Testul de sange din calcaiul bebelusului

/ / Modificat: 2012-01-10
Testul de sange din calcaiul bebelusului

Testul de sange din calcai (Guthrie) este obligatoriu in vederea identificarii unor boli rare si foarte grave. Este o metoda minim invaziva, care presupune inteparea calcaiului bebelusului pentru prelevarea unei mostre de sange. Principalele boli care se urmaresc cu aceasta analiza sunt fenilcetonuria si hipotiroidismul congenital, care daca nu sunt descoperite prin analize speciale, trec neobservate si pun in pericol cresterea si dezvoltarea copilului.

Cand si cum se face testul de sange din calcai?

Testul Guthrie face parte dintre analizele obligatorii la nou-nascuti si este realizat undeva intre 6 zile si 2 saptamani dupa nastere. Uneori este facut si mai devreme, cand micutul are doar 3-4 zile, in functie de politica spitalului sau a medicului care are grija de bebelus. In Romania, testul Guthrie a fost introdus obligatoriu si gratuit in programul de sanatate publica pentru bebelusi, inca din 2002.

Analiza presupune prelevarea unei mostre de sange din calcaiul bebelusului, printr-o mica intepatura. Este o metoda minim invaziva si nu prezinta riscuri pentru sanatatea micutului. Este realizat de o asistenta sau de catre medic si presupune colectarea catorva picaturi de sange pe o banda speciala de hartie, care este trimisa apoi in laborator pentru analiza si descoperirea posibilelor anormalitati.

Foto: baby-poems.com

Ce boli se depisteaza prin testul Guthrie la nou-nascuti?

Bolile sau anormalitatile care se pot depista prin acest test simplu sunt numeroase, insa exista cateva foarte importante si grave, care pot pune in pericol viata bebelusului. Doua dintre ele sunt fenilcetonuria si hipertiroidismul congenital. Pentru a intelege cat de important este ca aceste boli sa se descopere la timp, trebuie sa cunosti cateva informatii esentiale despre ele si sa afli ce efecte dezastruoase pot avea in sanatatea copilului.

Insa rezultatele pot arata si semnele fibrozei cistice, ale deficitului MCAD (o boala metabolica extrem de periculoasa) sau boala Sickle a celulelor.

Fenilcetonuria

Fenilcetonuria este o boala genetica foarte rara, care afecteaza 1 din 10.000 de bebelusi. Micutii care sufera de fenilcetonurie au probleme in metabolizarea unui aminoacid numit fenilalanina, care se regaseste in alimente bogate in proteine - oua, lapte, carne, peste, branza etc.

In cazul in care afectiunea nu este depistata cu ajutorul testului de sange din calcai, nivelul de fenilalanina se depoziteaza in vasele de sange. Pot aparea probleme foarte grave, chiar deteriorarea creierului, si poate conduce la retard mental. Dar daca este descoperita la nastere, micutul poate fi trecut pe o dieta speciala, scazuta in fenilalanina, care il ajuta sa se dezvolte normal.

Hipotiroidism congenital

Este o afectiune din nastere extrem de rara, care afecteaza in jur de 3 bebelusi din 10.000. Organismul copilului care sufera de hipertiroidism nu produce suficienta tiroxina - un hormon vital pentru cresterea si dezvoltarea lui, care este produs de glanda tiroida de la nivelul gatului.

Deficienta acestui hormon conduce la afectarea cresterii copilului si a dezvoltarii mentale. Hipertiroidismul congenital este tratabil si poate fi tinut sub control prin administrarea unor tablete care contin hormonul si ajuta copilul sa se dezvolte normal. Insa pentru aceasta, boala trebuie descoperita cat mai devreme.

Rezultatele testului Guthrie

Testul se face numai in anumite conditii. Rezultatele pot fi false daca nou-nascutul se afla sub tratament medicamentos, in special cu antibiotice. In astfel de cazuri, medicul asteapta pana cand micutul termina tratamentul, pentru a nu interfera cu rezultatele analizei.

Rezultatele testului ies cam in 2 saptamani. De obicei, parintii sunt anuntati numai daca sunt probleme. In rest, rezultatele normale sunt inregistrate in fisa copilului, fara ca parintii sa mai fie anuntati. Este un test de rutina, care in majoritatea cazurilor iese bine, foarte putini fiind nou-nascutii care prezinta astfel de probleme. Insa ramane o metoda profilactica esentiala, care poate salva viata si dezvoltarea normala a copilului.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Boli genetice Malformatii congenitale

Articole recomandate

Citeste si despre