Copilul vorbeste in somn? Ce este aceasta tulburare si cum poate afecta copiii?

/ / Modificat: 2020-12-15
Copilul vorbeste in somn? Ce este aceasta tulburare si cum poate afecta copiii?

Copilul tau vorbeste adesea in somn si asta te ingrijoreaza? Aceasta tulburare se numeste somnilocvie si se estimeaza ca intre 50% si 80% dintre copii vorbesc noaptea in somn. Desi la prima vedere acest comportament nocturn te-ar putea speria ca parinte, trebuie sa stii ca nu este o boala grava si de obicei dispare in majoritatea cazurilor dupa varsta de 6 ani, explica medicul pediatru spaniol Gonzalo Pin Arboledas, sef in cadrul sectiei de Pediatrie si Somn al copiilor din cadrul Spitalului Quiron din Valencia. 

O tulburare de somn care nu este periculoasa

„A vorbi in somn” este una dintre asa-numitele parasomnii, miscari si comportamente de natura involuntara care apar in timpul somnului. Dar, spre deosebire de altele precum insomnia sau somnambulismul, „poate aparea in orice faza a somnului si nu numai in faza REM, ca si celelalte”. Si nu se cunosc cauzele care o determina, desi componenta sa genetica a fost demonstrata.

Expertul in somn subliniaza ca, desi in principiu ii poate speria pe parinti, nu este o boala: de obicei isi arata fata la inceputul etapei scolare si dispare doi sau trei ani mai tarziu, desi poate continua mai multa vreme. In unele cazuri, aceasta continua si mai tarziu: intre 5 si 10% dintre adulti continua sa sufere de somnilocvie.Nici nu are nicio legatura cu cosmarurile, „asa ca parintii ar trebui sa fie calmi si sa nu creada ca aceasta parasomnie este cauzata de o problema la scoala”.

„Se poate ca in timpul somnului copilul sa redea conversatii sau situatii de zi cu zi, si, in functie de emotiile pe care le-a simtit, sa manifeste mai mult sau mai putina intensitate. Dar, de cele mai multe ori el scoate doar sunete neinteligibile si ii este greu sa se trezeasca in timp ce vorbeste".

„De obicei, copilul nu isi aminteste nimic dimineata si, din cauza lipsei de efecte negative, nu este necesar sa-l trezesti sau sa-i pui intrebari in timp ce vorbeste in somn pentru a te asigura ca se simte bine”.

Evolutia obisnuita in cazurile comune de somnilocvie necesita rabdare pe masura ce trec anii. Intrucat nu este o patologie, nu necesita un tratament specific. Seful Serviciului de Pediatrie si al Unitatii de Somn ale Spitalului Quiron din Valencia explica faptul ca in toti anii de profesie nu a fost niciodata necesar sa se trateze niciun copil cu somnilocvie.

„Calitatea somnului nu ne este data doar de modul in care copilul doarme, ci de schimbarile care apar in viata lor de zi, precum pierderea poftei de mancare, frica, regresii ...”.

Expertul in somn asigura ca cel mai bun lucru pe care il pot face parintii este sa vorbeasca despre asta cu calm, sa-i linisteasca si sa promoveze obiceiuri sanatoase de somn:

  • Regularitate in rutinele de somn si ore de somn
  • Servirea cinei cu cel putin doua ore inainte de culcare
  • Permite-i sa doarma orele de care are nevoie, in functie de varsta sa
  • Evitarea expunerii in fata ecranelor cu o ora si jumatate inainte de somn.

Totusi, cel mai important lucru pe care il recomanda expertul in somn Gonzalo Pin este sa vorbim cu copiii nostri despre subiect calm:

"Trebuie sa le explicam ca nu este o boala si ca nu va provoca consecinte nefaste. Parintii ii pot ajuta sa stabileasca rutine sanatoase de somn si sa se consulte cu medicul pediatru daca aceste episoade provoaca neliniste sau le afecteaza copiilor stima de sine".

Sursa: bebesymas.com

Taguri Vorbit somn copii

Articole recomandate

Citeste si despre