De ce sa pui bebelusul in patut inainte sa adoarma complet. Trucul pe care toate mamele trebuie sa il stie

/ / Modificat: 2021-07-02
De ce sa pui bebelusul in patut inainte sa adoarma complet. Trucul pe care toate mamele trebuie sa il stie

Privarea de somn este una dintre problemele pe care mamicile le gestioneaza cel mai greu in primele luni dupa nastere. Putine sunt cele care au norocul ca bebelusii sa doarma aproape neintorsi, insa nu este imposibil.

Sugarii au un program de somn diferit de al adultilor. Chiar foarte diferit uneori, pana intr-acolo incat ziua dorm ca niste ingerasi, iar noaptea parca au un plan diabolic sa nu-i lase pe mami si pe tati sa doarma. Exista, insa, o serie de trucuri care iti pot face viata mai usoara si somnul mai lin.

De ce sa pui bebelusul in patut inainte sa adoarma complet

Primul pas este sa stabilesti o rutina zilnica privind somnul, pe care sa o repeti constant, cu sfintenie. Astfel copilul va intelege cand este ora de culcare si se va obisnui cu programul.

Pune copilul in patut inainte de a adormi profund, in loc sa stai cu el in brate pana cand tu crezi ca este "safe" sa il lasi jos. Inveleste-l cu ceva usor pentru a nu-i fi nici prea racoare, nici prea cald si pentru a nu simti diferenta de temperatura.

Poti ramane putin langa el pana cand aluneca intr-un somn profund, insa daca il pui in patut cand inca nu a adormit de tot, el va deveni constient de faptul ca adoarme si se trezeste in acelasi loc. Si se va simti in siguranta.

Daca, in schimb, il adormi in brate, iar apoi se trezeste in pat, ii va crea o stare de neliniste, de confuzie pe care ii va fi greu sa o gestioneze. Iar de aici si plansul in miez de noapte...

Foarte important este sa nu pui bebelusul in patut imediat dupa masa, chiar daca deja il ia somnul. Asigura-te inainte de asta ca a dat afara aerul si ca nu exista riscul de regurgitare peste noapte.

Ce faci cand bebe incepe sa planga noaptea

Primul reflex al unei mame cand isi aude copilul scancind noaptea este sa sara din pat si sa mearga la el. Este ceva firesc, pentru ca vrei sa te asiguri ca nu este nimic in neregula cu el. Si totusi ar fi bine sa astepti putin pentru a vedea daca nu adoarme singur la loc. Cand mergi sa il calmezi, nu aprinde lumina, pentru ca il vei trezi de tot si, cel mai probabil, niciunul dintre voi nu va reusi sa adoarma curand.

Bebelusii plang noaptea fie pentru ca resimt vreun disconfort (foame, frig, sete, scutec ud), fie pentru a cere atentie. Alte lucruri care ii mai fac sa se trezeasca sunt o pozitie incomoda, regurgitarea in somn, un vis urat sau poate chiar debutul unei afectiuni acute.

Atunci cand incerci sa adormi copilul la loc ai putea avea mai mult suces daca ii vorbesti calm cu o voce joasa sau chiar in soapta. Lumina care se aprinde brusc sau zgomotele prea puternice ii vor alunga somnul poate pentru ore bune.

In general, reglarea somnului unui bebelus poate dura cateva saptamani, pentru ca micutii nostri invata mai repede decat am putea crede.

Foto: Freepik

Taguri Somn bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre