Raceala la bebelusi (guturaiul)

/ / Modificat: 2017-07-06
Raceala la bebelusi (guturaiul)

Odata cu prima raceala din viata copilului tau vei observa unele simptome care te vor alarma: disconfort, nas infundat si inapetenta. Trebuie stiut ca aceste raceli imbraca forme destul de usoare si nu pun probleme. In primii 2 ani de viata, bebelusul tau este posibil sa raceasca de 8-10 ori.

Ce provoaca racelile obisnuite?

Racelile sunt de fapt infectii repiratorii superioare cauzate de diferite virusuri. Au o incidenta foarte mare deoarece se transmit pe cale aeriana prin stanut sau tuse, lansand virusul in mediul ambiant. 

Bebelusii sunt cei mai expusi racelilor obisnuite deoarece sistemul lor imun functioneaza doar la 60 % din capacitatea lui.

Cum afecteaza nou-nascutii?

Primul semn va fi crestrea semnificativa a temperaturii ( pana la 38 de grade C), apoi aparand tusea persistenta, ochii injectati, durerea in gat si rinoreea.

Copilul poate fi deseori agitat si fara pofta de mancare. Una din explicatii ar fii ca pana la 4 ani nu stiu sa sufle nasul singuri daca acesta este infundat si pot avea dificultati in repiratie.

Este posibil sa se trezeasca si in timpul noptii de mai multe ori pentru ca nu poate repira corespunzator. 

Cat dureaza o raceala obisnuita?

Simptomele se amelioreaza dupa 10 zile, insa la unii copilasi pot persita pana la 2 spatamani. Sunt mai expusi sa faca mai multe raceli pe an bebelusii care intra des in contact cu copii mai mari. Iti vei da seama dupa aparitia rinoreei in anotimpurile reci.

Tratament pentru raceala la bebelusi

Alaptatul este una din caile sa protejezi sanatatea copilului tau deoarece prin laptele matern el primeste anticorpi si astfel o imunizare naturala. Ai grija cu cine intra in contact copilul tau si observa daca s-au spalat pe maini in prealabil inainte. Este bine sa nu se fumeze in preajma copilului si nici sa locuiasca intr-o casa unde se fumeaza, poate creste astfel riscul de a face raceli de-a lungul timpului.

Trebuie sa consult medicului?

Poti merge la medic daca bebelusul tau are sub 3 luni si pare sa fie racit. In cazul unui copilas mai mare trebuie sa te ingrijorezi doar daca face temperatura mai mare de 39 de grade C, are dureri in zona urechilor, are probleme de respiratie sau o tuse persistenta si o secretie nasala vascoasa si verde. 

Cum tratez raceala?

Da-i sa bea copilului multe lichide mai ales sucuri de fructe bogate in vitamina C. Daca este febril ii poti administra o doza de paracetamol sirop insa nu alte medicamente care nu au fost prescrise de catre medic.

Pentru inlaturarea disconfortului bebelusului se pot lua unele masuri:

- Daca este congestionat, ridica-i capul in patut cu cateva prosoape; dormitul intr-o pozitie mai ridicata il va ajuta sa respire mai bine;

- Pentru ca nu stiu sa-si sufle nasul singuri, nasul bebelusilor trebuie sters in permanenta. Ii poti administra picaturi de nas pe baza de apa de mare, mai ales daca nu poate manca din cauza respiratiei. Unii parinti folosesc o para aspirativa pentru curatarea secretiilor nazale ale bebelusilor lor;

- Fa-i copilului inhalatii cu vapori de apa calda;

-  Exclude posibilitatea unei obstructii nazale provocate de un obiect strain.

Racelile obisnuite sunt destul de previzibile; cum ai trecut de prina raceala a copilului tau vei sti la ce sa te astepti data viitoare.

Delia Negrea
Redactor Copilul.ro

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Raceala bebelus Raceala copii

Articole recomandate

Citeste si despre