10 alimente care afecteaza somnul copilului tau

/ / Modificat: 2023-01-10
10 alimente care afecteaza somnul copilului tau

Există unele alimente care este mai bine să nu fie consumate înainte de culcare. Dieta joacă un rol foarte important în viața copiilor. Nu numai că le oferă nutrienții de care au nevoie pentru a crește sănătoși, dar joacă un rol în multe dintre funcțiile organismului, cum ar fi somnul.

S-a demonstrat că, așa cum unele alimente favorizează somnul, există și altele care îi împiedică pe copii să doarmă bine. Prin urmare, dacă vrei ca copilul tău să doarmă bine, ar trebui să-l împiedici să mănânce aceste alimente noaptea sau cel puțin să limitezi consumul lor.

1. Produse bogate în cofeină

Cofeina este una dintre cele mai active substanțe care activează creierul. În acest fel, inhibă semnalele de somn și oboseală, stimulând în același timp sistemul nervos central. Totuși, contrar a ceea ce cred mulți părinți, cofeina nu se găsește doar în cafea, ci și în alte alimente, cum ar fi ceaiul și băuturile răcoritoare.

2. Ciocolată

Cei mai mulți copii adoră ciocolata și s-a demonstrat că are multe beneficii pentru sănătate, deoarece este bogată în antioxidanți. Cu toate acestea, ar trebui evitată înainte de culcare, deoarece conține, de asemenea, cofeină și tirozină, aceasta din urmă fiind o substanță care activează creierul și combate oboseala, făcând să dispară nevoia de somn.

3. Proteine

Multe familii  au obiceiul de a pregăti o friptură sau o omletă pentru copiii lor la cină. Cu toate acestea, consumul de alimente bogate în proteine înainte de culcare poate afecta somnul celor mai tineri membri ai familiei. Ceea ce se întâmplă este că proteinele reduc sinteza de serotonină în creier, un neurotransmițător implicat în reglarea ciclului somn-veghe, în timp ce cresc secreția de adrenalină, ceea ce ridică nivelul de vigilență din creier.

4. Grăsimi

Majoritatea copiilor adoră chipsurile, burgerii, crochetele și puiul prăjit. Cu toate acestea, aceste alimente ar putea afecta calitatea somnului lor. Un studiu realizat de experți de la Universitatea din Adelaide, Australia, a constatat că persoanele care au o dietă bogată în grăsimi, în special la cină, sunt mai predispuse să sufere de insomnie.

5. Carbohidrați simpli

Carbohidrații furnizează energia de care copiii au nevoie pentru a crește și pentru a-și desfășura activitățile zilnice, dar, dacă sunt consumați noaptea, pot afecta somnul copiilor. Un studiu publicat în Journal of Child Health Care a constatat că copiii care consumă cantități mari de carbohidrați simpli, în special după-amiaza și seara, sunt mai predispuși să sufere de tulburări de somn și transpirații nocturne.

6. Alimente picante

S-a demonstrat că mâncatul seara a preparatelor picante care conțin piper, chilli sau ardei iute, chiar și a celor cu muștar sau sos Tabasco, pot perturba calitatea somnului, mai ales la copii. Acest lucru se datorează faptului că acestea activează metabolismul, reducând în același timp secreția de triptofan, un aminoacid care favorizează somnul.

7. Brânză

Unele produse lactate, cum ar fi brânza și derivatele sale, pot fi greu de digerat, așa că este recomandabil să le evitați la cină. Acestea conțin, de asemenea, tiramină, un aminoacid care stimulează eliberarea de adrenalină și noradrenalină, care menține activ creierul și sistemul nervos central.

8. Cârnați

Majoritatea familiilor includ mezeluri în dieta lor, dar aceste alimente sunt unul dintre cei mai mari dușmani ai somnului copiilor. S-a dovedit că mezelurile procesate, cum ar fi cârnații, sunt bogate în tiramină, un aminoacid care crește producția de noradrenalină, care, la rândul său, stimulează creierul și reduce senzația de oboseală.

9. Zahăr

Nu este o idee bună să le dați copiilor prăjituri, dulciuri sau băuturi răcoritoare înainte de culcare. Alimentele bogate în zahăr oferă un impuls energetic instantaneu, care crește nivelul de adrenalină, stimulează sistemul nervos central și menține creierul activ. În plus, dulciurile sunt adesea bogate în grăsimi, care sunt, de asemenea, dăunătoare somnului copiilor.

10. Alimente diuretice

Aceste alimente au proprietatea de a stimula activitatea rinichilor, făcându-i pe copii să fie nevoiți să meargă la baie de mai multe ori în timpul nopții sau, mai rău, să facă pipi în pat. Evident, acest lucru îi va împiedica să aibă un somn bun. Prin urmare, este indicat să evitați alimentele bogate în apă, cum ar fi pepenele roșu, castraveții și vinetele, în timpul nopții. De asemenea, este recomandabil să le limitați consumul de apă cu cel puțin două ore înainte de culcare.

Unele dintre cele mai potrivite alimente sunt fructele și legumele, în special bananele, care sunt bogate în triptofan și magneziu, un relaxant muscular. De asemenea, se pot consuma carbohidrați complecși, cum ar fi pastele integrale și fulgii de ovăz. Nucile, laptele și iaurtul natural sunt, de asemenea, o opțiune bună.

.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alimentatia bebelusului Somnul bebelusilor

Articole recomandate

Citeste si despre