Cum faci sa iti schimbi pediatrul

/ / Modificat: 2012-01-10
Cum faci sa iti schimbi pediatrul

Atunci cand vizitele la medic devin mai degraba o pierdere de timp decat o sesiune terapeutica dedicata sanatatii tale si a micutului tau, cea mai inteleapta decizie este sa iti schimbi pediatrul. Indiferent de motivul pentru care esti nemultumita de relatia cu acesta, nu amana sa-ti revendici dreptul primirii unei ingrijiri corecte, oricat de neplacuta ar fi situatia.

Mamicile renunta la medicul pediatru dintr-o serie intreaga de motive: isi schimba zona de rezidenta sau asigurarea medicala, nu sunt de acord cu procedurile recomandate de specialist sau pur si simplu nu se regasesc in relatia eficienta medic-pacient.

Multi parinti sunt nemultumiti de atitudinea medicilor pediatri care se ocupa de sanatatea copilului lor. Poate fi vorba despre o lipsa de tact din partea specialistului in a comunica aspecte mai putin placute sau dimpotriva, disponibilitatea limitata de a oferi suficiente informatii in cadrul consultatiilor.

Daca nici tu nu esti multumita de serviciile medicului tau pediatru, cel mai bine este sa cauti o alta varianta care sa-ti poata indeplini cerintele personale. Acest lucru nu inseamna ca trebuie sa reactionezi impulsiv atunci cand intervine o mica problema, ci sa faci o evaluare a beneficiilor de care te bucuri si sa actionezi ca atare in urma analizei.

Discuta problemele mici inainte sa prinda proportii

Pacientii au deseori retineri in a inainta o sugestie sau o plangere medicului, de teama sa nu se creeze tensiuni, sa nu jigneasca si sa nu primeasca un raspuns agresiv. Multi oameni se simt intimidati de specialistul in halat alb cu multi ani de studiu si un nivel inalt de cultura si experienta.

Detaseaza-te de aceasta categorie de oameni si discuta problemele mici care apar inainte ca ele sa prinda proportii monumentale si sa explodeze. Daca nu iti place felul in care pediatrul vorbeste cu prichindelul tau sau ti se par nepotrivite remarcile acestuia la adresa kilogramelor in plus acumulate in timpul sarcinii, atrage-i atentia fara rezerve.
medic_pediatru_potrivit
Este foarte posibil ca acesta sa nu realizeze ca te deranjeaza. In cazul in care lucrurile nu se imbunatatesc nici in acest mod, vei putea anula colaborarea stiind ca i-ai dat o sansa inainte sa parasesti vijelios cabinetul.

De altfel, comunicarea dintre medic si pacient este esentiala pentru bunastarea ambelor parti. Medicii nu sunt clarvazatori si nu toti detin o intuitie stralucita, astfel ca punctul tau de vedere nu trebuie sa ramana neimpartasit. In caz contrar, risti sa te lovesti de aceleasi probleme si neajunsuri in relatia cu urmatorul pediatru la care vei apela.

Informeaza-te inainte sa pleci

Daca ai dubii in privinta profesionalismului medicului tau pediatru, incearca sa colectezi cat mai multe informatii realiste despre situatie. Discuta cu alti pacienti ai acestuia daca ii poti contacta si cauta pe internet eventuale pareri impartasite de mamici pe forumuri sau siteuri din domeniu.

Daca doctorul in cauza are o imagine generala pozitiva, acest lucru nu inseamna ca experienta ta personala nu mai este valabila. Totusi, este un indiciu clar ca poti sa-i mai dai o sansa, discutand deschis aspectele pe care nu le mai poti tolera.

Urmatorul pas este sa-ti intrebi prietenii, colegii de serviciu si alte cunostinte daca iti pot recomanda un specialist disponibil in zona in care locuiesti.
alegere_pediatru_ingrijire_copii

Spune-i motivul separarii

Desi pacientii nu au nicio obligatie sa-si justifice transferul catre alt medic, este important sa-i spui politicos pediatrului motivul pentru care ai decis sa renunti la servicii. In acest mod, specialistul va putea reflecta asupra punctelor sale slabe, care ii compromit prestatia pe viitor.

Desigur, daca decizia ta este una foarte personala, mai exact nu mai poti suporta vocea sa subtire sau respiratia urat mirositoare, este preferabil sa mentii discretia. Pe de alta parte, daca pleci din cauza unei erori foarte grave de ordin medical sau comportamental, denunta abaterea autoritatilor competente.

Ocupa-te imediat de transferul documentelor

Nu amana sub niciun pretext transferul fisei medicale si al documentelor necesare catre noul medic, intrucat nu stii niciodata cand vei avea nevoie de un tratament de urgenta care implica accesarea istoricului medical.

Oricat de incomod ar fi un astfel de demers, schimbarea medicului pediatru de care esti nemultumita se poate transforma intr-o masura benefica, pentru care iti vei multumi mai tarziu.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alegere pediatru

Articole recomandate

Citeste si despre