Somnolenta la bebelusi

/ / Modificat: 2012-11-16
Somnolenta la bebelusi

Somnolenta este o stare obisnuita in randul bebelusilor. Pana la o limita. Nou-nascutii si bebelusii dorm in cea mai mare parte a timpului si ai impresia ca tot timpul sunt adormiti, chiar si cand sunt treji. Somnolenta devine un motiv de ingrijorare la bebelusi atunci cand este insotita de lipsa poftei de mancare.

Cand este considerata normala somnolenta?

Somnul are un rol esential in cresterea si dezvoltarea armonioasa a bebelusilor. In timpul acestuia este secretat hormonul de crestere, iar creierul aranjeaza, memoreaza si sedimenteaza toate informatiile noi acumulate in perioada cand copilul este treaz.

Nou-nascutii si bebelusii dorm foarte mult. Sa nu te sperii daca micutul tau doarme chiar si pana la 20 de ore ore din 24 pana la varsta de 1 luna. Acest lucru este normal, pentru ca are nevoie de timp pentru a se adapta noului mediu extrauterin. Uneori poate dormi si in reprize de cate 3-4 ore odata.

Pentru a-ti da cu adevarat seama daca bebelusul tau este mai somnoros decat alti copii sau daca starea de somnolenta este patologica, este bine sa stii cat dorm in mod normal bebelusii in functie de varsta:

  • 1 luna - 15 ore si jumatate - 16;
  • 3 luni - 15 ore;
  • 6 luni - 14 ore si jumatate;
  • 9 luni - 14 ore;
  • 12 luni - 13 ore si jumatate;
  • 18 luni - 13 ore si jumatate.

Totusi, aceste intervale nu sunt batute in cuie. Unii bebelusi pot dormi mai mult, altii mai putin. Insa atunci cand micutul tau depaseste cu mult numarul de ore normale de somn pentru varsta lui este cazul sa iti faci probleme.

Cum se manifesta somnolenta la bebelusi?

Somnolenta se manifesta in cele mai multe cazuri, asa cum ii spune si numele, printr-o senzatie permanenta de somn. Uneori apare somnul, alteori se manifesta somnolenta fara ca micutul sa poata adormi. Este doar molesit, apatic, letargic si iritat uneori. Nu se poate concentra asupra lucrurilor din jur.

Alteori poate fi asociata si cu varsaturi si plansete. Astfel de semne sunt alarmante si trebuie investigate la medic.

Cand devine somnolenta o problema?

Somnolenta este un simptom al multor boli. Insa aceasta trebuie sa fie asociata aproape mereu si cu alte manifestari pentru a face parte din tabloul clinic al unei afectiuni. Semnele care indica faptul ca bebelusul doarme prea mult sau ca este somnolent mai mereu sunt:

  • este trezit cu dificultate;
  • nu se trezeste aproape deloc pentru a manca sau pentru a fi schimbat;
  • adoarme imediat ce il pui la san sa il alaptezi (desi abia s-a trezit cu putin timp inainte);
  • este apatic si inactiv cand sta treaz;
  • isi freaca ochii cu manutele, casca continuu si are ochii semi-deschisi.

Semnul care trebuie sa te ingrijoeze cel mai mult este, dupa parerea medicilor, lipsa poftei de mancare. Daca micutul tau are o stare continua de somnolenta si nu mananca atunci trebuie sa mergi cu el la medic. Daca scade sau nu ia in greutate si prezinta si varsaturi, iarasi trebuie sa mergi la pediatru. Poate fi vorba de boli grave.

Somnolenta va disparea cand va fi tratata cauza exacta. Alteori somnolenta poate fi cauzata de intreruperi frecvente in rutina de somn, probleme ale somnului sau schimbarea mediului etc. In astfel de cazuri trebuie sa refaci programul de somn si sa ii restabilesti rutina.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre