Patru curiozitati despre respiratia bebelusului

/ / Modificat: 2018-12-12
Patru curiozitati despre respiratia bebelusului

Una dintre cele mai importante preocupari ale parintilor care au un copil de cateva zile sau luni este modul in care respira. De fapt, este foarte probabil ca parintii, vazand miscarea pieptului bebelusului, sa creada ca este agitat sau ca ceva nu este in regula cu plamanii sai.

Cu toate acestea, exista anumite caracteristici care disting sistemul respirator al nou-nascutilor. 

Curiozitati despre respiratia bebelusului

Bebelusii efectueaza aproximativ 40-60 respiratii pe minut. Acest lucru se va reflecta direct in miscarea pieptului, care are un tesut adipos mic si face mai vizibila miscarea accelerata a respiratiei.

Daca un nou-nascut efectueaza 60 de respiratii pe minut, un adult atinge numai 20. Dar asta nu este tot: respiratia bebelusilor este, de asemenea, caracterizata prin schimbarea ritmului, fiind neregulat, nazal. Ei chiar pot sforai, ofta si pot face zgomote deosebite.

Din aceste motive, trebuie sa acorzi atentie urmatoarelor situatii:

1. Respiratia neregulata a copiilorNou-nascutii respira cu dinamica ritmica care nu este stabila. Ei pot lua aerul intr-un mod profund si accelerat si, in cateva minute, se pot schimba intr-o respiratie lenta si scurta.Deoarece nou-nascutul plange frecvent, acest lucru va afecta, de asemenea, schimbarea respiratiei lui, care revine rapid la un ritm lent atunci cand nu mai plang.Trebuie remarcat faptul ca bebelusii prematuri sunt cei mai predispusi la respiratia neregulata, ca urmare a imaturitatii plamanilor.

2. Bebelusii respira doar pe nasO alta curiozitate privind respiratia bebelusilor este aceea ca ei iau aer doar prin nas. Si asta se explica prin faptul ca palatul moale este foarte aproape de epiglota, care nu permite oxigenului sa treacă prin gura. Asta se intampla numai pana cand copiii ajung la sase luni.

3. Despre sforaitO altă actiune comuna legata de respiratia copilului este sforaitul frecvent. In ceea ce priveste aceasta problema, trebuie subliniat faptul ca de vina sunt secretiile nazale atat de frecvente la copii, fie prin plans, fie prin raceli frecvente la care sunt expusi.O atentie deosebita ar trebui acordata sforaitului. Daca micutul nu are gripa sau este racit, dar sforaie prea mult, ar trebui sa-l consulte pediatrul. Poate ca e vorba de sindromul de apnee in somn.Pentru a identifica dacă copilul sufera de aceasta afectiune, ar trebui sa vezi daca transpira mult cand doarme.Retine ca viata bebelusului poate fi expusa riscului daca respiratia se opreste mai mult de 20 de secunde. Acest lucru poate declansa asa-numita moarte subita, de obicei cand el doarme pe spate.

4. Respiratie periodica sau ciclicaDesi nu pare normal, pauzele in respiratia nou-nascutului sunt frecvente. Daca pauza este mai lunga de 20 de secunde, este riscant.Cu toate acestea, in timpul primei luni de viata, bebelusii incearca, de obicei, sa respire intre cinci si zece secunde si sa reia automat ciclul respirator fara a afecta sistemul lor cardiovascular.

Semnale de avertizare

  • Daca observi ca ritmul este atat de rapid incat depaseste 60 respiratii pe minut.
  • In cazul in care respira cu prea multa dificultate si observi ca pieptul si coastele se scufunda prea mult.
  • Daca fata, gura, limba sau unele dintre extremitatile lui se invinetesc.

In cele din urma, daca vrei, este bine sa inveti despre primul ajutor si resuscitarea cardiopulmonara. In cazul in care bebelusului i se opreste respiratia mai mult de 30 de secunde,  aceasta este o solutie care te poate ajuta la nevoie. 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Nou nascut Respiratie bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre