5 mituri despre somnul bebelusilor... demontate!

/ / Modificat: 2016-03-18
5 mituri despre somnul bebelusilor... demontate!

Somnul bebelusilor este o problema destul de delicata mai ales pentru cei care au devenit pentru prima oara parinti. Sfaturile si sugestiile vin din toate partile si, din cauza experientei limitate, ai putea deveni destul de derutata in legatura cu felul in care ar trebui sa procedezi in aceasta privinta.

Noptile nedormite, respectiv oboseala si stresul de care ai parte in primele luni de viata ale copilului tau sunt cu atat mai coplesitoare atunci cand nu stii daca ceea ce faci e bine si va avea efecte benefice asupra copilului tau. Increderea in instincte ti-ar putea fi demontata din cauza miturilor care circula pe seama cresterii copiilor. Iata doar cateva dintre acestea care au legatura cu somnul si cu obiceiurile de odihna in randul bebelusilor.

1. Daca il tii treaz in timpul zilei, bebelusul va dormi mai bine noaptea

Somnul bebelusilor este lipsit de organizare deoarece acestia nu sunt inca maturi din punct de vedere neurologic. Somnul este o functie a creierului, iar ritmul acestuia se stabilizeaza pe masura ce copilul creste si creierul sau se dezvolta. Este normal ca bebelusii sa faca inca o confuzie intre zi si noapte pana cand implinesc varsta de 6-8 saptamani, moment in care lucrurile incep sa se schimbe si sa-si intre in normal. Acesta este momentul in care poti incerca sa-i propui o rutina de somn. Asta nu inseamna sa il privezi de odihna in timpul zilei, pentru ca acest lucru l-ar putea obosi foarte rau. Oboseala determina corpul bebelusului sa produca hormonul stresului sau cortizolul, iar acest dezechilibru il va tine treaz. Este important ca bebelusii sa fie odihniti tot timpul si treptat se vor obisnui cu programul de somn in timpul noptii.

2. Daca iti culci copilul seara tarziu, se va trezi mai tarziu dimineata

Cortizolul functioneaza la fel si atunci cand ai obiceiul sa iti culci copilul la ore tarzii. Acesta il face sa se trezeasca de mai multe ori in timpul noptii si sa devina activ dimineata devreme. In cazul in care bebelusul tau obisnuieste sa se trezeasca foarte devreme, solutia nu este sa incepi sa il pui in pat mai tarziu, ci dimpotriva, ideal ar fi sa incepi sa il adormi mai devreme. Cu cat este mai odihnit si cu cat pastrezi constant acest obicei, bebelusul va incepe sa doarma fara pauze si isi va face norma de 10-12 ore de somn pe noapte, cat are nevoie in aceasta perioada.

3. Sa nu trezesti niciodata copilul

Vei auzi acest sfat de nenumarate ori, daca nu l-ai auzit deja. Adevarul este ca, desi este important sa ai grija ca micutul tau sa fie tot timpul odihnit, uneori ii poti intrerupe reprizele de somn din timpul zilei tocmai pentru a-l ajuta sa-si formeze o rutina pentru somnul de noapte.

4. Unii copii dorm mai putin

Acesta este un mit pe care nu ar trebui sa il iei in calcul. Copiii au nevoie de odihna, in functie de varsta pe care o au, astfel:

cate 14-15 ore de somn pe zi intre 3 si 12 luni;

• cate 12-14 ore de somn pe zi intre 1 an si 4 ani;

• cate 10-11 ore de somn in perioada 4-9 ani.

Somnul le este necesar copiilor pentru a se dezvolta armonios. De aceea, este important sa le creezi o rutina constanta, care sa le asigure odihna.

5. Daca parintii dorm dezordonat, copiii ii mostenesc

Odihna nu se transmite genetic. Obiceiurile de somn pot fi invatate in familie, insa asta nu inseamna ca daca tu nu te poti odihni in orice conditii si copilul tau este condamnat sa treaca prin acelasi lucru. Cu cat te straduiesti mai mult sa ii creezi o rutina constanta de somn, cu atat ii va fi mai usor sa o pastreze ulterior, independent de tine si de actiunile tale. Asa cum il inveti sa manance, sa se joace sau sa mearga il poti invata si sa-si creeze obiceiuri sanatoase de somn.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Mituri somn bebelusi Somnul bebelusilor

Articole recomandate

Citeste si despre