Dormi cu bebelusul pe piept? E o greseala care poate duce la moarte subita

/ / Modificat: 2019-02-18
Dormi cu bebelusul pe piept? E o greseala care poate duce la moarte subita

Cand ai un bebelus care refuza sa doarma singur in patut sau pe care parca il ia ameteala cand il culci pe spate, este de multe ori mult mai comod sa il culci pe pieptul tau, pe o canapea sau in fotoliu, si sa profiti si tu pentru a trage un pui de somn.

Oricat de simplu ar fi, insa, e mai bine sa renuntati la acest obicei pentru ca un studiu arata ca aceasta pozitie de somn creste riscul de moarte subita.

Bebelusilor le place sa doarma pe pieptul adultior, pe burtica, pentru ca le ofera o senzatie de caldura si siguranta. Adultilor le place sa ii simta pe cei mici aproape de ei si, in acelasi timp, sa se bucure de un somn bine meritat dupa atatea nopti fragmentate.

Din pacate, insa, un nou studiu avertizeaza ca acest obicei poate duce la moarte subita. Statistica este alarmanta si graitoare, totodata: unul din sase bebelusi decedati din cauza sindromului de moarte subita a fost gasit fara suflare dormind pe pieptul unui adult.

In ultimul deceniu, s-au desfasurat o multime de investigatii privind sindromul de moarte subita, cel mai mare cosmar al tuturor parintilor. Astfel, s-a stabilit ca este cel mai bine ca nou nascutul si bebelusii sa doarma cu fata in sus, ceea ce a facut sa scada drastic numarul bebelusilor decedati din cauza acestui sindrom.

In paralel, multe studii au aratat ca riscul de moarte subita creste simtitor daca bebelusul este culcat pe burta pe pieptul adultilor, care dorm si ei, la randul lor.

Lullaby Trust, o organizatie dedicata studiului in amanunt al somnului bebelusilor a publicat o statistica ale carei concluzii arata ca riscul de moarte subita, accidente sau asfixiere este de 50 de ori mai mare in cazul bebelusilor care dorm astfel, decat la cei culcati in pozitie normala, pe spate. Totodata, investigatia derulata in Anglia si Tara Galilor arata ca unul din sase bebelusi care au murit subit au murit in aceasta pozitie.

Recomandarea este ca atunci cand culci copilul pe pieptul tau, tu, ca parinte, sa ramai treaz pentru a putea observa orice modificare in respiratie care ar putea aparea la cel mic. De asemenea, se recomanda familiilor care obisnuiesc sa doarma in acelasi pat cu bebelusii sa ia toate masurile de siguranta pentru a evita accidente cu urmari tragice.

O alta descoperire recenta legata de sindromul mortii subite este ca o echipa internationala de oameni de stiinta a reusit sa corecteze mutatia genetica responsabila cu miocardiopatia hipertrofica, boala care provoaca cel mai des moartea subita a tinerilor si sportivilor, iar cu timpul aceasta descoperire ar putea ajuta si la prevenirea mortii subite a sugarilor.

Sindromul de moarte subita a sugarilor este moartea unui copil mai mic de un an care era aparent sanatos. Mai este cunoscut si sub numele de moarte subita infantila. In general moartea subita intervine in somn, iar parintii nu isi dau seama de ce s-a intamplat decat cand este mult prea tarziu.

Medicii califica drept moarte subita infantila decesele care nu au nicio explicatie medicala in urma autopsiei. In general moartea subita survine din cauza imaturitatii sistemului nervos care controleaza functia cardiaca si pe cea respiratorie.

Uneori e ca si cum bebelusul ar uita sa respire, insa nu s-a gasit nicio explicatie pentru acest fenomen. Alteori este vorba de afectiuni cardiace preexistente, precum o dilatare a muschiului inimii, o valva nefunctionala sau o anomalie congenitala a cordului. In alte cazuri, nu exista pur si simplu nicio problema care sa explice decesul.

Printre principalele boli cardiace care pot provoca moartea subita se numara: cardiomiopatie hipertrofica, cardiomiopatie dilatativa, displazia aritmogena de ventricul drept, sindrom Brugada (tahicardie vetriculara polimorfa rapida) sau tahicardia ventriculara polimorfa catecolaminergica.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Somn bebelus Moarte subita Moarte subita bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre