Cele mai comune mituri despre somnul bebelusului

/ / Modificat: 2018-05-04
Cele mai comune mituri despre somnul bebelusului

A venit in sfarsit ziua pe care o astepti cu nerabdare din momentul in care ai ajuns cu nou nascutul acasa de la maternitate. Ziua aceea in care bebelusul tau este gata sa invete cum sa adoarma singur, iar tu vei avea in sfarsit cateva momente pretioase disponibile doar pentru sufletul tau.

Pentru ca nu exista o reteta clara de succes cand este vorba de cum sa iti inveti micutul sa adoarma singur, cu atat mai mult cu cat fiecare bebelus este unic in felul sau si are atat un temperament diferit fata de alti bebelusi de aceiasi varsta, dar si nevoi diferite, multi parinti adopta o serie de metode combinate pentru a reusi sa formeze somnul bebelusului lor.

Ca sa ajungi la acel moment in care copilul tau adoarme singur, este util sa afli cateva dintre cele mai comune mituri despre somnul bebelusului:

Plansul dauneaza

Plansul dauneaza dezvoltarii copilului sau nu? Desi au existat voci de-a lungul timpului, care au sustinut ca daca il lasi pe cel mic sa planga inainte de a adormi ar putea sa ii dauneze dezvoltarii emotionale sau chiar si dezvoltarii cerebrale, un studiu efectuat de jurnalul Academiei Americane de Pediatrie a relevat ca nu numai ca aceasta metoda de a adormi bebelusul a avut succes, ci nici nu a prezentat efecte daunatoare asupra sanatatii emotionale si comportamentale a bebelusului pe termen lung.

Daca se trezesc in timpul noptii, au nevoie de tine

Gresit. Bebelusii aflati la varsta la care invata sa doarma singuri, invata totodata si cum sa se miste si mare parte din aceasta dezvoltare locomotorie se produce in timpul somnului. Prin urmare, nu este ceva neobisnuit pentru bebelusi, sa se trezeasca in timpul noptii din intamplare atunci cand isi misca mainile sau picioarele.

Desi parintii presupun automat ca aceasta trezire semnifica ca bebelusul are nevoie de ceva sau ca ii este foame, de multe ori plansetele din timpul noptii sunt doar modalitatea lui de a spune ca este obosit si ii este somn, dar nu stie cum sa adoarma la loc.

Tine-l treaz in timpul zilei, ca sa doarma noaptea

Este usor sa ajungi la o astfel de conculzie, daca bebelusul nu doarme noaptea inseamna ca a dormit suficient in timpul zilei si nu ii mai este somn. Insa la varste atat de mici, bebelusii manifesta energie pentru perioade foarte scurte de timp, asa ca au nevoie de mai multe oportunitati de a se odihni si de a se recupera si recalibra. Mai mult decat atat, daca iti tii bebelusul treaz prea mult timp, in speranta ca ii vei induce un somn mai lung si mai odihnitor ulterior, nu va face decat sa produca un efect advers; poate ca tu speri ca va adormi usor dupa ce l-ai tinut treaz, dar de fapt te vei confrunta cu momente dificile in a-l adormi, pentru ca va fi prea obosit si irascibil.

Educarea somnului, un proces greu

De fapt, educarea somnului bebelusului poate lua intre 2 nopti si cateva saptamani, majoritatea bebelusilor de patru luni obisnuindu-se sa adoarma singuri dupa aproximativ doua sapamani, ceea ce nu inseamna o perioada de acomodare indelungata.

Daca este prea dificil, facem pauza

Atunci cand vrei sa iti ajuti bebelusul sa invete sa doarma singur, persistenta este primordiala. Copiior le prieste rutina zilnica si daca faci aceleasi lucruri pentru mai multe seri la rand pentru ca apoi sa incerci altceva saptamana viitoare, este ca si cum ai porni din nou de la inceput si cu siguranta iti va lua mai mult sa obtii rezultatul dorit.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Somnul bebelusului Educare copii Mituri somn bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre