Bullying. Cum sa il inveti pe copil sa ii faca fata?

/ / Modificat: 2017-05-16
Bullying. Cum sa il inveti pe copil sa ii faca fata?

Copiii pot fi foarte vulnerabili in fata abuzurilor de orice fel. Nu de putine ori, fenomenul de bullying incepe sa se faca simtit inca din clasele primare si se intensifica in gimnaziu si in timpul liceului.

Copiii pot fi foarte agresivi si malitiosi unii cu ceilalti, iar factori precum educatia precara, problemele din familie, frustrarile cauzate de lucrurile care se intampla acasa ii pot determina pe unii dintre acestia sa-i hartuiasca pe ceilalti.

Nu exista niste indicatii precise in functie de care acesti copii agresivi actioneaza si hartuiesc. Uneori le sunt suficiente comparatii banale cu victimele atacurilor lor; in astfel de cazuri, copilul tau ar putea fi agresat doar pentru ca poarta ochelari, pentru ca este foarte amabil si respectuos cu profesorii sau pentru ca este mai scund decat colegii sai.

Alteori, scopul atacurilor ar putea fi doar o dorinta de exprimare a frustrarilor proprii, de exemplu atunci cand un copil care nu tine pasul cu invatatura isi alege o victima din randul "tocilarilor".

Indiferent despre care dintre aceste scenarii vorbim, trebuie sa stii, daca esti parinte, ca acest fenomen este in continua crestere si ca toti copiii au nevoie de protectie atunci cand devin victimele sale.

Una dintre intrebarile pe care si le pun adesea parintii este legata de felul in care ar putea sa-si invete copiii sa faca fata in astfel de situatii. Comunicarea este, ca de fiecare data, primul pas catre o astfel de reusita.

Violenta in scoli

4 din 10 copii au parte de o astfel de experienta inca din clasele primare, conform unui studiu realizat de Planul International si Consiliul pentru Bunastarea copiilor din America. Baietii sunt mai expusi violentei fizice decat fetele, chiar daca fenomenul de bullying nu se limiteaza strict la acest aspect.

Cum recunosti un bully?

Nu exista un portret robot standard al copiilor dornici sa-i agreseze pe ceilalti. Acestia nu trebuie sa fie neaparat mai inalti sau sa aiba o constitutie mai atletica decat au colegii lor.

Comportamentul agresiv se poate manifesta atat in randul fetelor, cat si in cel al baietilor, iar influenta lor asupra altor copii poate fi uneori coplesitoare.

Un bully sacaie, provoaca verbal si chiar fizic urmatoarea sa victima. Insultele si injuriile sunt des folosite pentru a dezarma victimele. Uneori, agresivitatea verbala e insotita de hohote de ras. Un lucru pe care il au in comun agresorii este stima de sine scazuta. Din acest motiv, ei vor sa-si marcheze teritoriul si sa arate ca pot deveni stapani. In plus, agresivitatea este o modalitate pentru a capata atentie.

Cum iti inveti copilul sa faca fata atacurilor

Daca aveti o relatie sanatoasa, copilul tau va incerca sa-ti vorbeasca despre lucrurile prin care trece la scoala si despre umilintele la care este supus de catre colegii lui.

In cazul in care acesta este introvertit, va trebui sa cauti singura semnele si sa iti dai seama daca este agresat sau nu. In anumite cazuri, copiii timizi au tendinta sa se retraga si mai mult din activitatile sociale obisnuite, iar acesta ar putea fi un semn al hartuirii la care este supus.

In faza incipienta, cel mai bun sfat pe care l-ai putea da copilului tau este sa-si ignore agresorul. Acesta ar putea renunta in scurt timp, daca observa ca nu primeste atentia pe care si-o doreste.

In cazul in care agresorul este consecvent, trebuie in primul rand sa discuti cu profesorii despre interactiunea dintre acesta si ceilalti colegi din clasa.

In principiu, este rolul profesorilor si ai consilierilor din scoala sa intervina, iar parintii ar trebui sa se abtina de la acest lucru cat timp copilul lor nu este in pericol.

Iti poti educa fiul sau fiica sa devina mai asertivi si mai curajosi atunci cand au de-a face cu un bully. Folosirea unui ton ferm al vocii si limbajul corpului sunt importante, iar tu trebuie sa ii explici aceste lucruri care tin de comunicarea nonverbala si care ar putea modifica atitudinea celor din jur.

Sfatuieste-l cu privire la lucrurile pe care sa le accepte din partea colegilor si la cele pe care nu ar trebui sa le accepte si invata-l sa-si aleaga prietenii inteligent, evitand gastile copiilor care creeaza mereu probleme.

Reasigura-ti copilul ca ii esti alaturi indiferent de situatia in care se afla si incurajeaza-l sa comunice franc si direct cu tine, fara a-ti ascunde motivele pentru care refuza sa mearga la anumite cursuri sau sa iasa la joaca alaturi de colegii sai.

Stresul la care sunt supusi copiii agresati este uneori coplesitor. De aceea, datoria ta este sa-i fii alaturi copilului tau si sa ii oferi sprijinul de care are nevoie.

In loc sa reactionezi urat la refuzul lui de a merge la scoala, intreaba-l care sunt motivele pentru care se fereste de acest mediu si din ce cauza a devenit atat de neplacut pentru el. Discuta cu el si ofera-i solutii pe termen scurt si lung, pe care sa le sustii cu argumente si care sa nu implice un raspuns la fel de violent precum actiunile agresorului.

Nu uita ca tu trebuie sa fii un exemplu pentru copilul tau si ca ai datoria de a-l face sa inteleaga ca nu prin violenta va stopa actele de violenta rasfrante asupra lui.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Bullying Hartuire copii Hartuire in scoli

Articole recomandate

Citeste si despre