Mamica pentru prima data: puseul de febra

/ / Modificat: 2017-11-03
Mamica pentru prima data: puseul de febra

Atunci cand devenim mame suntem coplesite de o mare de sentimente: emotie, bucurie, exaltare, nerabdare, insa cel mai presus de acestea, dragostea fata de puiul de om pe care in sfarsit il tinem in brate dupa noua luni de sarcina.

Noi responsabilitati si provocari apar de pe acum in viata noastra de familie, in care sfaturile si informatiile legate de cresterea celui mic vor fi oferite din plin de mama, de soacra, de colega de la birou sau de prietenele din parc.

Si parca tot nu esti pe deplin pregatita atunci cand micutul tau face febra pentru prima data, mai ales ca, de cele mai multe ori, puseul de temperatura ridicata apare la ceas de noapte ceea ce adanceste si mai tare senzatia de panica.

Trebuie sa stii, insa, ca febra nu este o afectiune in sine ci este un semnal al organismului care iti atrage atentia ca bebelusul tau nu se simte bine.

Primele masuri in caz de febra

In oricare dintre situatii, primul pas este sa ii masori temperatura care iti poate indica o stare febrila medie daca este peste 38 de grade masurata axilar sau peste 38,5 grade masurata rectal. Printre medicamentele care ar putea ajuta se pot numara si antitermicele. Masoara-i apoi temperatura periodic, la fiecare treizeci de minute pentru a vedea daca starea lui se imbunatateste.

In orice caz, este recomandat sa iti informezi medicul de familie sau pediatrul despre starea celui mic si chiar sa mergi cu el la un consult pentru a te asigura ca este totul in ordine.

Febra poate fi o reactie a organismului post-vaccinare sau poate fi un simptom al racelii. De asemenea, in unele cazuri, eruptia dentara, in unele cazuri, poate fi insotita de stare febrila, salivatie abundenta si durere.

Remedii pentru febra

Pentru a ameliora aceste simptome ii poti masa usor gingia inflamata cu un gel special si ii poti da un medicament cu efect analgezic sau antiinflamator. Disconfortul resimtit poate fi redus si cu ajutorul unui inel din silicon, pe care il poti pune cateva minute la rece si pe care bebe il va rontai cu placere pentru calmarea gingiilor.

Atunci cand are febra si chiar si dupa ce aceasta se amelioreaza, este posibil sa apara anumite schimbari in comportamentul celui mic, ca de exemplu o pofta de mancare mai redusa. Acest lucru este de inteles si este normal, ni se intampla chiar si noua, adultilor, si lucrurile vor reveni la normal in scurt timp.

In aceasta perioada asigura-te ca incaperea in care sta cel mic este aerisita periodic si nu il expune la aerul rece care poate veni de afara sau de la instalatia de climatizare. Desi tendinta majoritatii parintilor este aceea de a-l imbraca pe micut cu cat mai multe haine, de a-i pune chiar doua caciulite, nu una singura, recomandarea medicilor este pentru o vestimentatie lejera atunci cand are febra.

mituri_lovituri_cap_copii

nurofen-febra

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Febra la copii Febra bebelusi Tratament febra copii Sanatate copii

Articole recomandate

Citeste si despre