sau sarcini nedorite la varste prea mici, decat in randul celor neinformati, unde de multe ori se petrec adevarate tragedii.

Dar, de catre unii parinti, orice apropiere de tema sexualitatii este evitata cu deosebita dibacie. Acesti parinti vor ocoli subiectul toata viata sau, daca accidental sunt antrenati intr-o discutie despre sex, se vor sustrage rapid, vor da replici fugare si sumare sau chiar vor inhiba cu toata puterea curiozitatile copilului.

A nu vorbi nu inseamna a nu comunica

Prin refuzul de a vorbi despre sex nu aducem nimic bun, ba dimpotriva. Probabil ca nu exista persoana pe planeta care sa nu aiba o opinie, o atitudine despre sex.

Nu e greu de remarcat faptul ca cel care respinge acest subiect nu e nicidecum neutru. In general, vorbim de aceeasi persoana care are o imagine falsa, negativa despre sexualitate rezultata din evenimente personale neplacute, frustrari, temeri, prejudecati (proprii sau preluate de la parinti, asimilate din societate), acumulate de-a lungul propriei experiente sexuale sau, nu in ultimul rand, din credinte religioase.

Lipsa de comunicare nu se rezuma la refuzul de a vorbi. Capacitatea de perceptie nonverbala a copilului este extrem de mare. Desi ne ferim sa vorbim despre sex ii vom transmite involuntar atitudini negative, temeri, comportamente, prejudecati, idei false,  interdictii exagerate.

Sexul, sexualitatea, organele genitale si functiile lor il privesc pe copil in mod intim, se refera la corpul lui. Ii spunem fara retineri unde este stomacelul, cum ii cresc dintisorii si cum trebuie sa si-i spele etc. Copilul va percepe inconstient faptul ca informatiile referitoare la o parte a corpului lui lipsesc. Va percepe si retinerile parintilor in ce le priveste.

Pe de o parte toate acestea il vor determina pe copil sa se informeze singur, sa afle pe cont propriu ceea ce doreste sa stie. Pentru ca un copil este prin definitie curios si cateodata rebel. Pe de alta parte, pentru ca in familie "nu se vorbeste" despre acest subiect, copilul nu va povesti parintilor despre ce i se intampla, prin ce trece ca rezultat al cautarilor lui. Va tine ascunse eventuale abuzuri, boli ori alte probleme cu care se confrunta si din care e posibil sa nu poata iesi fara un ajutor.

Indiferent de motivele (credinte religioase, prejudecati, temeri etc.) pentru care il privam pe copil de informatiile de care are nevoie, ii facem rau fara sa vrem. E cazul sa ne dam seama ca un copil neinformat, in ziua de azi, e un copil expus unor pericole ale caror dimensiuni nici nu le banuim.

Bianca Ghizdavu
Medic masterand - sexologie

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre