Inflamarea locului vaccinat

/ / Modificat: 2014-04-25
Inflamarea locului vaccinat
Intrebare:

- Fetitei mele de trei luni i s-a marit si s-a inrosit locul unde i s-a facut vaccinul BCG, aratand ca si un cos copt. Va rog, spuneti-mi din ce cauza si ce este de facut? Este grav?

Raspuns:

Vaccinarea BCG este vaccinarea antituberculoasa si se face la nou-nascut in primele 4 zile si pana la 2 luni de la nastere. Reactiile postvaccinale normale se descriu prin aparitia dupa 24-48 de ore, in jurul locului unde s-a facut vaccinul, a unei zone rosietice, acre dureaza 2-3 zile, dupa care in 1-3 saptamani se formeaza un mic nodul.

Acesta creste inca 1-2 saptamani (pana la 18-20 mm diametru) dupa care pielea din centru se subtiaza si apare un orificiu prin care se elimina o secretie  murdara, cateva saptamani; apoi va apare o crusta care se va elimina cu timpul, lasand o cicatrice depigmentata.

Aceasta reactie este normala si dureaza aproximativ 3 luni, iar in unele reactii ulcerate poate dura chiar 4-6 luni.

Daca insa apare febra, alterari ale starii generale si marirea ganglionilor limfatici trebuie consultat medicul.


Tratamentul leziunii date de reactia postvaccinala nu este necesar; daca supuratiile sunt abundente se poate dezinfecta local cu alcool, fara insa a "stoarce cosul". Pentru a proteja zona de actiunea iritanta a sapunului, in timpul dusului se poate aplica o compresa sterila.


Alina Pop-Began
- Medic rezident -Anestezie si Terapie Intensiva- 
Detalii specialist


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Vaccin bcg Schema nationala de vaccinari Vaccin nou nascuti Vaccinuri obligatorii copii

Articole recomandate

Citeste si despre