La ce ora ar trebui sa doarma copilul tau, in functie de varsta

/ / Modificat: 2018-11-28
La ce ora ar trebui sa doarma copilul tau, in functie de varsta

Somnul este fundamental pentru buna dezvoltare a copiilor. Un somn agitat le afecteaza starea de spirit, facandu-i mai iritabili si poate, de asemenea, sa dauneze sanatatii lor. Multe studii se refera la deficitul de somn cu o predispozitie mai mare la boli si tulburari, cum ar fi, de exemplu, hiperactivitatea. Prin urmare, este normal ca parintii sa se intrebe cat timp ar trebui sa doarma copiii?

Nu toti copii au nevoie de aceleasi ore de somn. Depinde de multi factori. Unul dintre ei, desigur, este varsta. Astfel, in timp ce un copil de 18 luni trebuie sa doarma aproximativ 14 ore, un copil de 10 ani are nevoie doar de 9 ore de somn. Prin urmare, in functie de varstele diferite ale copiilor, a fost elaborat un ghid estimativ al orelor de somn recomandate.

De la 0 la 6 luni

  • Intre 16 si 20 de ore, pe tot parcursul zilei.

Intre 6 si 12 luni

  • 3 ore in timpul zilei si 12 ore in timpul noptii.

Intre 1 si 3 ani

  • Intre 11 si 13 ore noaptea, in timpul zilei este optional.

Intre 3 si 5 ani

  • Sunt recomandate intre 10 si 12 ore pe noapte.

Intre 6 si 9 ani

  • Aproximativ 10 ore.

Este important sa retii ca este recomandat ca micutii sub varsta de 9 ani sa doarma cel putin 10 ore pe noapte. De acolo poti calcula cel mai bun timp pentru a merge la culcare, in functie de momentul in care copilul ar trebui sa se trezeasca a doua zi. Majoritatea copiilor trebuie sa se trezeasca intre 7 si 8 dimineata, in functie de cat de aproape este scoala sau care este timpul necesar pregatirii.

In functie de varsta copilului, vei descoperi care este ora potrivia la care trebuie sa doarma copilul tau:

Cinci ani

La aceasta varsta copilul incepe prima etapa a scolii. Prin urmare, daca se trezeste foarte devreme, la ora 6 dimineata, ar trebui sa se culce la ora 18.45. Desi pare imposibil, pentru ca este foarte devreme, aceasta este singura modalitate de a te asigura ca doarme suficient. Daca se trezeste mai tarziu, la ora 8, de exemplu, va fi suficient sa mearga la culcare la ora 20.30.

Sase ani

La varsta de 6 ani, ai nevoie de cincisprezece minute de somn mai putin. Daca copilul se trezeste la ora 7.30 pentru a merge la scoala, el poate merge la culcare la 20:30.

Sapte ani

La sapte ani, copilul are nevoie de aproape 11 ore de somn pentru a-si desfasura corect activitatea la scoala. Incearca sa-l faci sa doarma mai mult de 10 ore.

Opt ani

Potrivit expertilor, la aceasta varsta copiii pot dormi 10 ore si jumatate. Daca micutul tau este nevoit sa se trezeasca foarte devreme pentru a merge la scoala (sa zicem la 6:30), va trebui sa mearga la culcare la ora 20:00.

Noua ani

De la aceasta varsta, copiii au nevoie de mai putin somn. Chiar si asa, este totusi recomandat sa doarma cel putin 10 ore.

Zece ani

Daca copilul tau se trezeste la 7 dimineata pentru a merge la scoala, ar trebui sa se culce la ora 21:00.

Unsprezece si doisprezece ani

Acum, copilul nu mai trebuie sa respecte cu strictete aceste 10 ore de somn. Dar ei ar trebui sa doarma mai mult de 8 ore. Poate 9 ore de somn sunt suficienta pentru ei.

Pe de alta parte, exista copii care isi regleaza singuri timpul de somn. Adica, ei doresc sa doarma, in momemntul in care le este somn. Dar nu este acelasi lucru ca un copil care ramane a doua zi acasa si daca nu doarme devreme nu se intampla nimic, pentru ca se trezeste mai tarziu. Nu se compara cu un unul care trebuie sa se trezeasca pentru a merge la gradinita sau la scoala, iar lipsa somnului il poate da peste cap.

Cel mai bine ar fi sa observi daca copilul se trezeste greu dimineata. Atunci ar trebui sa mearga la somn mai devreme. In schimb, daca vezi ca se trezeste mai repede decat ar trebui, nu va fi nici o problema sa mearga la somn mai tarziu.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Somn Somn copii Durata somn

Articole recomandate

Citeste si despre