Otita medie la copii poate duce la deficit de auz

/ / Modificat: 2013-07-22
Otita medie la copii poate duce la deficit de auz

Pana la varsta de 3 ani, 3 din 4 copii dezvolta un episod de otita, afectiune prevenibila care, netratata, poate duce la deficit de auz.

Infectia urechii medii sau "otita medie" reprezinta una dintre cele mai frecvente afectiuni ale copilariei. In sezonul rece, in care infectiile respiratorii sunt mult mai frecvente decat in restul anului, parintii trebuie sa acorde o atentie speciala modului in care isi ingrijesc micutii, pentru ca acestia sa nu dezvolte infectii ale urechii, ce pot duce, pe termen lung, chiar si la deficit de auz.

In paralel cu suferinta cauzata copiilor, otita medie genereaza un consum de antibiotice ridicat, (fiind una dintre cele mai frecvente indicatii pentru prescriptia de astfel de medicamente), ceea ce poate conduce la cresterea rezistentei la antibiotice.

Vaccinul, solutia salvatoare

In acest context, vaccinarea impotriva infectiilor urechii medii este esentiala pentru diminuarea durerii si a suferintei la copii si pentru a combate amenintarea pe care o reprezinta rezistenta la antibiotice.

"Etiologia otitei medii include numerosi agenti patogeni virali sau bacterieni, care ingreuneaza preventia, iar cele mai importante cauze sunt Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae non tipabil si Moraxella Catarrhalis. Deoarece identificarea cauzei exacte a otitei medii este greu de realizat, este importanta prevenirea otitei medii prin intermediul unui vaccin cu o eficacitate cat mai ridicata, indiferent de cauza. In Romania este disponibil la ora actuala un vaccin care poate preveni pana la 34% din otitele medii, indiferent de cauza acestora", arata Prof. Dr. Dumitru Oraseanu, de la Spitalul de Urgenta Copii Grigore Alexandrescu din Bucuresti.

In tarile dezvoltate, unul din o suta de copii sufera de complicatiile supurative ale otitei medii, iar in tarile in curs de dezvoltare numarul lor creste la 1 din 20. Aceste complicatii includ surditatea, inflamatia locala a osului, denumita mastoidita, sau chiar infectia potential fatala a creierului – meningita.

In plus, otita medie poate induce si alte complicatii si consecinte pe termen lung, pentru ca infectiile repetate ale urechii medii au un important impact psihologic si social asupra copiilor si a familiilor acestora, dar si un impact economic semnificativ asupra societatii.

3 din 4 copii sufera de cel putin un episod de otita medie pana la varsta de 3 ani

Potrivit Ministerului Sanatatii, in Romania sunt raportate anual cazuri de otita medie:

  • 5.480 de cazuri in spitale;

  • aproape 40.000 de cazuri la medicii specialisti;

  • peste 94.000 de cazuri la medicii de familie.

Otita medie afecteaza in special sugarii si copiii mici, cu varste intre 3 luni si 3 ani, aceasta fiind de altfel si perioada vitala pentru dezvoltarea si invatarea limbajului. 3 din 4 copii sufera de cel putin un episod de otita medie pana la varsta de 3 ani.

Otita medie, episodul initial al infectarii urechii, are ca simptome dureri puternice, febra, tulburari de somn si hipoacuzie. In pofida terapiei cu antibiotice, otita medie poate evolua spre afectiune recurenta si persistenta, de care sufera unul din cinci copii. Aceasta presupune de obicei vizite repetate la medic si, uneori, interventii chirurgicale dificile si anestezie.

Forma acuta poate evolua la forma mai severa, cronica, atunci cand, indiferent de motiv, este tratata inadecvat sau cand, dupa finalizarea tratamentului, nu se evalueaza daca timpanul s-a vindecat sau daca nu exista alte complicatii nou-aparute. Daca acestea sunt neglijate, boala poate deveni o problema pe termen lung.

Exista mai multe mecanisme prin care otita medie recurenta poate cauza deficit de auz. Cel mai frecvent este un revarsat sau o acumulare de lichid in spatele timpanului, care afecteaza vibratiile timpanului. Deficientele de auz pot cauza fie hiperactivitate fie, din contra, lipsa de atentie, precum si intarzierea dezvoltarii limbajului si dificultati in integrarea in clasa sau in jocurile celoralti copii.

De-a lungul timpului, s-a constatat ca aparitia otitei medii este asociata cu factori cum sunt:

  • Varsta (copiii sub 2 ani sunt mai predispusi la aparitia bolii);

  • Expunerea la fumatul pasiv;

  • Intrarea in colectivitati (cresa);

  • Absenta alimentatiei naturale;

  • Utilizarea tetinei.

Informatii furnizate de GlaxoSmithKline, companie farmaceutica.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Otita copii Otita la bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre