Inchiderea fontanelei bebelusului

/ / Modificat: 2014-09-23
Inchiderea fontanelei bebelusului

Inchiderea fontanelei bebelusului apare in mod normal jurul varstei de 2 anisori. Fontanela este zona supranumita si "moalele capului" la bebelusi si este foarte sensibila necesitand ingrijiri speciale. Descopera cum anume trebuie sa se inchida fontanela copilului!

Fontanela reprezinta o sutura craniana deschisa, inca neosificata acoperita doar cu un strat de piele (a scalpului). Este spatiul care se formeaza la intalnirea oaselor calotei craniene, care la nastere nu sunt complet sudate. Acestea permit dezvoltarea creierului. Mai mult de 50% din cresterea totala a capului copilului se intampla in primul an de viata. Daca oasele s-ar suda mai repede decat trebuie, atunci nu ar mai permite cresterea si dezvoltarea normala a creierului.

Exista mai multe "parti moi" sau fontanele prezente la nastere, insa unele sunt atat de mici incat nu se pot simti, iar altele se osifica repede. Din cele 6 fontanele existente, 2 sunt mai importante:

  • fontanela posterioara (cea mai mica) – pe partea din spate a capului (la intalnirea osului occipital cu cele 2 oase parietale), dar care se inchide pana la  varsta 4 luni (sau poate fi deja inchisa la nastere);

  • fontanela anterioara (asa numitele moale ale capului) – masoara pana la 3.5 cm in diametru la nastere si se intalneste la unirea osului frontal cu cele 2 oase parietale.

Fontanela anterioara, adica "moalele capului" dureaza mult mai mult pana se inchide. Insa nu exista un termen prestabilit. La unii copii fontanela se inchide pe la 9 luni, in timp ce la altii se poate inchide chiar si la 24 de luni. Media de varsta la care se inchide de obicei este cea de 1 an.

Inchiderea prematura a fontanelei

In majoritatea cazurilor, ea este inca prezenta, dar nu se poate simti la atingere pentru ca exista o membrana dura, un cartilaj fibros care se dezvolta la suprafata. Aceasta membrana poate induce eroare si nu iti mai poti da seama daca mai este sau nu deschisa fontanela.

Totusi, daca fontanela se inchide mult prea devreme, aceasta ar putea fi determinata de o boala numita craniostenoza. Este o afectiune foarte rara, dar daca nu este tratata la timp este extrem de periculoasa pentru copil.

Un alt semn ca inchiderea fontanelei este prematura o reprezinta lipsa cresterii dimensiunilor capului. Daca observi un perimetru cranian mult prea mic sau lipsa cresterii circumferintei capului mai mult de 3 luni la rand, atunci inseamna ca este o problema si necesita ingrijiri medicale. Pediatrul ar putea recomanda un consult neurologic pentru a exclude tulburari de dezvoltare cerebrala.

Inchiderea tardiva a fontanelei

Exista si riscul ca fontanela sa nu se inchida deloc sau sa se inchida mai tarziu decat trebuie. Aceasta nu este de bun augur si are la baza mai multe afectiuni:

  • hidrocefalie;

  • hematom subdural;

  • hipotiroidie;

  • osteogeneza imperfecta etc.

Dimensiunile fontanelei sunt investigate la fiecare control medical al bebelusului. Orice modificare aparuta la nivelul acestora este sesizata de medic si acesta poate solicita mai multe investigatii daca este cazul.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Inchidere fontanela Fontanela

Articole recomandate

Citeste si despre